Πολλαπλά και με πολλούς αποδέκτες είναι τα μηνύματα που εξέπεμψαν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών οι έλληνες πολίτες.
Κατ΄ αρχάς, μαζί με άλλους ευρωπαίους, έστειλαν μήνυμα ευρωσκεπτικισμού προς τους ιθύνοντες της Ε.Ε. και κυρίως την Α. Μέρκελ. Έδειξαν την έντονη δυσφορία τους για την αδιάλλακτα τιμωρητική πολιτική που ακολουθούν απέναντι στις δοκιμαζόμενες από την ύφεση, την φτώχεια και την ανεργία χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι θεμελιώδεις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής των λαών της Ευρώπης, μέρα με τη μέρα όλο και ξεθωριάζουν. Έτσι όμως όχι μόνο απομακρύνεται ο οραματικός στόχος της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, αλλά υπονομεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε. Αν η εμμονική στάση των γερμανών και των δορυφόρων τους δεν αλλάξει, αργά ή γρήγορα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κινδυνέψει με κατάρρευση. Οι ακραίες εθνικιστικές, αντιευρωπαϊκές, ακροδεξιές, αντιδημοκρατικές και φιλοναζί πολιτικές δυνάμεις αύξησαν τη δύναμή τους καιροφυλακτώντας όχι απλά να διαλύσουν την Ένωση, αλλά και να καταργήσουν τους μεταπολεμικούς δημοκρατικούς θεσμούς σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα οι προειδοποιήσεις του εκλογικού σώματος μετά από συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων και από τις τρεις κάλπες, υπήρξαν έντονα ηχηρές και εξόχως πολιτικές. Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα κριτήρια ψήφου είχαν λιγότερο αυτοδιοικητικά και περισσότερο κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά, εξαιτίας της κρίσης. Οι πολίτες ενδιαφέρθηκαν κυρίως να στείλουν μηνύματα στην κυβέρνηση και στις κομματικές ηγεσίες. Απ΄ ό,τι όμως δείχνουν οι μέχρι στιγμής αποτιμήσεις των κομματικών σχηματισμών υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία, είτε γιατί τα αποσταλέντα μηνύματα δεν έχουν φτάσει ακόμη… είτε γιατί δεν έχουν γίνει κατανοητά.
Η Ν.Δ. έχασε σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2012. Από 29% πήγε στο 22%. Η ηγεσία της όμως δεν έδωσε κάποια εξήγηση γι αυτό ή τι πρωτοβουλίες θα λάβει για να επιχειρήσει ν΄ αντιστρέψει το κλίμα. Αντ΄ αυτού ο Α. Σαμαράς ασχολήθηκε κυρίως με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, πόσες Περιφέρειες και πόσους Δήμους πήρε η αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησής του απέτυχε. Θεωρεί ότι εφόσον αυτός παραμένει πρωθυπουργός- και μόνον τότε- η χώρα βρίσκεται σε πολιτική σταθερότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε πολιτική αστάθεια! Προχωρεί για λόγους εντυπώσεων σε ανασχηματισμό χωρίς αλλαγή πολιτικής και η πορεία του κυβερνητικού έργου συνεχίζεται σαν να μην συνέβη τίποτε!
Η ΕΛΙΑ ( ΠΑ.ΣΟ.Κ.) πανηγυρίζει γιατί πήρε 8%! Το γεγονός ότι έχασε μόνο το 1/3 της εκλογικής του δύναμης από το 12,3% που πήρε τον Ιούνιο του 2012 , θεωρείται μεγάλη επιτυχία! Τόση που ο Ε. Βενιζέλος αφού εξασφάλισε έτσι την κυβερνητική σταθερότητα και την παραμονή του στη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά για το καλό της χώρας, θ΄ αυξήσει τη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση μέσω του ανασχηματισμού! Από κοντά και ο Α. Λοβέρδος που για αρκετό χρόνο έμεινε χωρίς Υπουργείο. Όλα αυτά γίνονται βέβαια με την αστεία δικαιολογία ότι έτσι η κυβέρνηση θα έχει <<προοδευτικό>> αντίβαρο! Αρκετοί όμως κεντροαριστεροί ψηφοφόροι ακόμη περιμένουν να εξηγήσει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , γιατί ενώ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η χώρα ανεβαίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέφτει! Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Μήπως το σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατακυριευμένο από τον κυβερνητισμό έχει γίνει όντως συνιστώσα της συντηρητικής Ν.Δ.; Μήπως η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να υπάρξει σε σταθερή συνύπαρξη με τη Δεξιά και μόνιμη αντιπαλότητα με την Αριστερά; Μήπως ακλουθώντας αυτή την πολιτική το άλλοτε κραταιό Κίνημα όχι μόνο δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, αλλά οδηγείται σε πολιτικό αφανισμό;
Έτσι ενώ οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχασαν πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες , την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ( Αττικής) και πολλούς Δήμους επιχαίρουν , γιατί δεν συνετρίβησαν και απέφυγαν προσωρινά τις εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με 26,5%, αφήνοντας δεύτερη τη Ν.Δ. με διαφορά 4% περίπου ( 22,5%) και ενίσχυσε τη θέση του στις αυτοδιοικητικές εκλογές κερδίζοντας δύο Περιφέρειες ( Αττικής και Ιονίων Νήσων) και μερικούς Δήμους. Δεν κατόρθωσε όμως να καρπωθεί σημαντικά εκλογικά οφέλη από τις σοβαρές απώλειες των άλλων κομμάτων ακόμη και των ΑΝΕΛ. Η εμφάνιση του νεοσύστατου ΠΟΤΑΜΙΟΥ, παρότι είναι ενωρίς ακόμη για να κριθεί, φαίνεται ότι αποτέλεσε ανάχωμα για την μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταύτα σημαίνουν ότι πρέπει από τώρα ν΄ αρχίσει να κτίζει γέφυρες συνεργασίας με όμορους πολιτικά και ιδεολογικά χώρους προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα μιας αριστερής συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σήμερα το πολιτικό πλεονέκτημα λόγω της κρίσης και των τραγικών λαθών του άλλοτε κυρίαρχου κεντροαριστερού χώρου. Δεδομένης δε της στείρας άρνησης του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμη και για συζήτηση συνεργασίας, οι μόνες συγγενείς πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να συνεργαστεί κυβερνητικά είναι αυτές της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας.
