Με διοργανωτή τον ομώνυμο Πολιτιστικό Σύλλογο η «βραδιά επτανησιακού πολιτισμού» χάρισε στους παραβρισκόμενους όμορφες στιγμές που κάλυπτε και τους πιο απαιτητικούς.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Γιαννούλης Βασίλης άνοιξε την εκδήλωση αφού καλωσόρισε τα πολιτιστικά σχήματα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, όπως τον Πολιτιστικό σύλλογο Χλωμού για την διάθεση της εξέδρας και την διεύθυνση του «Απόλλωνα Παλλάς» για την οργάνωση της δεξίωσης. Έθεσε δε για μια ακόμη φορά το στίγμα του συλλόγου που αποτυπώνεται στην δράση του όπως την ερευνητική λαογραφική, την αιμοδοσία, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας, τον εξωραϊσμό του χωριού, τη διατήρηση του χορωδιακού τμήματος. Σε όλα αυτά η λέξη κλειδί κατά τον κο Γιαννούλη είναι η «συμμετοχή» που έχει την αξία της αν αναλογιστούμε ότι τα Βραγκανιώτικα είναι ένα μικρό χωριό.
Στο βήμα καλέστηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο κος Μπόϊκος Σπύρος, αντιπρόεδρος της ένωσης Χορωδιών, ο οποίος συνεχάρη τον σύλλογο για την πολύ οργανωμένη εκδήλωση που πραγματοποίησε και δεσμεύτηκε ότι η εκδήλωση θα ενταχθεί στην δράση-πρόγραμμα της ένωσης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κος Ζούμπος Γιώργος, μαθηματικός , Δρ Τμ. Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου με ομιλία που είχε σαν θέμα την «Χορωδιακή πράξη στα Εφτάνησα», αφού πρώτα προσέγγισε κοινωνιολογικά την έννοια πολιτισμός. Μια ομιλία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων.
Ακολούθησαν οι χορωδίες Κομπιτσίου, Αγ Ματθαίου και αυτή των Βραγκανιωτίκων με κύριο ρεπερτόριο επτανησιακές καντάδες και ήταν αρκετές οι στιγμές που οι θεατές συμμετείχαν στο τραγούδι.
Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στους ελληνικούς χορούς με τα χορευτικά τμήματα του Αγ Ματθαίου και του Λαοδάμαντα.
Στο τέλος των καλλιτεχνικών προγραμμάτων οι υπεύθυνοι απένειμαν αναμνηστικά στους συντελεστές των χορωδιών και των χορευτικών που συνοδευόταν από το Το βιβλίο «Λαογραφική αποστολή στα διαπόντια νησιά», που αποτυπώνει το αποτέλεσμα της αποστολής του ερευνητή λαογράφου Δημητρίου Λουκάτου το 1960 στους Οθωνούς την Ερείκουσα και το Μαθράκι.
Μια έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών που χρηματοδοτήθηκε από τον Λαοδάμα και συνοδεύεται από CD με ηχογράφηση της εποχής. Ο κος Γιαννούλης ευχαρίστησε τον κο Κάντα για την ευγενική προσφορά των αντιτύπων.
Ακολούθησε δεξίωση προς όλα τα μέλη των σωματείων και δόθηκε ραντεβού για την «5η Χορωδιακή συνάντηση» το Σάββατο 20 Αυγούστου του 2016!
Τελευταία σχόλια