Κοιτάμε τα νούμερα των αφίξεων αλλά όχι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού της χώρας. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά «κρύβουμε κάτω από το χαλί» τις δομικές αδυναμίες και τα σημαντικά προβλήματα του προϊόντος μας, τόσο γενικότερα στην Ελλάδα όσο, κυρίως, στην Κέρκυρα, προβλήματα που προκάλεσαν την καθίζηση της προηγούμενης δεκαετίας και που φέρνουν το νησί μας να υστερεί πολύ σε σχέση με άλλους ελληνικούς προορισμούς οι οποίοι είτε ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην τουριστική βιομηχανία ταυτόχρονα με εμάς (π.χ. Ρόδος), είτε πολύ αργότερα (Κως).
Αυτό απορρέει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ενας εκ των πιο πεπειραμένων τουριστικών παραγόντων της χώρας μας, ο πρώην πρόεδρος του AOCTA (και νυν εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού) Γιώργος Δούκας.
Ο κ. Δούκας, μιλώντας στο Corfu Free Press και το Ράδιο Επτάνησα 98,8, αφού επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική αφού σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων στον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας, τονίζει ότι από το 2001 έως το 2010 η Κέρκυρα είχε μεσοσταθμικά μείωση 3-4% κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τους εσωτερικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς που εκτινάχθηκαν σε επίπεδο αφίξεων…
Ασκεί κριτική και στις κυβερνήσεις για την έλλειψη σταθερής πολιτικής αλλά και για τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο που συμπεριλαμβάνει μόνο τις νέες επενδύσεις, αφήνοντας απ΄ έξω τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, την ώρα που αυτά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.
Η συνέντευξη Δούκα
Ο τουρισμός φέτος πάει πάρα πολύ καλά, αν κοιτάξουμε τα νούμερα του αεροδρομίου.
Ναι, ήταν φέτος η καλύτερη χρονιά που είχαμε ποτέ, όχι μόνο από το 2001 όπου μετά είχαμε μία μεγάλη «κοιλιά» το αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Φέτος φαίνεται πως θα ξεπεράσουμε ή, τουλάχιστον, θα φτάσουμε περίπου το 1.050.000 τουρίστες που είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο, αν προσθέσουμε αθροιστικά το τι έχει πετύχει ο τουρισμός της Ελλάδας και της Κέρκυρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. ‘Εχουμε μία αύξηση 45% από το 2011.
Τα νούμερα λένε την αλήθεια, κ. Δούκα;
Τα νούμερα λένε τη μία πλευρά μόνο. Βεβαίως, αυτό που θα έπρεπε κανονικά να ασχολούμαστε είναι τα έσοδα και το τι αποκομίζουμε από τον τουρισμό. Αλλά αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση, χρειάζεται μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση η ανάπτυξη αυτών των δορυφόρων λογαριασμών για τον τουρισμό για να βλέπαμε τι πραγματικά αφήνει συνολικά.
Και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, συνήθως πανηγυρίζουν ή σχολιάζουν τα νούμερα των αφίξεων χωρίς όμως ούτε ποιοτικά χαρακτηριστικά να παρουσιάζουν ή να λαμβάνουν υπ΄ όψιν και άλλες φορές, ακόμα και τα νούμερα, να είναι «πειραγμένα». Για παράδειγμα οι κρουαζιέρες, όταν πολλαπλασιάζονται επί τέσσερα τα νούμερα των αφίξεων όταν υπολογίζονται πολλαπλασιαστικά οι ίδιοι τουρίστες που επισκέπτονται τέσσερα λιμάνια…
Έχετε δίκιο. Κοιτάξτε, συμβαίνει και αυτό που λέτε και, πραγματικά, αν θέλουμε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τον τουρισμό, πρέπει να πάμε σε αυτά που ονομάσατε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλλά αυτό χρειάζεται προσπάθεια.
