Όπως λεν οι διοργανωτές “η εκδήλωση αυτή πλαισιώθηκε από την σοπράνο κ. Έλενα Σουέρεφ , τον βαρύτονο κ. Παντελή Κοντό και συνοδεία Λαϊκής ορχήστρας. Στο πιάνο η κ. Ειρήνη Πολίτη. Παρουσίαση προγράμματος η κ. Έλενα Μαυρωνά. Την διεύθυνση είχε ο μαέστρος της χορωδίας κ. Ανδρέας Γκούσης.
Η συναυλία είχε σαν κύριο κορμό της τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη επ’ ευκαιρία των 90χρονων γενεθλίων του. Μιας ανεπανάληπτης καλλιτεχνικής πορείας και πολυποίκιλης αγωνιστικής δημιουργίας. Η χορωδία τραγούδησε μεταξύ και άλλων τις δημιουργίες του μεγάλου Μίκη για να του ευχηθεί, όπως είπε η παρουσιάστρια του προγράμματος, να συνεχίσει να χαρίζει στο Λαό μας αλλά στο παγκόσμιο κοινό του τις εξαίσιες μελωδίες του.
Η Χορωδία συνέχισε με την «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζηδάκη σε στίχους Άρη Δαβαράκη.
Με την χαρακτηριστική υποβλητική φωνή της η παρουσιάστρια του προγράμματος έκανε ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο διαβάζοντας από τις καλλιτεχνικές στήλες της εποχής: Αυτόν τον τολμηρό για τα μέτρα της εποχής του τίτλο διάλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις για μια θεατρική παράσταση που ονειρευόταν να ανεβάσει το καλοκαίρι του 1982. Είναι η εποχή που εκείνος εγκαταλείπει το Τρίτο Πρόγραμμα. Ο Μάνος δημιουργεί τον Μουσικό Αύγουστο στην Κρήτη και τους Αγώνες Τραγουδιού στην Κέρκυρα και την Καλαμάτα. Και όχι μόνο αυτά. Ονειρεύεται μια θεατρική παράσταση αντίστοιχη αυτής που με πολύ επιτυχία είχε δημιουργήσει 20 χρόνια πριν το 1962 στο Θέατρο Μετροπόλιταν. Ο λόγος είναι για την Οδό Ονείρων. Από όλα αυτά τα όνειρα του υπέροχου και αξέχαστου δικού μας Μάνου έμεινε μόνο ένα βινύλιο και εμείς πήραμε ένα τραγούδι μέσα από αυτό το υπέροχο ενθύμιο… Είναι αυτό που θα ακούσετε απόψε. Ένα μικρό κεράκι δηλαδή για τα 90χρονα και του αξέχαστου, γλυκύτατου Μάνου Χατζηδάκη μας…
Περνώντας πλέον στο δεύτερο μέρος της συναυλίας και μετά από σειρά διαφόρων υπέροχων εκτελέσεων φθάνει το τέλος της καλλιτεχνικής εκδήλωσης, με τα τέσσερα τελευταία τραγούδια του Τσιτσάνη που με αυτά έκλεισε «Η Αυγουστιάτικη Χορωδιακή Πανδαισία!!!», όμως πριν αξίζει να ακούσουμε το Μίκη Θεοδωράκη να μιλάει για τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό Τσιτσάνη: Πώς έγινε αυτό το θαύμα και αυτό το παιδί από τα Τρίκαλα που έφηβος ξενιτεύτηκε στη Θεσσαλονίκη να μετουσιώσει μέσα στη ψυχή και στο μυαλό του όλη την πεμπτουσία της μουσικής μας παράδοσης και να μας τη ξαναδώσει σε νέες, απλές και τέλειες μουσικές φόρμες. Να όμως που εμείς, μια ολόκληρη γενιά, μουσικοί και ποιητές, σε αναγνωρίσαμε και σε αναγνωρίζουμε για δάσκαλό μας. Ακολουθήσαμε, με τις δικές μας δυνάμεις, τον δρόμο που εσύ και οι σύντροφοί σου πρώτοι χαράξατε, και σήμερα σε καλέσαμε σ’ αυτό τον κόκκινο βράχο για να σε τιμήσουμε με όλη μας την καρδιά για όσα μας έδωσες. (Απόσπασμα από ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη για τον Βασίλη Τσιτσάνη, Αύγουστος 1983, Κόκκινος Βράχος, Νίκαια)
Γι’ αυτό και μείς απόψε τους ανταμώνουμε και πάλι Χορωδιακά αυτή τη φορά εδώ στο Κηποθέατρο του Φλαγκίνειου, όπως και τότε εκεί το 83 στο Κόκκινο Βράχο στη Νίκαια… Αξίζει να αναφέρουμε πως ο χώρος του κηποθέατρου είχε συμπληρωθεί από νωρίς ακόμα και με όρθιους, που απόλαυσαν το χορωδιακό πρόγραμμα μαζί με τους προσκεκλημένους , τον δήμαρχο Κέρκυρας κ. Νικολούζο Κώστα , τον Πρόεδρο της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας κ. Αντώνη Μάμαλο, την Πρόεδρο Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Αικατερίνη Τσουκαλά, την Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κερκυραϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης και τον εφημέριο του ιερού ναού των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου Ανεμόμυλου κ. Σπυρίδωνα Γαρνέλη. Επίσης και το απέναντι παραλιακό πεζοδρόμιο ήταν κατάμεστο από εραστές της μαγείας των Χορωδιακών ήχων που μπόρεσαν να συναντηθούν μ’ αυτούς σ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας από τα δύο πλάγια μεγάλα ηχεία! Κατά κοινή ομολογία η πολιτιστική δουλειά που πραγματοποιείται στο Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ανεμομυλιώτικου Συλλόγου είναι εξαιρετική, αν συνυπολογίσει κανείς ότι δεν του παρέχεται ουδεμία βοήθεια από κανένα επιφορτισμένο για τα πολιτιστικά δημόσιο ή αυτοδιοικητικό φορέα… Μοναδική ουσιαστική αρωγή, η συνδρομή μελών και φίλων και η προσωπική εργασία και η αγάπη τους για τον πολιτισμό.”
Τελευταία σχόλια