Πρόκειται για μία απόφαση να επιβληθεί τέλος 20 ευρώ ανά επιβάτη σε όλα τα υπό παραχώρηση περιφερειακά τουριστικά αεροδρόμια της χώρας, χαράτσι που θα αντικαταστήσει το «σπατόσημο» η επιβολή του οποίου λήγει το Σεπτέμβριο που μας έρχεται και που, μέχρι σήμερα, επιβάρυνε μόνο το Ελ Βενιζέλος και τις εσωτερικές πτήσεις…
Έως 20 ευρώ!
Το σχέδιο ενέκρινε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέλαβε την εκποίηση των αεροδρομίων. Το νέο «σπατόσημο» θα είναι ύψους 12 ευρώ για όλους τους επιβάτες εντός κι εκτός ζώνης Σένγκεν, ενώ το συνολικό «χαράτσι» ανά επιβάτη θα φτάνει τα 20 ευρώ. Η επιβολή του «τέλους» θα θεσμοθετηθεί με νόμο από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της παραχώρησης των περιφερειακών αερολιμένων σε ιδιώτες επενδυτές!
Θα ακριβύνουν τα εισιτήρια των low cost εταιριών
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς, υπογραμμίζουν ότι μία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου από τα περιφερειακά αεροδρόμια προς τις χώρες υποδοχής των επισκεπτών της τάξης των 15-20 ευρώ, θα αυξήσει πολύ το κόστος των εισιτηρίων αυτών, τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 20 – 100 ευρώ ανά άτομο…
Άγνωστο είναι αν τα νέα αυτά τέλη θα εξαφανίσουν τις προσφορές για early booking που αποτελούσαν «κράχτη» των εταιριών αυτών, ενώ οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για «δώρο» στις μη low cost εταιρίες, εγχώριες και ευρωπαϊκές και, κυρίως, σε αυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα αεροδρόμιά μας…
Η εμπειρία του Ελ. Βενιζέλος
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ακριβά τέλη και το «σπατόσημο» στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στο να αποφεύγουν επί δύο δεκαετίες την προσέγγιση στην Αθήνα εταιρίες χαμηλού κόστους όπως η Easy Jet και η Ryan Air, με αποτέλεσμα οι προσεγγίσεις να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες για το συνολικό δίκτυο δρομολογίων τους.
Φέτος, η Ryanair αποφάσισε να δημιουργήσει βάση στην Ελλάδα με ειδικούς οικονομικούς όρους, οι οποίοι αντισταθμίζουν τις απώλειες από το σπατόσημο.
Από 1η Νοεμβρίου
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα», η επιβολή του «σπατόσημου» τελειώνει την 1η Νοεμβρίου, οπότε τότε θα ξεκινήσει η επιβολή του νέου χαρατσιού που θα επεκταθεί σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας για κάθε είδους πτήση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι από τα 12 ευρώ του τέλους, μόνο το 8,5% θα πηγαίνει στα ταμεία της ΥΠΑ για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της, τις άγονες γραμμές, τα μικρά τοπικά αεροδρόμια που είναι ζημιογόνα και δεν θα πουληθούν.
Το υπόλοιπο 91,5% του τέλους θα το βάζουν στην τσέπη οι ιδιώτες… επενδυτές (;) των περιφερειακών αεροδρομίων για επενδύσεις. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε αγοραστής, όχι μόνο παίρνει στα χέρια του τον έλεγχο όλου του εμπορικού εναέριου χώρου της χώρας με τον έλεγχο του συνόλου των αεροδρομίων, αλλά παράλληλα του εξασφαλίζονται και τα χρήματα για κάθε έξοδο που θα υποχρεούται να κάνει για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, επιβαρύνοντας τους τουρίστες με ακριβότερα εισιτήρια…
Οι αγοραστές θα εισπράττουν ανά επιβάτη (εκτός από τα διάφορα άλλα τέλη των αεροπορικών εταιριών και των υπηρεσιών εδάφους) 12 ευρώ από το νέο «σπατόσημο», ένα ακόμα ευρώ ως «τέλος αεροδρομίου» και άλλο 1,5 ευρώ «χρέωσης ασφαλείας»! Έχουν, μάλιστα, τη δυνατότητα, ανάλογα με την εποχή ή τις ανάγκες τους, να αυξήσουν τα τέλη μέχρι τα 20 ευρώ ανά εισιτήριο!
Καμία διασφάλιση στις θέσεις εργασίας…
Την ίδια ώρα, οι υποσχέσεις για τη νομοθετική διασφάλιση των θέσεων εργασίας δεν φαίνεται πως θα υλοποιηθούν. Έτσι, νέος νόμος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δεν προβλέπει υποχρέωση αλλά ότι «οι παραχωρησιούχοι των περιφερειακών αεροδρομίων θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό με τους ίδιους όρους εργασίας»!!! Αν η προσπάθειά τους δεν… «καρποφορήσει», τότε προφανώς είναι ελεύθεροι να πράξουν ό,τι νομίζουν…
Όλα αυτά αφορούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε δύο ομάδες για 50 ολόκληρα χρόνια. Η Κέρκυρα θα πουληθεί μαζί με τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας και των Χανίων.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια σε Ρόδο, Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Μυτιλήνη, Σκιάθο και Σάμο.
Τελευταία σχόλια