Ποιοι ήταν οι παράγοντες που «χτύπησαν» τον ελληνικό τουρισμό για να κάνει κοιλιά όλη την προηγούμενη δεκαετία;
Δεν ήταν θέμα του ελληνικού τουρισμού. Είχαμε αυτή τη δεκαετία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο ελληνικός τουρισμός έδειξε ότι είχε αύξηση 3-4%. Την ίδια περίοδο, από το 2001 έως το 2010 η Κέρκυρα είχε μεσοσταθμικά αντίστοιχη μείωση κάθε χρόνο! Η Κέρκυρα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς της άλλης Ελλάδας. Έχει να κάνει με τις υπηρεσίες μας, με τον τρόπο που «πλασαρίστικε» η Κέρκυρα, με αυτά που δεν κάναμε. Όλα αυτά που έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Και νομίζω ότι είναι ένα σημείο που αξίζει να το διερευνήσουμε: γιατί η Ρόδος το ίδιο διάστημα είχε αυτή τη μεγάλη αύξηση και η Κέρκυρα έμεινε τόσο πολύ πίσω…
Μήπως γεράσαμε ως προϊόν, ως brand name;
Ασφαλώς υπάρχουν μεγάλα ζητήματα σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στην Κέρκυρα. Όλοι έχουν εκσυγχρονιστεί, πάνε μπροστά. Εμείς δεν κάναμε πολλά πράγματα. Έχει να κάνει και με το μάρκετιγκ του προορισμού. Ακόμα και σήμερα, το 2014, δεν έχουμε καμία ψηφιακή παρουσία. Αν ψάξετε σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμα και για μικρούς προορισμούς, υπάρχει μία συγκροτημένη πολιτική και στρατηγική.
Καλά, εδώ «αντίπαλοί» μας προορισμοί διαθέτουν μέχρι και τηλεοπτικά δορυφορικά κανάλια τουριστικής προβολής της περιοχής τους: Από την Ανδαλουσία μέχρι τις Αζόρες…
Δεν χρειάζεται να πάμε στην Ανδαλουσία. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές για την Κω, για την Κρήτη, για τη Ρόδο. Όλοι κάθισαν σε ένα τραπέζι. Για την Κέρκυρα δεν υπάρχουν άξονες; Δεν υπάρχει κοινός τόπος; Τι κάναμε δέκα χρόνια στην Κέρκυρα; Δεν μιλάω για προβολή γιατί αυτό είναι πολύ υποδεέστερο των αναγκών, να προβάλλεις την Κέρκυρα. Το θέμα είναι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για να βελτιώσουμε το προϊόν μας. Να δούμε πράγματα δομικά τα οποία ξεχάσαμε, όπως την επιμήκυνση της περιόδου, το συνεδριακό τουρισμό… Αυτά τα πράγματα ενώ τα κάνανε σε άλλες περιοχές, εμείς δεν τα κάναμε…
Μήπως δεν έχουμε την υποδομή να τα κάνουμε όλα αυτά; Και δυστυχώς, οι υποδομές δεν γίνονται σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο… Θέλουν καιρό και χρήμα πλέον…
Ασφαλώς πάσχουμε σε υποδομές. Για παράδειγμα συνεδριακούς χώρους δεν έχουμε, πολλά πεντάστερα ή επτάστερα που όλα τα μεγάλα brand name του τουρισμού έχουν δημιουργήσει, εμείς δεν έχουμε…
Άρα, πρέπει να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα. Και εδώ έχουμε προβλήματα σήμερα με τον αναπτυξιακό νόμο που βοηθάει μόνο τις νέες επενδύσεις και όχι τα παλιά ξενοδοχεία ή καταλύματα. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω, γιατί μιλάμε για θέματα διαρθρωτικά, σήμερα, τα παιδιά της κρίσης, νέοι άνθρωποι που ανέλαβαν τα μικρά διαμερίσματα της οικογένειας, χρησιμοποιούν με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο τη νέα τεχνολογία και αυτό βοήθησε πάρα πολύ. Πρέπει να εμπιστευτούμε τα νέα παιδιά πολύ περισσότερο, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να έχουμε μια καλή τουριστική σαιζόν και, νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Θα μπορούσε η κλίμακα αυτή να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να αλλάξουν τα πράγματα; Αντί να δίνουμε βάρος ως προορισμός κυρίως στις μεγάλες μονάδες, να δούμε λίγο τα ενοικιαζόμενα, από βίλες μέχρι διαμερίσματα; Το λέω γιατί, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα, κάποτε το 60-65% των τουριστών της Κέρκυρας αποτελούσε κόσμο που πήγαινε σε τέτοιου είδους καταλύματα.
