Την Παρασκευή οι πρώτες άδειες
Την Παρασκευή θα χορηγηθούν οι πρώτες άδειες για τη χρήση υδροπλάνων, με στόχο να έχουν αρχίσει οι πρώτες πτήσεις έως την αρχή του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρωί υπήρξε και συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, με τον επικεφαλής της εταιρίας Hellenic Seaplanes, μίας εκ των δύο εταιριών που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν λειτουργώντας υδατοδρόμια με πτήσεις στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα.
Συνάντηση με Μανιάτη
Στη σημερινή συνάντηση Μανιάτη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νικόλα Χαραλάμπους, η Hellenic Seaplanes παρουσίασε το επενδυτικό της πρόγραμμα και τους στόχους της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ανέφερε στον Υπουργό ότι πρόκειται για επενδύσεις που λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση απομονωμένων περιοχών και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα και κίνητρα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή των υδατοδρομίων.
Ο σχεδιασμός των δύο ενδιαφερόμενων εταιριών
Υδατοδρόμια στην Κέρκυρα αναμένεται να λειτουργήσουν (σύμφωνα με την αίτηση του ΟΛΚΕ για χορήγηση άδειας λειτουργίας) στην πόλη, τους Παξούς, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς, ενώ στην ευρύτερη περιοχή θα αδειοδοτηθούν σε πρώτη φάση υδατοδρόμια στην Πάτρα, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο.
Στην Κέρκυρα, ο ΟΛΚΕ είχε αναθέσει από το 2013 την αδειοδότηση των υδατοδρομίων του νησιού στην εταιρία Eλληνικά Yδατοδρόμια (Water Airports CA). Η ίδια εταιρία θα δημιουργήσει υδατοδρόμιο στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τη Χαλκίδα, την Εύβοια, τις Σποράδες κ.α.
«Στόχος είναι οι πρώτες πτήσεις να πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Πέραν των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνέβαλαν στην καθυστέρηση, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις πτήσεις τον Μάιο αντί του Φεβρουαρίου που είχε αρχικώς προγραμματισθεί, καθώς κρίθηκε ότι εμπορικά η άνοιξη μας ευνοεί», δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», κ. Γκόβας.
Σύμφωνα με το λογαριασμό facebook της άλλης εταιρίας, της Hellenic Seaplanes στις προτεραιότητες της εταιρίας είναι η λειτουργία υδατοδρομίου στο Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη λίμνη Τριχωνίδας ενώ ήδη ανέλαβε την κατασκευή του υδατοδρομίου Ζακύνθου. Στην Κέρκυρα, ο ανάδοχος θα προκύψει μετά το διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο Οργανισμός Λιμένος του νησιού.
Στελέχη της Air Sea Lines
Ας σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής της Hellenic Seaplanes, Μ. Ασσαριώτης, υπήρξε στέλεχος της Air Sea Lines, ενώ η δεύτερη εταιρία που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στις αερομεταφορές με υδροπλάνα είναι η Water Airports CA, πρόεδρος είναι ο Τάσος Γκόβας, επίσης στέλεχός της. Η Air Sea Lines που διαλύθηκε ως εταιρική σύσταση προ μερικών ετών, είχε προχωρήσει επί ετών και με μεγάλη επιτυχία σε πτήσεις με αφετηρία την Κέρκυρα και σύνδεση με Γιάννενα, νότια Ιταλία, Επτάνησα και Πάτρα, αλλά προσέκρουσε στην ελληνική γραφειοκρατία και την πολιτική ανικανότητα των κυβερνήσεων που αρνούνταν επί χρόνια να ξεκαθαρίσουν το θεσμικό πλαίσιο. Έτσι, φτάσαμε στο ελληνικό παράλογο να εγκαινιάζει υδατοδρόμιο Υπουργός και μέσα σε μερικά 24ωρα να χαρακτηρίζεται παράνομο αφού δεν είχε αδειοδοτηθεί!
Από 20 έως 100 ευρώ το εισιτήριο για κάθε πτήση
Όσον αφορά τα τέλη που οριστικοποιήθηκαν με την έκδοση της ΚΥΑ, προβλέπεται ότι το τέλος προσθαλάσσωσης υπολογίζεται σύμφωνα με το μέγιστο βάρος αποθαλάσσωσης του υδροπλάνου και κυμαίνεται από 5 έως 15 ευρώ ανά προσθαλάσσωση. Προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης έως και 50% στα τέλη κατά την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου.
Το τέλος παραμονής (ελλιμενισμού) υπολογίζεται με βάση το μέγιστο βάρος αποθαλάσσωσης υδροπλάνου και με τον αριθμό των ωρών παραμονής του υδροπλάνου στο υδατοδρόμιο. Κυμαίνεται από 0,2 έως 0,6 ευρώ/ώρα παραμονής.
Το τέλος υπηρεσιών εξυπηρέτησης πτήσεων αντιστοιχεί σε παροχή βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πτήσεων (π.χ. καθοδήγηση από σκάφος, πρόσδεση, μέσα επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών, φορτοεκφόρτωση αποσκευών, έλεγχος εισιτηρίων, αποσκευών, επιβατών, καθαρισμός υδροπλάνου κ.λπ.) και τα ανώτατα/κατώτατα όριά του καθορίζονται από 20 έως 100 ευρώ για την πρώτη πτήση, ενώ για τις επόμενες πτήσεις ο φορέας έχει τη δυνατότητα να παρέχει έκπτωση ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των πτήσεων.
Τελευταία σχόλια