Συναντήσεις με φορείς
Κατά τη διήμερη παραμονή της στη Ζάκυνθο η κα Γκερέκου και ο κ. Μαρκουτσάς συναντήθηκαν με τον κ. Μπετίνη από τον ΟΔΑΖ, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Ζακύνθου όπου ενημερώθηκαν από τον Διοικητή κ. Κονίδα και τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Τσώλα. Συναντήθηκαν επίσης με τους κ.κ. Αντίοχο και Μπαλιακρα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου τους κ.κ. Γαργαλέα, Τσίπηρα, Τζίμη, Μποτώνη, Ξένο, Κόττη και την κα Τρούσσα από το Επιμελητήριο Ζακύνθου. Επίσης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ κ. Αβράμη και συνάντησαν υπαλλήλους της δημοτικής επιχείρησης και του Δήμου Ζακύνθου.
Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας της κας Γκερέκου στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στη Ζάκυνθο:
– Βρίσκομαι σήμερα εδώ όπως και εσείς γιατί πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες αυτού του τόπου. Και γιατί πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες αυτής της Περιφέρειας δεν τους αξίζει.
– Για πολλά χρόνια περιμέναμε από την κεντρική διοίκηση να δώσει λύση στα προβλήματα μας: Στην αδυναμία να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία πέρα από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Στην αδυναμία μας να δώσουμε κίνητρα συγκοινωνιακής σύνδεσης ανάμεσα στα νησιά μας και με την ηπειρωτική χώρα. Στην αδυναμία να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στο τόπο τους δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Στην αδυναμία να καινοτομήσουμε σε προϊόντα και επιχειρηματικές ιδέες. Στην αδυναμία τέλος, να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα αναδεικνύουν το φυσικό πλούτο την πολιτιστική κληρονομιά, τις ικανότητες των ανθρώπων αυτού του τόπου.
– Ζητούσαμε και σωστά τη δημιουργία ισχυρών πανεπιστημιακών και τεχνολογικών πόλων στα νησιά μας. Παλέψαμε όλοι μαζί πριν από ένα χρόνο για να τα διατηρήσουμε και να τα ενισχύσουμε. Δεν καταφέραμε ποτέ όμως να διασύνδεουμε ουσιαστικά αυτά τα ιδρύματα με τις ανάγκες, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις των νησιών.
– Θα ρωτήσει κάποιος; Τι θα αλλάξει τώρα κύρια Γκερέκου; Μπορείτε εσείς και οι συνεργάτες να αναπληρώσετε το χαμένο έδαφος, τις χαμένες ευκαιρίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης;
– Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ αν δεν το πίστευα. Αν δεν πίστευα ότι έχουμε αξιοποιήσει παρά στο ελάχιστο τις δυνατότητες που προσφέρει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Δυνατότητες που έχουν να κάνουν με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την προσέλκυση επενδύσεων, την και προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή έρευνας και καινοτομίας.
– Και δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ αν η ίδια δεν είχα δείξει πρώτα απ’όλα σε εμένα δείγματα γραφής για το τι μπορώ και τι δεν μπορώ να καταφέρω. Όταν ανέλαβα καθήκοντα Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ένα από τα πρώτα ζητήματα που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν η περιβόητη άρση του καμποτάζ. Μου έλεγαν: μην το ακουμπάς! Είναι κόκκινη γραμμή! Σήμερα όλοι βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Η κρουαζιέρα έχει αποκτήσει άλλη δυναμική. Αλήθεια, θα συζητούσαμε σήμερα για προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων στη Ζάκυνθο, για την κατασκευή προβλήτας στο λιμάνι , αν δεν είχαμε άρει το καμποτάζ;
– Μου έλεγαν: Δεν θα βγάλεις άκρη με την αδειοδότηση των υδατοδρομιων! Σήμερα όμως ο στόχος για υδατοδρομία σε κάθε νησί του Ιονίου, από το πιο μεγάλο ως το πιο μικρό, που θα δωσει νεα ωθηση στη διακινηση προιοντων, και επισκεπτων μεταξυ μας είναι παρα πολύ κοντά!
– Χρειάζεται ωστόσο να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες. Η λογική ότι μπορούμε να ασχολούμαστε με όλα, μικρά και μεγάλα, χωρίς σχέδιο και οργάνωση δεν θα δώσει ποτέ καρπούς. Θα σας δώσω δυο παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ: Τα έργα «Δρόμος Αλυκές Ξύγκια» και Οδική Ασφάλεια Ζακύνθου είναι έργα ενταγμένα από το 2009, πριν αναλάβει η παρούσα περιφερειακή αρχή. Τα έργα αυτά ακόμη δεν έχουν συμβασιοποιηθει! Μπορώ να σας δώσω πολλά περισσότερα παραδείγματα, από την (μη)κατασκευή της μαρίνας μέχρι τη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα γνωρίζετε όμως πολύ καλά.
– Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να παραξουμε πλούτο, έναν πλούτο γεννημένο από φύση και τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Και για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται να εντοπίσουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι παραγωγικές δυνατότητες αυτού του τόπου. Να λοιπόν το πρώτο βήμα: εξωστρέφεια. εξωστρέφεια στα προϊόντα μας, άνοιγμα σε νέες αγορές. Όπως ακριβώς σε εθνικό επίπεδο αναφερόμαστε στην αναγκαιότητα των εξαγωγών για την ανάταση
της οικονομίας έτσι και σε περιφερειακό επίπεδο η διακίνηση των αγαθών μας ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά μπορεί να δώσει μια μεγάλη ώθηση.
– Πριν από λίγα χρόνια μια μικρή ομάδα σοβαρών παραγώγων στην Κέρκυρα κατανόησε ότι παρά το γεγονός ότι παράγει και μεταποιεί ποιοτικά προϊόντα, αυτό δεν ήταν αρκετό για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. Κατάλαβε γρήγορα ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί λειτουργώντας ο καθένας μόνος του και συχνά ανταγωνιστικά δεν μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν τη δυναμική τους. Αποφάσισαν λοιπόν να ενωθούν σε ένα δίκτυο που το ονόμασαν « Η Κέρκυρα Παράγει». Το δίκτυο αυτό τους εξασφάλισε τρία πράγματα: την προβολή των προϊόντων τους, την καλύτερη διακίνηση τους και κατά συνέπεια την αύξηση των κερδών τους. Αυτό αποτελεί για μένα και το συνδυασμό μας ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο δίκτυο σε κάθε νησί. «Η Ζάκυνθος Παράγει», η « Κεφαλονιά παράγει» η «Λευκάδα Παράγει».
– Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει: μα στην Ζάκυνθο ζούμε κυρίως από τον Τουρισμό. Απαντώ: και πολύ καλά κάνουμε. Μόνο που τον τουρισμό μας πρέπει να τον διαφοροποιήσουμε και να τον ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Πριν από δυο μήνες με την ιδιότητα της Βουλευτού κατέθεσα σχέδιο νόμου για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό. Πόσοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ένα πλαίσιο για την υποχρεωτική διασύνδεση των προϊόντων μας με την τουριστική αγορά; Είμαι βέβαιη, πολλοί. Και όμως είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απορροφήσουμε κονδύλια από την Ευρώπη, αρά να δώσουμε μια επιπλέον ώθηση στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
– Αυτή η δικτύωση είναι η βασική φιλοσοφία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια. Προγράμματα τα όποια δεν εξαντλούνται στο νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας. Είναι και τα προγράμματα της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., και το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, όπως το MED. Είναι τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότοκα δάνεια για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Είναι τέλος η δυνατότητα απευθείας διασύνδεσης, διαπραγμάτευσης με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες όπως την Επιτροπή Περιφερειών, την Επιτροπή Νήσων, τη Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών
– Δυνατότητες υπάρχουν για να αλλάξουμε πορεία. Πριν δυο χρόνια κατέθεσα με την ιδιότητα της Βουλευτού ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κέρκυρα με τίτλο «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός». Το σχέδιο αυτό προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ έγινε δεκτό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους. Ένας από τους βασικούς δικαιούχους αυτού του προγράμματος ήταν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Γνωρίζετε ποσά έργα ενέταξε σε αυτό το πρόγραμμα; Ούτε ένα! Σήμερα με την ιδιότητα της Υποψήφιας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μπορώ να δεσμευτώ ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ανανεωθεί και να επεκταθεί σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Είναι κάτι που άλλες περιφέρειες όπως η Περιφέρεια Κρήτης και Βορείου Αιγαίου έχουν ήδη καταφέρει απορροφώντας ένα μεγάλο ποσό από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
– Στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει με το Μεγάλο Ιόνιο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να εκφράσουμε ανθρώπους που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ιδεολογικές. πολιτικές κομματικές. Αυτή, λοιπόν, η προσπάθεια ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς που την στηρίζουν, και μόνο! Δε χαρίζεται, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν!
– Σε αυτές τις εκλογές μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε πώς μια από τις πιο χαρισματικές περιοχές της χώρας μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Ελλάδας, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Το όραμα αυτό αντανακλά και το όνομα του συνδυασμού μας, «Μεγάλο Ιόνιο»: έναν τόπο με μεγάλη ιστορία, με μεγάλες δυνατότητες, που μπορεί να αγκαλιάσει όλα τα Ιόνια, όλους τους ανθρώπους του.
Τελευταία σχόλια