Ο πρωθυπουργός, αφού εκβιάστηκε για να γίνει άμεσος ανασχηματισμός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον πλέον άκομψο τρόπο (προανήγγειλε τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έξω από το Μ. Μαξίμου, την ώρα που όλες οι διαρροές έφεραν το Σαμαρά να θέλει να τον αναβάλλει για μερικές εβδομάδες), ενέδωσε στις πιέσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου και αναβάθμισε το ρόλο του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος στην κυβέρνηση.
Αναβάθμιση που δεν έγινε σε θέσεις υπουργών (θέσεις που έχουν πολιτικό ρίσκο αφού έχουν όλη την πολιτική ευθύνη) αλλά με είσοδο αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε θέση υφυπουργού.
Μία επιφανειακή ανάγνωση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πώς είναι δυνατόν να βυθίζεται εκλογικά το ΠΑΣΟΚ με την αποδοκιμασία των πολιτών αλλά να αναβαθμίζεται κυβερνητικά. Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή μάλλον εντάσσεται στην πρόθεση Σαμαρά να προχωρήσει σύντομα σε πρόωρες εκλογές και, πάντως, να μην «συρθεί» σε αυτές με αφορμή τη (μη) προεδρική εκλογή. Έτσι, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, επιθυμεί αφενός μεν να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να μην εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη ώστε να έχει έναν σίγουρο σύμμαχο σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αφετέρου δε να ενισχύσει το Βενιζέλο του οποίου η καρέκλα τρίζει ηχηρά με όλο και περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη να θέτουν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Κάτι που, αν συμβεί, θα οδηγήσει την ίδια στιγμή σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Έτσι, αξιοποιούνται περισσότερα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για να ελαχιστοποιηθούν οι ενδεχόμενες διαρροές σε κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και να περιοριστεί η κριτική κατά του αρχηγού του κόμματος.
Η στρατηγική για την Κέρκυρα
Η στρατηγική των πρόωρων εκλογών μπορεί να ερμηνεύσει και τις αποφάσεις Σαμαρά για την αξιοποίηση των δύο κυβερνητικών βουλευτών στην κυβέρνηση.
Ο Νίκος Δένδιας, αν και επί των ημερών του το κόμμα κατάρρευσε στην Κέρκυρα με έναν διαλυμένο μηχανισμό, απώλεια τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου Κέρκυρας, τη μεγαλύτερη ψαλίδα από το νικητή ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πανελλαδικά στις εκλογές, ενισχύεται κυβερνητικά.
Τι μπορεί να φέρει η αναβάθμιση Δένδια σε υπουργείο με… λεφτά
Διότι η αναβάθμιση Δένδια από το φθοροποιό υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο δεύτερο σε σημασία, ουσιαστικά, υπουργείο που διαχειρίζεται χρήμα, αυτό της Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ και όλα τα κοινοτικά κονδύλια), επιχειρεί –εκτός από τη σαφή ενίσχυση ενός στενού του, πλέον, συνεργάτη εντός του υπουργικού συμβουλίου- να του δώσει μεταξύ άλλων και πόντους σε μία προσπάθεια ανάκτησης μέρους της χαμένης δύναμής του τοπικά. Ο κ. Δένδιας θα διαχειρίζεται πλέον όλα τα αναπτυξιακά κονδύλια χωρίς τη φθορά ευθυνών στον εισπρακτικό μηχανισμό, κάτι που εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει εκλογικό bonus με ικανοποίηση τοπικών και περιφερειακών αιτημάτων για χορήγηση αναπτυξιακών κονδυλίων σε διάφορούς τομείς της τοπικής οικονομίας και σε κλάδους δραστηριοτήτων.
Εξαργυρώνει την εκλογική της δύναμη η Γκερέκου
Η Άντζελα Γκερέκου, τώρα, εξαργυρώνει τη μεγάλη της προσωπική επιτυχία να φτάσει το 15% περίπου στις περιφερειακές εκλογές, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, σε μία προνομιακή άλλοτε περιοχή για αυτό (Κέρκυρα και Ιόνια έδιναν πάντα εξαιρετικά ποσοστά) κατρακύλησε στις ευρωεκλογές.
Προφανώς, τώρα Βενιζέλος και Σαμαράς θέλουν να ενισχύσουν την κα Γκερέκου σε μία υπουργική θέση, γνώριμη για την ίδια αφού είχε διατελέσει επί Παπανδρέου και πάλι υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο.
Έτσι, σε ενδεχόμενες εκλογές, αποτελεί μοναδική προφανώς ελπίδα για το Βενιζέλο ένας συνδυασμός διατήρησης δυνάμεων Γκερέκου σε σχέση με τις ευρωεκλογές και ενίσχυση του προφίλ του κόμματος στην περιοχή ώστε να προσπαθήσει, αναλόγως των αποτελεσμάτων, να διατηρήσει την βουλευτική έδρα στην Κέρκυρα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Τι μπορεί να φέρει η αξιοποίηση Δένδια και Γκερέκου
Οι δύο υπουργικές θέσεις, πάντως, θα μπορούν να φέρουν ορισμένα οφέλη για το νησί, με δεδομένη την προσπάθεια που θα επιδείξουν οι κυβερνητικοί τοπικοί βουλευτές να αναστρέψουν το πολύ κακό κλίμα για τα κόμματά τους τόσο στην Κέρκυρα όσο και στα Επτάνησα.
Ο κ. Δένδιας θα μπορούσε να πιεστεί να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια μέσα από χρήματα της Ε.Ε., όχι μόνο από το ΣΑΣ (το νέο ΕΣΠΑ) αλλά και από άλλα ταμεία και δράσεις της Κοινότητας.
Η κα Γκερέκου θα έχει πλέον στα δικά της χέρια –μεταξύ άλλων- την υπόθεση παλιάς πόλης και UNESCO που έχει παγώσει, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης που δεν προχωρά αποφασιστικά στη διάθεση κονδυλίων.
Τι θα γίνει με την παλιά κόντρα Δένδια Γκερέκου περί του Ειδικού Αναπτυξιακού;
Ένα τρίτο ζήτημα ωστόσο έχει να κάνει με μια παλαιότερη κόντρα των δύο κοινοβουλευτικών, όταν άνηκαν η μία στην κυβέρνηση και ο άλλος στην αντιπολίτευση: η υπόθεση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που είχε προωθήσει η Γκερέκου και είχε εγκρίνει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο Νίκος Δένδιας είχε εξαπολύσει τότε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της Γκερέκου ότι τα 50 περίπου εκ. ευρώ δεν υπήρχαν ποτέ και επρόκειτο ουσιαστικά για φρούδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Η κα Γκερέκου είχε απαντήσει ότι εφ΄ όσον υπάρχει υπουργική απόφαση και είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, τότε, δεν ήταν απλά μια υπόσχεση και ήταν στο χέρι της Κέρκυρας και των εκπροσώπων της να πιέσουν για να υλοποιηθεί.
Ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει η συνύπαρξη των δύο στην κυβέρνηση και το αν η «πράσινη» βουλευτής θα πιέσει το «γαλάζιο» συνάδελφό της, αρμόδιο πλέον, να υλοποιήσει το από το 2011 αναπτυξιακό σχέδιο και να δώσει στην Κέρκυρα σταδιακά αυτό το ποσό μέσα από ευρωπαϊκά χρήματα.
Τελευταία σχόλια