Έτσι είναι, με εξαίρεση τη δεκαετία που αναφέραμε πριν. Σήμερα, επανέρχονται στο προσκήνιο και έχουμε αυτή την ευελιξία από τους νέους ανθρώπους με τη χρήση του διαδικτύου και άλλα κανάλια διανομής που έχουν ανοίξει. Και το κράτος θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να εκσυγχρονίζονται και να μην τους στερεί τη δυνατότητα χρήσης του αναπτυξιακού νόμου, όπως γίνεται σήμερα.
Για τη συμμετοχή στις εκθέσεις και τη World Travel Market
Το Λονδίνο είναι το ζήτημα ή ο στρατηγικός σχεδιασμός του προϊόντος μας;
Ο Γιώργος Δούκας άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Κέρκυρα αντιμετωπίζει και συμμετέχει στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Τονίζει ότι το πρόβλημα της Κέρκυρας δεν είναι το αν και το πως θα πάει στη World Travel Market του Λονδίνου, αλλά η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και φρεσκαρίσματος του γηρασμένου της προϊόντος. Αφήνει αιχμές ακόμα και για την αντιμετώπιση των φορέων της Αυτοδιοίκησης από τους δημοσιογράφους, σε σχέση με τα αποτελέσματα της παρουσίας τους στις εκθέσεις όπως αυτές του Λονδίνου…
“Δεν πρέπει η αύξηση που υπάρχει να κρύψει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Θα πρέπει να το προσέξετε και εσείς οι δημοσιογράφοι. Γιατί, ακούω τελευταία να ρωτούν τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης αν θα πάνε στο Λονδίνο… Μα, είναι το Λονδίνο το πρόβλημά μας; Μια έκθεση που θα πάμε; Ή είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, η ψηφιακή μας παρουσία, το γηρασμένο μας προϊόν και το τι θέλει ο καινούριος τουρίστας σήμερα; Το μάρκετιγκ των προορισμών και των επιχειρήσεων σήμερα γίνεται από τους ίδιους τους καταναλωτές μέσα από τα reviews. Πόσο δίνουμε σημασία σε αυτό το πράγμα; Χρειάζεται να υπάρχει ένας συγχρονισμός, ένας συντονισμός της μικρής επιχείρησης με το προφίλ του προορισμού. Ποιος κάνει σήμερα μάρκετιγκ για τον προορισμό;”
Eρ: Ποιος δηλαδή συνενώνει όλα τα θετικά της μικρής επιχειρηματικότητας ώστε να τα γιγαντώσει ως ένας ενισχυτής;
Γ.Δ.: Ποιος στέλνει τα μεγάλα μηνύματα κε Ανδριώτη; Ας πούμε, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας πότε θα τελειώσει; Καμιά φορά, με συγχωρείτε, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε θα πάμε στο Λονδίνο, θα κάνουμε προβολή σε δέκα ημέρες στην έκθεση στο Λονδίνο… Και λοιπόν, τι έγινε με το Λονδίνο ή το Βερολίνο; Δεν ρωτάτε τι γίνεται με την καθημερινότητα του τουρίστα.
