“Η περίπτωση Καποδίστρια” φαίνεται ότι ακόμα αφορά πολλούς. Στην προκειμένη περίπτωση, αφορά διακεκριμένους αλλά και νέους εικαστικούς, όσους δηλαδή επαναφέρουν με τον χρωστήρα τους στο προσκήνιο την προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη, στην ομαδική έκθεση με τίτλο “Η περίπτωση Καποδίστρια”, που θα φιλοξενηθεί έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, αποτελώντας ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο, στους τόπους, στα γεγονότα και στις συναντήσεις στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού.
Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από το πορτρέτο του ίδιου του Καποδίστρια, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε, καθώς και τα κτήρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα κατ’ αρχάς αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, τις πόλεις δηλαδή όπου υπάρχουν πολλά κτήρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του. Στο προσεχές διάστημα η έκθεση θα μεταφερθεί με επιπλέον συμμετοχές καλλιτεχνών στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.
Συμμετέχουν οι: Όλγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Εύα Κουτσούκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Παπασάικας, Γιάννης Παππάς, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Ο Καποδίστριας και η Κέρκυρα
Φυσικά και πρέπει κανείς να παρατηρήσει ότι αυτή η προσπάθεια, όπως και άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να τυγχάνουν της προσοχής των πολιτιστικών φορέων της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας. Όπως και το γεγονός ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας τιμάται κατά κόρον στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά η ιδιαίτερη πατρίδα του παρουσιάζεται ιδιαιτέρως αδιάφορη αν όχι άστοργη (με εξαίρεση ελαχίστων περιπτώσεων).
Κι αν δεν ήταν οι Ρώσοι, ούτε κι αυτές οι εκδηλώσεις που διεξάγονται -προς τιμή του Ουσακώφ πρωτίστως- θα γινόταν.
Δεν θα έπρεπε για παράδειγμα, η έκθεση «η περίπτωση Καποδίστρια», που έλαβε ευρεία δημοσιότητα πανελλαδικά, να μεταφερθεί εκτός της Αθήνας και του Ναυπλίου και στην Κέρκυρα; Δεν θα έπρεπε ο Δήμος Κέρκυρας να φροντίσει να παρευρίσκεται και να συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις και διοργανώσεις; Και δεν θα πρέπει ο Καποδίστριας να πάρει επιτέλους, τη θέση που του αρμόζει στο νησί του; Μέσω ετήσιας, συνεχούς και θεσμοθετημένης διοργάνωσης, με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης (Δήμου και Περιφέρειας) και άλλων πολιτιστικών φορέων.
Δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για μας, να διαβάζουμε διαρκώς στον Τύπο για εκδηλώσεις, στρογγυλά τραπέζια και διαλέξεις, με τον πρώτο Κυβερνήτη στο επίκεντρο, και η Κέρκυρα να είναι απούσα. Απούσα και ως διοργανώτρια και ως καλεσμένη.
Τουλάχιστον ας αναδείξουμε αυτά για τα οποία είμαστε περήφανοι…
ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ
Τελευταία σχόλια