Μάλιστα, δήλωσε ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνουν σε όλα τα νησιά με κορύφωση την πανεπτανησιακή συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει η παράταξη.
Υπεύθυνοι Προγράμματος εκλέχτηκαν οι Πέτρος Αυγερινός και Γιάννης Βραδής, ενώ υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής η Σοφία Λίβερη.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία 4 επιτροπών που θα έχουν ως αντικείμενο την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, σε αντίστοιχους τομείς:
1. Οικονομική Επιτροπή
2. Επιτροπή Προγράμματος
3. Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής
4. Επιτροπή Διαβούλευσης με τους οργανωμένους Φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι επιτροπές μάλιστα θα είναι ανοικτές για να στελεχωθούν με όσους-όσες επιθυμούν.
Σε 5 άξονες
Επίσης, καθορίστηκαν 5 άξονες στους οποίους θα δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα για το πώς θα κινηθεί η Επτανησιακή Αναγέννηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, οι άξονες αυτοί είναι:
1. Αναπροσαρμογή του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των κίνητρων που θα πρέπει να δοθούν στους συμβούλους.
2. Πλήρης διοικητική διοργάνωση της Περιφέρειας και ο επαναπροσδιορισμός του νόμου Καλλικράτη. Οι Παξινοί, οι Μεγανησιώτες, οι κάτοικοι Ερείκουσας, Μαθρακίου, Οθωνών να έχουν δικό τους εκπρόσωπο.
3. Ο Τουρισμός, που έδειξε με την κρίση ότι αποτελεί βασική πηγή εσόδων, πρέπει να συνδυαστεί με την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με πολιτική κινήτρων. Αναπροσαρμογή που είναι αναγκαία ώστε να μην χρειάζεται η εισαγωγή στη χώρα μας π.χ. λαδιού και άλλων προϊόντων στα οποία τα Νησιά μας πρέπει και μπορούν να είναι αυτόνομα, αυτάρκη.
4. Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός.
5. Για να υπάρξει τουριστική και αγροτική ανάπτυξη απαιτούνται συγκοινωνίες σύγχρονες όπως στα νησιά της Ευρώπης (Μαγιόρκα, κ.λ.π.).
Για τους αγρότες
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο ρόλο της επιτροπής που θα έχει να κάνει με τη ζύμωση με τους φορείς της Κέρκυρας. Εκεί, θα τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα των αγροτών, καθώς υπολογίζεται ότι στη Κέρκυρα υπάρχουν χίλια άτομα που ζουν αποκλειστικά από τον Αγροτικό τομέα και πεντακόσια άτομα πουν ζουν αποκλειστικά από την αλιεία.
Δηλώσεις Καλούδη
Στην ομιλία του ο κ. Καλούδης στάθηκε αρχικά στους δύο βασικούς άξονες δράσης της Επτανησιακής Αναγέννησης που, όπως είπε, κινήθηκε με συνέπεια και σταθερότητα αλλά και δυναμική.
Ο κ. Καλούδης, ανέφερε τα εξής: «Οι άξονες είναι ο καθαρά ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ με τη τεκμηριωμένη κριτική στις κυβερνήσεις και του νυν-απερχόμενου Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, καθώς και οι θετικοί διέξοδοι σε βασικά και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Επτανήσων.
«Τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε δική μας δικαίωση όσον αφορά τις κινήσεις χωρίς όραμα και σχέδιο από τον κ. Σπύρου, ο οποίος είναι ένα εξάρτημα της Κεντρικής Διοίκησης», τόνισε ο κ. Καλούδης καθώς όπως συμπλήρωσε: «Δεν έχουν δοθεί λύσεις σε κύρια ζητήματα, δεν υπάρχει σχέδιο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ενώ το πιο πρόσφατο παράδειγμα δείχνει ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς υποφέρουν από τις επιπτώσεις του σεισμού στα σπίτια τους και τη ζωή τους γενικότερα. Δεν υπήρχε πρόνοια για ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός, όπως ο σεισμός που έθεσε σε κίνδυνο της ζωή των συμπατριωτών μας. Την Κεφαλονιά πρέπει να την νιώθουμε σα να είναι η πόλη μας και τους Κεφαλλονίτες σαν να είμαστε εμείς. Θα μπορούσε να συμβεί εδώ ο σεισμός. Πήγα και είδα το Ληξούρι και πραγματικά οι Ληξουριώτες είναι περήφανοι άνθρωποι. Αν ένας τέτοιος σεισμός είχε γίνει αλλού η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη»
Τελευταία σχόλια