Target groups αλλά και αιτήματα προς την πολιτεία περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικότητας του τουρισμού και της διεύρυνσης της περιόδου που η χώρα μας υποδέχεται επισκέπτες.
Μάλιστα, στις προτάσεις του το Ξ.Ε.Ε. κάνει λόγο για «Ειδικές Τοπικές Συμφωνίες Εποχικότητας» με διαφορετική στόχευση και μέτρα σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, στα οποία θα συμμετέχουν και συνδράμουν όχι μόνο οι φορείς του κράτους αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου.
«Μια επιχείρηση δεν μπορεί να ζήσει 12 μήνες δουλεύοντας 4»…
Το πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού, έθεσε ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης σε μία μόνο φράση: «Καμία επιχείρηση, όσο επιτυχημένη και εάν είναι η εκμετάλλευση της, δεν μπορεί να επιβιώσει 12 μήνες, δουλεύοντας μόνο τους 4 ή 5 από αυτούς», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η υψηλή εποχικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι μια παθογένεια που αναγνωρίζεται από όλους ως σημαντική αβελτηρία στην προσπάθεια μεγιστοποίησης των ωφελειών της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.
Κρατικές δράσεις αλλά και συνέργειες με εταιρίες όπως η Google
Το Ξ.Ε.Ε. προτείνει ένα συνδυασμό δράσεων από ένα κεντρικό πλαίσιο κινήτρων και μέτρων το οποίο θα συνοδεύεται με εξειδικευμένες και διαφορετικές ανά περιφέρεια δράσεις.
Εκτός από την κρατική και αυτοδιοικητική συνδρομή, προτείνονται δράσεις σε συνεργασία και συμφωνία με επιχειρήσεις και φορείς όπως τη Google, εταιρίες συνεδρίων, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών (αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες αλλά και εταιρίες κρουαζιερόπλοιων).
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Μία εκ των βασικών προτάσεων είναι η ανάπτυξη δράσεων επιδότησης ταξιδίων σε περιόδους μη αιχμής, πρόταση για την οποία χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα της Ισπανίας. Σύμφωνα με το διευθυντή του ΙΤΕΠ, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γεράσιμο Ζαχαράτο, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε περιόδους εκτός της τουριστικής σαιζόν δεν μπορεί να προκαλέσει ανατροπή στο φαινόμενο της εποχικότητας, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα ανάλογη οικονομική στήριξη των εγχειρημάτων από το κράτος. Ο διευθυντής του ΙΤΕΠ επικαλέστηκε τη διεθνή εμπειρία: «Η Ισπανία με την εφαρμογή πλήθους επιδοτούμενων από το κράτος προγραμμάτων ταξιδιών κατά τις περιόδους μη αιχμής για πάνω από 25 χρόνια έχει αναδειχθεί ως η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της εποχικότητας. Για παράδειγμα το πρόγραμμα Calypso αρχικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ για επιδότηση της ζήτησης, με κόστος για την κυβέρνηση να φθάνει τελικά τα 2,1 εκατ. ευρώ, απέδωσε πάνω από 12,5 εκατ. ευρώ σε εισπράξεις», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαράτος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα παραδείγματα αυτά συμπεριελήφθη και η επιδότηση αεροπορικών μεταφορών με πληρωμή εταιριών low cost σε νησιά της Ελλάδας (η Ryanair σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κω και Κεφαλονιά) η οποία, ειδικά τα πρώτα χρόνια παρουσίας της στη χώρα μας, βοήθησε στο να εδραιωθεί και τώρα δημιούργησε αεροπορική βάση εκτελώντας ακόμα και εσωτερικά δρομολόγια.
Στόχευση στις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας
Ο κ. Ζαχαράτος προσέθεσε ότι η υιοθέτηση επιδοτούμενων προγραμμάτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. για άτομα τρίτης ηλικίας) καθώς και η διείσδυση σε αγορές, όπως της Κίνας και της Ιαπωνίας οι οποίες δείχνουν προτίμηση σε ταξίδια σε περιόδους μη αιχμής, εμφανίζεται ως η καλύτερη στρατηγική στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου αντιμετώπισης της εποχικότητας στη χώρα.
Ζητούν κίνητρα
Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού Τάσος Λιάσκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ Α. Μεταξάς ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη μάρκετινγκ και παροχής οικονομικών κινήτρων από τους δήμους και το κράτος.
ΤΟΝ ΠΙΟ… ΕΠΟΧΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ…
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με το θέμα αυτό, παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) σύμφωνα με την οποία την εντονότερη εποχικότητα παρουσιάζουν τα Ιόνια Νησιά με 60,48% και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο 55,81% και η Κρήτη 54,87%.
Η ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά είτε λόγω περιορισμένου αριθμού τουριστών είτε λόγω προσέλκυσης αστικού τουρισμού: οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ποσοστό 38,80%, η Ήπειρος 23,50% και η Αττική 32,50%.
Πάντως, το 2013, το 70% σχεδόν των ξένων τουριστών ήρθε στη Ελλάδα μόνο μέσα στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου και το 86,5% στο εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου, αφήνοντας το ισχνό 13,5% για τους μήνες Νοέμβριο – Απρίλιο, δείχνοντας και την μειωμένη δυναμική της Αθήνας ως city break (Ακρόπολη, shopping κλπ) αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαίων…
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι τουρίστες με την υψηλότερη εποχικότητα προέρχονται από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Δανία, ενώ τη χαμηλότερη εποχικότητα εμφανίζουν οι τουρίστες που προέρχονται από την Κύπρο, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Κίνα, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ.
Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, οι χώρες προέλευσης τουριστών με χαμηλή εποχικότητα εμφανίζουν σχετικά χαμηλά μερίδια συμμετοχής στο σύνολο των τουριστών. Αντίθετα, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα (αντιπροσωπεύοντας 39,4% των αφίξεων) εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση του εισερχόμενου τουρισμού.
Μείωση δημοτικών τελών, παρεπιδημούντων, ύδρευσης και φοροαπαλλαγές προτείνει το ΞΕΕ για την εποχικότητα
Οι τομείς δράσης στους οποίους το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας προτείνει να εστιαστούν οι δράσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής μείωσης της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, είναι οι εξής:
– Τουρίστες τρίτης ηλικίας τόσο από εντός όσο και από εκτός ΕΕ.
– Τουρίστες από χώρες, κατά βάση, εκτός ΕΕ (π.χ. Κίνα, Ιαπωνία, Η.Π.Α., Καναδάς), όπου οι θεσμικοί και κλιματολογικοί παράγοντες διαμορφώνουν, εξ αντικειμένου, τουριστική ζήτηση εκτός αιχμής για προορισμούς σαν την Ελλάδα.
– Τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες είναι δεκτικές για ανάπτυξη κατά την περίοδο της επιμήκυνσης.
Τα κίνητρα
Ποια όμως θα είναι τα κίνητρα προς τις κατά τόπους επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, για να επεκτείνουν την περίοδο της λειτουργίας τους; Η μελέτη του Ξ.Ε.Ε. προτείνει:
• τη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων που επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων,
• τη μείωση των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας,
• τη μείωση των τελών ύδρευσης στα πλαίσια των τοπικών ιδιαιτεροτήτων ύδρευσης,
• την επέκταση των απαλλαγών που ισχύουν για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε όσες τουριστικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν την επιμήκυνση και είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των Ειδικών Τοπικών Συμφωνιών Εποχικότητας,
• την απαλλαγή από το τέλος διαφήμισης υπέρ δήμων για όλες τις δράσεις προβολής και τις εκδηλώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Kυριακάτικη CorfuFreePress
Τελευταία σχόλια