Ειδικό συνεργείο προχώρησε λοιπόν στη φωτογραμμετρική αποτύπωση του καμπαναριού της Εκκλησίας του Αγ. Βάρβαρη, στο προάστιο Ποταμός της πόλης Κέρκυρας.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας:
Στόχος της ενέργειας αυτής, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τη φωτογραμμετρική αποτύπωση, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Δημ. Κλουδά, καθώς και το Γ. Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων της Π.Ι.Ν., Νικήτα Καραλή, είναι η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης στατικής ενίσχυσης του κωδωνοστασίου.
Ο κ. Σπύρου είχε απευθυνθεί, μετά από σχετικό αίτημα του εφημέριου της Εκκλησίας αλλά και κατοίκων του Ποταμού, στο Διευθυντή Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Βλαχούλη Θεμιστοκλή, αιτώντας την παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του Μνημείου.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη
Στο προαστικό χωριό της Κέρκυρας, Ποταμός, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Υ.Θ. Ελεούσης και Αγίου Βαρβάρου, ο οποίος κοσμείται από κωδωνάστιο που κατασκευάστηκε το έτος 1605.
Πρόκειται για το δεύτερο (μετά από αυτό του Αγίου Σπυρίδωνα) σε ύψος κωδωνοστάσιο του νησιού, αφού το ύψος του ανέρχεται στα 35 μέτρα.
Είναι ένα σημαντικό Μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες και εκ του λόγου αυτού είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.
Όμως, η σημερινή κατάσταση του Μνημείου μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθότι, εκτός μικρών εξωτερικών μικροεπισκευών που έγιναν εδώ και αρκετές δεκαετίες, καμία άλλη μέριμνα δεν έχει υπάρξει στα 400 και πλέον χρόνια ζωής του.
Τόσο ο εφημέριος της Εκκλησίας όσο και οι κάτοικοι του χωριού ανησυχούν για την κατάληξη του Μνημείου, αφού οι μεγάλες φθορές του είναι οφθαλμοφανείς και μεγάλες.
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία του Μνημείου αλλά και τη διαπίστωση ότι πράγματι κινδυνεύει από καταστροφή ζήτησα αρμοδίως να προχωρήσει η αποκατάστασή του και με βάση τις σχετικές οδηγίες, ειδικό συνεργείο προχώρησε σήμερα στη φωτογραμμετρική αποτύπωση του καμπαναριού, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση της μελέτης.
Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια τονίζει πως για την αποκατάσταση του Μνημείου αμείωτο ήταν το ενδιαφέρον του Περιφερειακού Συμβούλου, Δημήτρη Πουλιέζου, ο οποίος, εντέλει, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εργασίες φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Τελευταία σχόλια