Η αύξηση που παρατηρήθηκε φέτος δεν είναι μόνο ποσοτική όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών, αλλά και οικονομική σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην Corfu Free Press και το Ράδιο Επτάνησα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικό 2015 το οποίο ήταν χρονιά – ρεκόρ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τη νέα πολιτική που εφαρμόζει στον τουρισμό, επιδιώκει την περαιτέρω βελτίωση και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών, τόνισε ότι για την αναβάθμιση των παλαιότερων υποδομών που δεν καλύπτει ο αναπτυξιακός νόμος υπάρχουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ενώ επέρριψε ευθύνες στις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά, για το ότι οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί και η Κέρκυρα μέσα σε αυτούς, υστερούν σε δημόσιες υποδομές. Ο κ. Λιάσκος έκανε λόγο για λάθος ιεραρχήσεις και στοχεύσεις, που συνετέλεσαν στη σημερινή εικόνα την ώρα που τις τελευταίες δεκαετίες δεν έλειψαν από την Ελλάδα οι οικονομικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση..
“Σε ό,τι αφορά τα νούμερα, είναι δεδομένο ότι πέραν της αύξησης του αριθμού των αφίξεων, υπάρχει και αύξηση της εισοδηματικής κατανάλωσης. Τουλάχιστον, αυτό πιστοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Γιατί, όλοι μας μπορούμε να λέμε κάτι αλλά το θέμα είναι τι λένε τα στοιχεία. Και ο τουριστικός κόσμος με τον επίσημο φορέα του, το ΣΕΤΕ, έχει ακριβώς την ίδια τοποθέτηση. Δεν είναι δηλαδή ζήτημα ενός κυβερνητικού στελέχους αλλά και του συνδικαλιστικού οργάνου του τουρισμό στο οποίο συμμετέχουν άπαντες.”
Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, ή υπάρχουν περιοχές που τα πήγαν καλά και άλλες που δεν τα πήγαν;
Αν. Λ.:Όχι, γενικότερα η εισοδηματική στάθμη είναι αυξημένη. Αυτό σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση, κάποιοι έμειναν στατικά στα περσινά επίπεδα. Πάντως, δεν υπήρξε μείωση της εισοδηματικής κατανάλωσης. Όσον αφορά το ζήτημα που μου θέσατε, της αναβάθμισης της ποιότητας του τουρισμού, είναι το μεγάλο ζητούμενο και η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο. Αν θέλετε, σηματοδοτεί μια νέα τουριστική αντίληψη και μια νέα τουριστική νοοτροπία. Σε ό,τι αφορά εμάς, τόσο με την εισαγωγή των νέων αναβαθμισμένων προϊόντων όπως οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις που πέρασαν στον περσινό νόμο, όσο και οι άλλες μορφές τουριστικών επενδύσεων που είναι προσαρμοσμένες στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας, (σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, combos hotel, επενδύσεις όπου μπορούν να υπάρξουν στον τομέα του γκολφ, των ιαματικών κέντρων, ξενώνες φιλοξενίας και ένα σωρό νέα προϊόντα) αλλά και ταυτόχρονα με τη νομοθέτηση το 2014, τόσο για τις ειδικές μορφές τουρισμού που ήθελαν παρέμβαση (π.χ. ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός), με μία σειρά πράξεων έχουμε προσανατολίσει τον επιχειρηματία αλλά και τους τοπικούς φορείς σε κάθε προορισμό στην κατεύθυνση της αναβάθμισης. Έχουμε απλοποιήσει τις αδειοδοτήσεις σε υπερθετικό βαθμό. Από το 2015 όλες οι άδειες δίνονται πανεύκολα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δράσει και η τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και η αυτοδιοίκηση και οι φορείς σε κάθε προορισμό. Η ποιοτική αναβάθμιση δεν είναι ζήτημα που θα το αποφασίσει κάποιος στο κέντρο και θα το επιβάλλει.
Όταν λέμε ποιοτική αναβάθμιση, αυτό συνδέεται με τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων ή με την αναβάθμιση των παλαιότερων; Ο Γ. Δούκας σε συνέντευξή του στην CFP εξέφρασε το αίτημα από πλευράς του τουριστικού κόσμου προς την κυβέρνηση να δει τον αναπτυξιακό νόμο ξανά, για να συμπεριλάβει και τις υφιστάμενες, τις παλαιότερες μονάδες.
Αν. Λ.:Κοιτάξτε, ο αναπτυξιακός νόμος χρηματοδοτεί συγκεκριμένου τύπου καταλύματα και το ΕΣΠΑ όλα τα υπόλοιπα.
Ερ.: Λέτε δηλαδή ότι υπάρχουν εργαλεία.
Αν. Λ.:Βέβαια. Το ΕΣΠΑ και σε επίπεδο περιφέρειας, έχει κονδύλια που χρηματοδοτούν τα υπόλοιπα καταλύματα, είτε αυτά είναι χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία, είτε είναι ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια.
