Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Συνοπτικά οι κυριότερες θέσεις της ΚΕΕ αφορούν στη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού πλαισίου, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, στη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, στη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και στην παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Για το μείζον πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας, είναι απαραίτητο να αλλάξει η στάση από την πλευρά των τραπεζών, τα επιτόκια χορηγήσεων των οποίων παραμένουν απαγορευτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις και είναι ανάγκη να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων», καθώς και της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Επίσης είναι ανάγκη η εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση της πρότασης της ΚΕΕ για κεφαλαιοποίηση των οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.
Ακόμη είναι ανάγκη η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και η άμεση μείωση του υψηλού κόστους ενέργειας που έχει φτάσει να απειλεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας.
Τέλος, για τον Επιμελητηριακό Θεσμό, χρειάζεται η διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και θα είναι τραγικό λάθος να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της ρύθμισης η οποία προβλέπει την άρση της υποχρεωτικής εγγραφής από 1/1/2015, η οποία θα σημάνει το «θάνατο» ενός θεσμού που έχει μέχρι σήμερα αποδείξει την αποδοτικότητα και τη χρησιμότητά του.
Τελευταία σχόλια