Στις 5 Νοεμβρίου προηγήθηκε η ανακοίνωση του διαγωνισμού για τις χερσαίες περιοχές στην Δυτική Ελλάδα. Έτσι, οι εταιρείες έχουν προθεσμία 90 ημερών να καταθέσουν τις προσφορές τους και μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης που διαρκέσει δύο μήνες, η κατάθεση των συμβάσεων θα διαρκέσει τρεις μήνες και η υπογραφές ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2015.
Η προκήρυξη αναφέρει τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, που αφορά στον 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης.
Εταιρίες κολοσσοί εστιάζουν στην Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο έχει ενδιαφερθεί από τον περασμένο Απρίλιο η ιταλική εταιρία Enel, αλλά και τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil. Η ελληνική πλευρά πρόσφατα ανέφερε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών, μεσαίων και μεγάλων, που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ο επικείμενος διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι το οικόπεδο του πατραϊκού, σε βάθος 25ετίας, θα δώσει 5 δισ. στο Δημόσιο.
Οι κολοσσοί Exxon Mobil, Total και BP φέρεται να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα Ιόνιο και Κρήτη, καθώς έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα. ‘Εντονη είναι η φημολογία και για τον βρετανο-ολλανδικό κολοσσό Shell, αλλά και για τη νορβηγική Statoil και τη ρωσική Gazprom Νeft. Στο προσκήνιο είναι και δύο αμερικανικές με έδρα το Τέξας την Anadarko Oil με δραστηριότητα σε Αφρική, Κίνα, Ασία και ΗΠΑ και τη Marathon Oil.
Τι κερδίζει η Ελλάδα
Στο 45-55 θα διαμορφωθεί η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και ανάδοχων εταιρειών, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η κ. Σταματάκη σημείωσε πως μέσα στο 2015 θα υπάρξουν ανάδοχοι για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης αλλά και για τις τρεις περιοχές (Άρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος).
Τα κριτήρια αξιολόγησης
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:
i) Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
ii) Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
iii) Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
iv) Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση της πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
v) Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
vi) Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
vii) Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.
viii) Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
Στοιχεία δημοπράτησης
— Πρόγραμμα ελάχιστων ερευνητικών εργασιών
— Οικονομική δέσμευση
— Μίσθωμα Ελληνικού Δημοσίου (Royalties)
— Ποσοστό αποσβέσεων (%)
— Αντάλλαγμα υπογραφής σύμβασης και αντάλλαγμα παραγωγής
— Εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη
— Ποσοστό αποδέσμευσης της περιοχής (%)
Με πληροφορίες από: «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «Ημερησία και sofokleousin.gr
Τελευταία σχόλια