Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σπύρος Πανδής παραβρέθηκε το περασμένο Σάββατο σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα του Σιδαρίου, στο πλαίσιο της οποίας συγκέντρωσης, ενημέρωσε του παρευρισκομένους κατοίκους, για την πορεία αποπεράτωσης των εργασιών του Βιολογικού και για τις διαδικασίες σύνδεσης με το Βιολογικό, όταν αρχίσει η λειτουργία του.
Ο κύριος Πανδής στη σύντομη τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα προβλήματα που έπρεπε να υπερκερασθούν για να συνεχιστεί η ολοκλήρωση του έργου που είχε βαλτώσει και τόνισε ότι, εκτός απροόπτου, προβλέπεται το έργο να αποπερατωθεί και να δοθεί σε χρήση, το αργότερο στα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο χωρικός Αντιδήμαρχος Μάκης Φωτεινός, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και σημερινός Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Σπύρος Μουζακίτης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ευάγγελος Στασινός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μαγουλάς, ο Ειδικός Συνεργάτης Νίκος Καλοδίκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιδαρίου Φάνης Σκέμπρης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Περουλάδων Βασίλης Αγιοβλασίτης και πλήθος κόσμου.
Ακολουθεί απόσπασμα της σύντομης τοποθέτησης του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Σπύρου Πανδή:
«Κατ΄ αρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να εκφράσω τη χαρά μου, που βρίσκομαι σε μια από τις πιο φημισμένες και πανέμορφες τουριστικές περιοχές του νησιού μας.
Βρισκόμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε τόσο για την εξέλιξη του έργου, το οποίο έχει περάσει στη τελευταία φάση της αποπεράτωσης του, αλλά και για να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν οι συνδέσεις. Πρέπει να σας πω ότι τον ερχόμενο Ιούνιο το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε λειτουργία. Υπάρχουν όμως γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τις οποίες δεν ευθύνεται η ΔΕΥΑΚ, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η ελληνική γραφειοκρατία. Αυτοί οι δύο λόγοι, είναι που μας κάνουν επιφυλακτικούς και θεωρούμε ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου το έργο θα λειτουργήσει.
Σήμερα βρίσκομαι εδώ, όχι μόνο για να αποκτήσω μια άποψη για την πορεία των εργασιών αλλά και για να σας ενημερώσω για τα τέλη για τα οποία καλείστε να πληρώσετε για να γίνει η σύνδεση και από την άλλη για να έχετε την χρήση του Βιολογικού. Για τη σημασία του έργου, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πω τίποτα εγώ, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα για τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει η λειτουργία αυτού του έργου και πόσο θα συντελέσει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση όλης της περιοχής. Προσωπικά, εάν θέλετε, είχα τη μικρότερη εμπλοκή με το έργο αυτό, αφού το βάρος της απεμπλοκής του από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, το είχε ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής και ο πρώην Πρόεδρος ο Σπύρος Μουζακίτης.
Όπως συνέβη και με τα αντίστοιχα έργα της Αχαράβης , της Κασσιώπης και της Λευκίμμης. Είναι για τη σημερινή Δημοτική Αρχή, τέσσερα μεγάλα έργα τα οποία θεωρούμε στρατηγικής σημασίας, υπό την έννοια ότι είναι έργα τα οποία ανήκουν στη βασική κατηγορία των υποδομών που είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των περιοχών και του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων.
Πολύ περισσότερο, γιατί αυτά τα έργα σε ένα τουριστικό προορισμό, με την εμβέλεια της Κέρκυρας, αποτελούν όχι μόνο κοινωνικές υποδομές αλλά και τουριστικές που προσδιορίζουν το αναβαθμισμένο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.
Με τη κεντρική φιλοσοφία την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και με βασικό κριτήριο τη δικαιοσύνη, το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ κατέληξε στο κόστος σύνδεσης για το Σιδάρι, που είναι το ίδιο, όσο για τη Λευκίμμη, όσο και για την Κασσιώπη. Μακάρι η ζωή και η λειτουργία του Βιολογικού να αντέξει σε αυτά τα οικονομικά μεγέθη και να μην χρειαστεί να γίνουν αναπροσαρμογές, όσον αφορά τα τέλη χρήσης.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δυστυχώς, η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων είναι κοστοβόρες. Θα πρέπει να πω προς ενημέρωση σας ότι, η ΔΕΗ δυστυχώς, μας αντιμετωπίζει ως πελάτες οικιακού ρεύματος και όχι ως πελάτες μέσης τάσης, δηλαδή βιομηχανικού ρεύματος. Και αυτό όχι μόνο τώρα, που ουσιαστικά η ΔΕΗ έχει ιδιωτικοποιηθεί, αλλά εξ αρχής, από το 1980 όταν ιδρύθηκαν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Μέχρι σήμερα δεν είχε κανένας από τους κυβερνώντες το σθένος να δει τις επιχειρήσεις αυτές, που υδροδοτούν τους πολίτες και επεξεργάζονται τα λύματα τους, ως κοινωφελείς επιχειρήσεις και να τις στηρίξει. Αυτή είναι η λογική.
Εμείς, όσον αφορά τα τέλη
σύνδεσης και λειτουργίας, κάναμε ότι μπορούσαμε και μακάρι να μην χρειαστεί να γίνει ανακοστολόγηση.
Η απόφαση λοιπόν αγαπητοί μου, για τα τέλη σύνδεσης είναι τα εξής: Κατʼ αρχή απαραίτητα έγγραφα είναι λογαριασμός της ΔΕΗ, όπου είναι καταγεγραμμένα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού ή της επιχείρησης, με το Ε9 όπου και εκεί φαίνονται τα τετραγωνικά μέτρα και ένα αντίγραφο του λογαριασμού της ύδρευσης.
Προσπαθήσαμε να απλοποιήσουμε όσον ήταν δυνατόν τις διαδικασίες, για να μην εμπλακούμε σε γραφειοκρατικά γρανάζια. Αυτά είναι τα τρία δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται κατʼ αρχή.
Το κόστος που θα κληθείτε να πληρώσετε είναι 50 ευρώ εφʼ άπαξ για κάθε σύνδεση και για επιφάνειες κτιρίων μέχρι 200 τ.μ είναι 2,5 ευρώ το μέτρο, από 201 τ.μ μέχρι 400 τ.μ είναι 2 ευρώ το μέτρο και από 401 τ.μ και πάνω είναι 1,80 ευρώ το μέτρο. Θα πρέπει να πω ότι οι τιμές στις οποίες κατέληξε το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ για τις συνδέσεις, σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούν σε άλλους Δήμους της χώρας, είναι πολύ πιο φθηνές ασυγκρίτως.
Βεβαίως ένα μέγεθος που κρίνει τις τιμές, είναι η ανταποδοτικότητα, γιʼ αυτό τονίζω, μακάρι να υπάρξει τέτοια ανταπόκριση, ώστε να μην χρειαστεί ανακοστολόγηση στο μέλλον. Επίσης το Δ.Σ προνόησε και έλαβε συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης για την καταβολή του ποσού σύνδεσης.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι προσέλθουν να κάνουν τη σύνδεση το πρώτο τρίμηνο, από την ημερομηνία ανακοίνωσης της δυνατότητας σύνδεσης, θα έχουν ευκολία 12 μηνιαίες δόσεις. Στο επόμενο θα έχουν 8 μηνιαίες δόσεις, και στο επόμενο τρίμηνο 4 μηνιαίες δόσεις. Πέραν τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Τα οικονομικά της επιχείρησης τα γνωρίζετε γιατί πολλές φορές έχω αναφερθεί σε αυτά».
Τελευταία σχόλια