Κι ενώ οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κέρκυρας, που βρέθηκαν αιφνιδίως στο δρόμο, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, σήμερα ενημερώθηκαν ότι διεγράφησαν από το μητρώο μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του δημοσίου, μια ημέρα πριν την εκπνοή του “τελεσιγράφου” Μητσοτάκη για την απόλυσή τους.
Στα κάγκελα…
Η εξέλιξη δημιούργησε εκνευρισμό στους εργαζόμενους, που μετά τη στάση εργασίας τους κι ενώ βρισκόταν στο Δημοτικό Θέατρο σε γενική συνέλευση, συγκεντρώθηκαν έξω από το Μαράσλειο, προσπαθώντας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη. Η αρμόδια υπηρεσία προέβη στην διαγραφή τους από το μητρώο μισθοδοσίας αργά χθες το μεσημέρι(!) κι ενώ ο Δήμαρχος Κέρκυρας απουσιάζει εκτός Κερκύρας… Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τρεπεκλής, επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα το βράδυ, προκειμένου να βρεθεί στα δικαστήρια στο πλευρό των εργαζομένων.
Ο Δήμαρχος
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές δηλώσεις του στο Ράδιο Επτάνησα, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής υπογράμμισε ότι έχει ήδη γίνει η επαφή με νομικούς στην Αθήνα για να διερευνηθούν τυχόν αδυναμίες στην απόφαση Μητσοτάκη ώστε να αποτραπεί η διακοπή μισθοδοσίας των 60 εργαζόμενων (σε Δήμο και ΔΕΥΑΚ): «Απευθυνθήκαμε σε νομικό για να δούμε πως θα κινηθούμε. Δεν μπορώ να πω τίποτα να δεν μελετηθεί ο φάκελος, αν δεν έχουμε κάποια στοιχεία, αν δε δούμε ποιες παρεμβάσεις ενδεχομένως έχουμε περιθώριο να κάνουμε προσφεύγοντας ίσως στη Δικαιοσύνη. Αυτό που συμβαίνει είναι μία μεγάλη αδικία. Είναι σε εξέλιξη νομικό σκέλος», τόνισε ο κ. Τρεπεκλής.
Το θέμα των απολύσεων αφορά περίπου 6.000 δημοτικούς υπάλληλους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι με εγκύκλιο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκδιώκονται από τις δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις επειδή η εργασία τους συνεχίζεται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις μέχρι τα δικαστήρια να αποφασίσουν οριστικά αν η εργασιακή τους σχέση είναι αορίστου χρόνου ή η σύμβασή τους θα έπρεπε να είχε λήξει.
Αντιθέτως στη ΔΕΥΑΚ
Η σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις των αρμοδίων, περί της διαγραφής των υπαλλήλων από τα μητρώα μισθοδοσίας, είναι τέτοια που η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ακολούθησε εντελώς διαφορετικό δρόμο από εκείνο των υπηρεσιών του Δήμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Σπύρο Πανδή, η Επιχείρηση δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση διαγραφής των 25 εργαζομένων, καθώς περιμένει μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο, την αυριανή ημέρα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δικαστική προσφυγή των υπό απόλυση υπαλλήλων.
“Εμείς είπαμε, σε συνεννόηση με το Δήμαρχο, να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας. Προσφύγαμε σε δικηγόρο στην Αθήνα για να πάρουμε νομικές κατευθύνσεις και θα παραστούμε και στα δικαστήρια αύριο μαζί με τους εργαζόμενους. Δεν ξέρω με ποια λογική απολύουν εργαζόμενους από τη ΔΕΥΑΚ, δίνοντας ευθέως χτύπημα στην καρδιά της Επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πλήρως απαραίτητοι για την λειτουργία του βιολογικού, είναι εργαζόμενοι που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, στις βλάβες. Σε όποια περίπτωση εμείς δεν υπογράφουμε τίποτα αν δεν δούμε αύριο τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη”, είπε χαρακτηριστικά.
Δυο υπηρεσίες του ίδιου Δήμο, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις…
Η απόλυση έχει πρόσωπο
Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Επτάνησα, ο – υπό απόλυση – εργαζόμενος επί 15 χρόνια, του Δήμου Κέρκυρας Πέτρος Γραμμένος, περιέγραψε το δικό του Γολγοθά. Μόνος εργαζόμενος στο σπίτι, πολύτεκνος, έχοντας να συντηρήσει και άτομο της οικογένειάς του με αναπηρία, ξέσπασε σε λυγμούς έχοντας ξεπεράσει τα όρια της απελπισίας. Πως θα ζήσουμε, αναρωτιέται και υποστηρίζει ότι “χθες μέχρι τις 4 το μεσημέρι, μαζί με τη νομικό μας, ήμασταν στο Δημαρχείο, στο Γραφείο Προσωπικού. Πότε μας διέγραψαν; Εμείς αύριο έχουμε ασφαλιστικά μέτρα. Τι θα κάνουμε;”. Ο κ. Γραμμένος επίσης υπογραμμίζει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του θα έπρεπε να είχαν μονιμοποιηθεί από χρόνια και όχι να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας τώρα.
Όλα θα κριθούν αύριο το πρωί στα δικαστήρια της Κέρκυρας. Μια κρίσιμη δίκη, (και με πολιτικό χαρακτήρα), για το μέλλον τόσων ανθρώπων.
Τελευταία σχόλια