Ερ:Πάντως, η τοπική μας εμπειρία έδειξε ότι ήταν πολλές οι αιτήσεις και δυστυχώς λίγα τα χρήματα, άρα και ο αριθμός των αιτήσεων που μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
Αν. Λ.:Εγώ δεν θα ισχυριστώ ότι είναι απεριόριστα τα χρήματα, αυτό είναι δεδομένο και αυταπόδεικτο την εποχή που ζούμε. Όμως, τα εργαλεία τα αναπτυξιακά υπάρχουν. Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρξει και η βούληση της κοινωνίας να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα της ζήτησης. Σε κάθε προορισμό θα πρέπει εμείς να φροντίσουμε τα ποιοτικά μας στοιχεία και στις υφιστάμενες υποδομές μας να είναι τέτοια ώστε ο τουρίστας να αντιλαμβάνεται ότι είμαστε σωστοί οικοδεσπότες. Είτε αυτό αφορά στην είσοδό του στο αεροδρόμιο, μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων, την ηχορύπανση. Πολλά πράγματα είναι ζήτημα ελάχιστων ή καθόλου χρημάτων αλλά η αδιαφορία πολλές φορές τα κάνει να βρίσκονται στο έλεος της εγκατάλειψης.
Ερ: Άλλα όμως είναι ζήτημα χρημάτων και, μάλιστα, αρκετών. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη και των ιδιωτικών αλλά και των κρατικών ή, καλύτερα, των δημόσιων υποδομών. Και η Κέρκυρα είναι από τους πρωταθλητές στην υστέρηση αυτή…
Αν. Λ.:Οι δημόσιες επενδύσεις προς την κατεύθυνση των υποδομών του τουρισμού, έχουν σημαντικό μέτρο και στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Το ζήτημα εδώ είναι και πως επιλέγονται οι υποδομές, ποια είναι η στόχευση. Αν θα επιλέξουμε σε έναν προορισμό να κάνουμε το τάδε ή το δείνα έργο. Γιατί πάντα τα χρήματα είναι συγκεκριμένα. Ένα έργο υποδομής τουριστικού χαρακτήρα βγάζει τα λεφτά του σε ελάχιστο χρόνο. Ένα έργο το οποίο δεν έχει περιεχόμενο τουριστικής υποδομής, έχει αργή απόσβεση. Μπορεί να είναι απαραίτητο και αυτό. Αλλά από την ώρα που είμαστε τουριστικός προορισμός, θα πρέπει να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας.
Ερ:Ένα παράδειγμα για αυτό;
Αν. Λ.:Παραδείγματος χάριν, δεν ξέρω κατά πόσο ήταν απαραίτητο να γίνει ένα νοσοκομείο σε ένα νησί του Ιονίου, δεν θέλω να πω ποιο, σε σχέση με μια προβλήτα κρουαζιερόπλοιων. Ο μεγαλοϊδεατισμός του πράγματος πολλές φορές δεν συμφωνεί με τα δεδομένα μιας περιοχής.
Εγώ δεν πιστεύω ότι μέσα από τα ατελείωτα κοινοτικά προγράμματα μας έλειψε η δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών. Αυτό που έλειψε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για το πως θέλουμε να υλοποιήσουμε υποδομές σε έναν τόπο και να τον στρέψουμε προς ποια κατεύθυνση.
Λιάσκος: Δεν χρειαζόμαστε διαφήμιση, υπάρχει το ίντερνετ!
Η χώρα μας δεν χρειάζεται διαφήμιση για την ανάπτυξη του τουρισμού, τουλάχιστον όχι με τον αλόγιστο τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα με τους παραδοσιακούς διαύλους. Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή πολλά κονδύλια στην προβολή, αλλά στοχευμένη μέσω ίντερνετ.
Ερ:Αν μιλήσουμε για μία ιεράρχηση όσον αφορά την προοπτική ανάπτυξης της ποσότητας και της ποιότητας του τουρισμού, τι θα έπρεπε να μπει ψηλότερα; Περισσότερα κονδύλια στην προβολή, το μάρκετιγκ, την ανάπτυξη υποδομών;
Αν. Λ:Εγώ δεν πιστεύω ότι χρειάζονται αυτή τη στιγμή κονδύλια στην προβολή. Άλλωστε, εμείς κάνοντας διαδικτυακή διαφήμιση και μόνο, στοχευμένη βέβαια, με τις επισκέψεις σε όλες τις αγορές του κόσμου, με τις συνεργασίες με μεγάλους τουρ οπερέιτορ αλλά και με την εμπέδωση μιας εικόνας της πατρίδας μας η οποία είναι σταθερή, ασφαλής και φιλόξενη, καταφέραμε να δώσουμε μία διαφορετική διάσταση στον τουρισμό και το είδατε και εσείς πέρσι και φέτος ιδιαίτερα όπου ο τουρισμός «έσπασε» κάθε ρεκόρ.
Ερ:Στροφή στο διαδίκτυο, αν καταλαβαίνω καλά.