Το ΚΚΕ παρόλη την περιχαράκωσή του και την πεισματική του άρνηση για συνεργασίες ή ακόμη και για διάλογο , κράτησε τις δυνάμεις του, αλλά και ελαφρώς τις αύξησε από τον Ιούνιο του 2012 (από 4,5% σε 6%). Η εμμονή του όμως στο ξεπερασμένο ιστορικά δόγμα 42 κόμματα (τόσα κατέβηκαν στις ευρωεκλογές) 2 πολιτικές ( του ΚΚΕ και των υπολοίπων 41), δεν νομίζω ότι παρέχει δυνατότητες ουσιαστικής ανάκαμψης και διεύρυνσης της πολιτικής του επιρροής.
Η ΔΗΜΑΡ πλήρωσε ακριβά το ‘’μπες- βγες’’ στην κυβέρνηση καθώς και την άρνησή της να συμμετέχει στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ισχυριζόμενη ότι μπορεί δημιουργήσει μόνη της (!) τον τρίτο πόλο. Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση του 2012. Αν το είχε αποφύγει θα είχε διατηρήσει ή και αυξήσει τα ποσοστά των διπλών εκλογών του 2012. Τουλάχιστον ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και την συζήτηση για το οριστικό ξεκαθάρισμα του πολιτικού της στίγματος.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τέλος αύξησε την εκλογική της δύναμη και επιρροή κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες (από 7% σε 9,4%) παρά τις ποινικές διώξεις σε βάρος της ηγετικής της ομάδας για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. Τούτο σημαίνει ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου απέτυχαν να πείσουν τους ψηφοφόρους της ΧΑ για το αληθινό πρόσωπο του νεοναζιστικού αυτού κατασκευάσματος και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις ατομικές ελευθερίες και την ασφάλεια των πολιτών. Το γεγονός ότι πάνω από μισό εκατομμύριο έλληνες πολίτες –οι περισσότεροι για δεύτερη και τρίτη φορά- έδωσαν τη ψήφο τους στην Χ.Α., εκπέμπει εκκωφαντικό σήμα κινδύνου προς τη δοκιμαζόμενη δημοκρατία μας. Επιμένω ότι αυτό που απαιτείται είναι η ανάδειξη και καταπολέμηση των αιτιών που έχουν οδηγήσει σε άνοδο το φασιστικό μόρφωμα.
Η έλλειψη παιδείας που καλλιεργεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία καθώς και η απουσία ιστορικής μνήμης – ας μη ξεχνούμε ποτέ τα εκατομμύρια των θυμάτων που προκάλεσαν οι ομοϊδεάτες των χρυσαυγιτών στον β’ παγκόσμιο πρόβλημα- αποτελούν το γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη αυταρχικών και αντιδημοκρατικών ιδεολογημάτων. Τούτο σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, την ανέχεια, την ανεργία, το μεταναστευτικό πρόβλημα, την διαπλοκή, την ατιμωρησία επίορκων κρατικών λειτουργών, την οργή και την άσκημη ψυχολογική κατάσταση σημαντικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, επιτρέπουν στους ‘’επιτήδειους’’ της Χ.Α. να ψαρεύουν υποστηρικτές και ψηφοφόρους στα θολά νερά της σύγχυσης που προκαλεί η πολύπλευρη κρίση. Ταυτόχρονα η υπερπροβολή –έστω και αρνητική – του φαινομένου και των δράσεων της Χ.Α. από τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. επιφέρει τ΄ αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού στρέφει την προσοχή σ΄ αυτήν πολιτών που για τους παραπάνω λόγους είναι ευεπίφοροι να πέσουν στην παγίδα της Χ.Α.
Το φαινόμενο δεν πρέπει να υποτιμάται και όλες οι δυνάμεις του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου οφείλουν να δείξουν γρήγορα την δέουσα σημασία ενημερώνοντας το λαό και αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο της Χ.Α.
Τελευταία σχόλια