Είναι πράγματι θλιβερό να βλέπεις έναν πανεπιστημιακό, να καταλύει ο ίδιος κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου. Και, πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι οι «μπαχαλάκηδες» που καίνε κάθε τρεις και λίγο κτίρια του ΕΚΠΕ, του ΕΜΠ ή άλλων ιδρυμάτων.
Άσυλο είναι η διεθνώς κατοχυρωμένη δυνατότητα (συνταγματικά, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να χρησιμοποιούνται οι χώροι των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως χώροι ελεύθεροι διαλόγου, ελεύθερης έκφρασης, συναθροίσεων φοιτητών συλλογικοτήτων, πολιτικών διεργασιών.
Μη ξεχνάτε ότι οι μεγαλύτερες λαϊκές εξεγέρσεις ξεκίνησαν από τους χώρους των πανεπιστημίων: Από την ελληνική 17η Νοέμβρη του 1973, έως την εξέγερση των κινέζων φοιτητών με κατάληξη την πλατεία Τιεν Αν Μεν (οι συνελεύσεις σε κινεζικά πανεπιστήμια ήταν ένα από τα καταλυτικά σημεία και το έναυσμα για τη μαζική αντίδραση στο κινεζικό καθεστώς, όταν στη συνέχεια κατέλαβαν την πλατεία που μάτωσε έξι εβδομάδες αργότερα), την Άνοιξη της Πράγας (όπου φοιτητές και εργάτες έκαναν κοινές συνελεύσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους)… Πλείστα όσα τα παραδείγματα.
Χρησιμοποιώ διαδηλώσεις που στρέφονταν κατά “Αριστερών” καθεστώτων, για να προλάβω το «τρολάρισμα» περί… Αριστερής προπαγάνδας!
Ubi dubium ibi libertas*.
Ο κ. Φορτσάκης καταγγέλλει (!!!) αντισυνταγματική συμπεριφορά βουλευτών, σε πανεπιστημιακό χώρο!!!
«Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση- συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων! Είναι πραγματικά θλιβερό, βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να παραβιάζουν την πόρτα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιστά βαριά πολιτειακή ανωμαλία», δήλωσε ο κ. Φορτσάκης στο ΑΜΠΕ.
Τί μας λέτε, κ. Φορτσάκη; Χρησιμοποίησαν τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου σας, προκαλώντας βαριά πολιτειακή ανωμαλία, έ;
Είναι ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης που έφερε τα ΜΑΤ και τους σεκιούριτι να καταλύσουν κάθε έννοια εργασιακού περιβάλλοντος, με απαγόρευση σε εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο για να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό και μια τυρόπιτα επειδή… οι πόρτες ήταν κλειδαμπαρωμένες υπό το φόβο εισόδου των… φοιτητών!!!
Είναι ο ίδιος που απαγορεύει εμμέσως; πλην σαφώς τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων του πανεπιστημίου, είναι ο ίδιος που εφευρίσκει κάθε δυνατό τρόπο για να απαγορεύσει την αντίδραση και τη διαμαρτυρία των φοιτητών του ΑΕΙ που προΐσταται κατά κρατικών μέτρων περιορισμού του αριθμού των φοιτητών και διαγραφής τους, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας με πολλούς πρυτάνεις και καθηγητές να διαφωνούν κάθετα. Που απαγορεύει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των φοιτητών της διαφωνίας και της διαδήλωσης κατά της κυβέρνησης, για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου τριτοβάθμιου συστήματος Υγείας.
Όσα δεν τόλμησαν να κάνουν προκάτοχοί του που, επίσης, ιδεολογικά ή κομματικά άνηκαν σε ένα εκ των δυο συγκυβερνώντων σήμερα κομμάτων, τα κάνει ο ίδιος ανερυθρίαστα.
Μιλά ο κ. Φορτσάκης για συνταγματική νομιμότητα και επιτίθεται κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κύριος αυτός που έχει “φυτευτεί” πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ και, ενώ βλέπει τα μέλη του οργάνου που προεδρεύει αλλά και του εκτελεστικού οργάνου που διόρισε να παραιτούνται σχεδόν οι μισοί με καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις (Σιμόπουλος, Καραπαναγιώτη, Ζούλας αλλά και Μακρυδημήτρης, Μορώνης) επιμένει ουσιαστικά να λέει ότι “δεν μας φτύνουν αλλά ψιχαλίζει” αφού, παρά το ότι το εν λόγω όργανο πλέον δεν έχει νόμιμη ελάχιστη σύνθεση, ο ίδιος αγνοεί το νόμο και συνεχίζει να το λειτουργεί ως αυτοκράτορας…
Δείγμα των καιρών σε έναν χώρο από τον οποίο έχουν περάσει ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και επικεφαλής πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λαμπρές προσωπικότητες και φωτισμένοι διανοούμενοι της χώρας μας…
Υ.Γ. Δυστυχώς, έχουμε δει και στην Κέρκυρα παρόμοιες συμπεριφορές όταν κλήθηκε η… ΕΛΑΣ και διώκονται έως και σήμερα φοιτητές επειδή προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στην αίθουσα υποδοχής της Ιονίου Ακαδημίας προ τριών ετών, επειδή διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο…
* Όπου αμφισβήτηση, εκεί ελευθερία
Τελευταία σχόλια