Αν. Λ:Ναι, πρώτα απ΄ όλα εκεί ακριβώς μπορεί να γίνει η σωστή και στοχευμένη διαφήμιση. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μικρά ζητήματα στους τουριστικούς προορισμούς που είναι άλυτα. Δηλαδή, κατά πόσον είναι περιποιημένοι οι τουριστικοί προορισμοί; Να το πω και πιο απλά; Κατά πόσον έχουν κοπεί τα χόρτα; Κατά πόσο έχουν κλείσει στοιχειωδώς οι λακούβες; Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται σωστά; Ελέγχεται η ηχορύπανση από την τοπική αστυνομία ώστε να μην δημιουργείται αυτό που λέμε, άναρχη επιχειρηματικότητα και νοοτροπία της αρπαχτής; Ζητήματα τα οποία δεν θα έρθει ποτέ το κεντρικό κράτος να του τα λένε ως παράπονα και να τα φτιάχνει, είναι αρμοδιότητες που βρίσκονται στον προορισμό.
Ο Τ. Λιάσκος για συμμετοχή μας στις τουριστικές εκθέσεις
«Συμμετέχεις κάπου μόνο όταν μπορείς να το κάνεις»
• Η συμμετοχή στις εκθέσεις απηχούν ένα μικρό ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός παράγοντας.
• Η Ελλάδα ως χώρα δεν μπορεί να λείπει από τις μεγάλες εκθέσεις, γιατί θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια
• Να σταματήσουν τα ταξίδια εκπροσώπων φορέων που είναι άσχετοι με το αντικείμενο, στις τουριστικές εκθέσεις
Η συμμετοχή στις εκθέσεις για έναν προορισμό έχει νόημα μόνον όταν ο προορισμός αυτός έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Αυτό τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Λιάσκος, ο οποίος επεσήμανε ότι στο παρελθόν πάρα πολλοί από τους τοπικούς φορείς έβλεπαν τις εκθέσεις ως ευκαιρία για ένα ταξιδάκι… «Η συμμετοχή στις μεγάλες εκθέσεις είναι απαραίτητες αλλά θα πρέπει να γίνεται στοχευμένα και από επαΐοντες, από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο», υπογράμμισε ο Γ.Γ. Τουρισμού.
Ερ: Έχει ανοίξει για μια ακόμα χρονιά στην Κέρκυρα σχετικά με τη χρησιμότητα συμμετοχής μας στις τουριστικές εκθέσεις και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να προωθούμε αυτή τη συμμετοχή. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Γαλιατσάτος έκανε λόγο για λεφτά πεταμένα, όσον αφορά τη συμμετοχή με τον τρόπο που γίνεται στο Λονδίνο. Θεωρείτε πως θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την εποχή μας επαναπροδιορίζοντας την χρήση των κονδυλίων;
Αν. Λ:Κατά την άποψή μου, συμμετέχεις κάπου όταν μπορείς να το κάνεις. Όταν δηλαδή έχεις λεφτά να το κάνεις. Έχει αποδειχθεί από μετρήσεις ότι η συμμετοχή στις εκθέσεις απηχούν ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχουν φωνές που λένε ότι όταν λείπει μια χώρα από μια μεγάλη διεθνή έκθεση, αυτό είναι ένα πλήγμα για τη χώρα. Αυτό που συζητάμε για την αποτελεσματικότητα των εκθέσεων, το ξέρουν όλες οι χώρες αλλά συμμετέχουν στις εκθέσεις. Εκείνο το οποίο όμως συνήθως ξενίζει στη χώρα μας, είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις ασχέτων ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες ή να απευθυνθούν σε τουριστικά λόμπι ή να κάνουν το λεγόμενο B2B. Δηλαδή, κατά το παρελθόν -το ξέρουμε όλοι- ότι πάρα πολλοί από τους τοπικούς φορείς έβλεπαν τις εκθέσεις ως ευκαιρία για ένα ταξιδάκι. Θεωρώ ότι η συμμετοχή στις μεγάλες εκθέσεις είναι απαραίτητες αλλά θα πρέπει να γίνεται στοχευμένα και από επαΐοντες, από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.
Ερ: Όχι δηλαδή στις πολυπληθείς αντιπροσωπείες ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης ή άσχετων με το αντικείμενο.
Αν. Λ:Όταν ήμουν υφυπουργός τουρισμού παλαιότερα, είχα επιβάλλει τη συμμετοχή των περιφερειών στο ενιαίο περίπτερο του ΕΟΤ. Έβλεπα ότι κάθε περιφέρεια έφτιαχνε ένα δικό της χώρο και δεν ήταν καν αναγνωρίσιμη. Τι σημαίνει για παράδειγμα περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας; Μπερδεύεις και τον κόσμο. Δηλαδή υπάρχει και περιφέρεια Υγρής Ελλάδας; Συνεπώς, θα πρέπει κάθε τουριστικός προορισμός να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα, το brand της χώρας και, νομίζω ότι οι περιφέρειες τώρα πια το έχουν κάνει αποδεκτό και συμμετέχουν στο περίπτερο του ΕΟΤ.
Τελευταία σχόλια