Eρ: Αλήθεια είναι ότι βλέπουν κάποιοι στην Κέρκυρα το Λονδίνο και το Βερολίνο ως προβολή, ενώ δεν είναι αυτή η δουλειά των εκθέσεων…
Γ.Δ: Έτσι είναι. Τι κάνουμε δηλαδή σε επίπεδο στρατηγικής; Ανέφερα το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πότε θα είναι έτοιμο; Μπορεί να είναι έτοιμο σε δύο μήνες αλλά να μην το ξέρει κανείς. Έγιναν πράγματα φέτος; Θα γίνουν το 2015; Πάμε στο Λονδίνο να πούμε τι συγκεκριμένα; Ο επιχειρηματίας πάει στο Λονδίνο για να κάνει επαφές. Σε επίπεδο προορισμού γιατί πάμε; Τι κάνουμε; Θα πάμε να κάνουμε μια βόλτα στο Λονδίνο, θα δούμε πέντε ανθρώπους και νομίζουμε ότι είναι όλα μια χαρά! Θα βγάλουμε και ένα βιντεάκι! Αυτό είναι το ζήτημα;
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική σταθερότητα ζητά για την ανάπτυξη του τουρισμού ο Γ. Δούκας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτό δεν είναι το να είναι οι κυβερνήσεις σταθερές, ίδιες ή το να αποφεύγονται εκλογές. Σταθερότητα, κατά τον έμπειρο τουριστικό παράγοντα, είναι το να μην βλέπουμε σκηνές όπως αυτές των επεισοδίων στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια ή να αποφεύγεται η κινδυνολογία και καταστροφολογία από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου.
“Αξίζει να πούμε, ότι η φετινή επιτυχία του ελληνικού τουρισμού και, επομένως, και της Κέρκυρας, είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σταθερότητας που είχαμε το τελευταίο διάστημα –και είναι ένα μέγεθος που μπορεί εύκολα να μεταβληθεί-, άρα και το πολιτικό σύστημα σε σχέση με αυτή τη σταθερότητα, άσχετα με τις πολιτικές διαφορές, πρέπει να επιδείξει μία ψυχραιμία και σοβαρότητα έτσι ώστε να μην ξανάρθουμε στα προβλήματα του 2010. Όπως επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα προβλήματα των χωρών της βορείου Αφρικής και της Μ. Ανατολής, σήμερα για το 2015 ξεκινάνε και σοβαρά προβλήματα για την Τουρκία, όλα αυτά ευνόησαν τον ελληνικό τουρισμό για να πάει πολύ καλύτερα.”
Ερ.:Όταν λέτε πολιτική σταθερότητα, τι εννοείτε; Μπορείτε να το οριοθετήσετε; Σημαίνει να είναι σταθερές κυβερνήσεις, να μην έχουμε συνεχείς εκλογές, να μην έχουμε αναταραχές και επεισόδια;
Γ.Δ.: Η πολιτική αντιπαράθεση και οι εκλογές μπορούν και πρέπει να γίνονται. Στο Βέλγιο δεν είχαν κυβέρνηση για πολλά χρόνια αλλά δεν ακούγατε να υπάρχουν τα προβλήματα που είχαμε στην Ελλάδα. Κοιτάξτε: πολιτική σταθερότητα, άσχετα από τις εκλογές και την πολιτική αντιπαράθεση που πρέπει να υπάρχει, σημαίνει να ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποιες σταθερές. Δεν μπορεί για παράδειγμα να επανέλθει η κατάσταση με τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας και όσα ζήσαμε στο παρελθόν, ούτε ο ένας πολιτικός χώρος να λέει ότι αν γίνουν εκλογές θα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο άκρο.
EΡ: Αν καταλαβαίνω καλά είναι μεταξύ άλλων να μην κάνουν πλειοδοσία κινδυνολογίας όλες οι πλευρές του πολιτικού συστήματος.
Γ.Δ: Είναι πολύ εύκολο να εκτραπούμε στην προηγούμενη κατάσταση. Στους επόμενους τέσσερις –πέντε μήνες με αφορμή τις εκλογές που θα έχουμε, πρέπει να δείξουμε μία σοβαρότητα. Μπορεί να έχουμε και δέκα εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει κάποιος άξονας, ότι δεν επηρεαζόμαστε από αυτό. Και τα μηνύματα που δίνουμε προς τα έξω, δεν θα πρέπει να είναι ακραία, από οποιαδήποτε πλευρά, δεν εννοώ μία πλευρά μόνο.
>Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress
Τελευταία σχόλια