Αναλυτικά:
Η δημοτική παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας των ζητημάτων του επανελέγχου των φακέλων και της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς σχετίζονται άμεσα με το οικογενειακό, επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον κάποιων συμπολιτών μας, αλλά και με τη εύρυθμη, και παραγωγική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, δηλώνει τα εξής:
1. Καταρχάς επιβάλλεται να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ της έννοιας του επανελέγχου των φακέλων πρόσληψης των υπηρετούντων υπαλλήλων και της έννοιας της αξιολόγησης.
2. Αναφορικά με τον επανέλεγχο των φακέλων, η δημοτική παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ τάσσεται υπέρ αυτής της διαδικασίας, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να προστατεύεται, να συγκαλύπτεται και να επιβραβεύεται όποιος έχει, με δεδομένο δόλο, προσκομίσει πλαστά στοιχεία, προκειμένου να αποκομίσει ίδιον όφελος. Στην προκειμένη περίπτωση, το ίδιο όφελος μπορεί να μεταφράζεται στην πρόσληψη ή τη μονιμοποίησή του και την απολαβή μισθού από τον κρατικό ή τον αυτοδιοικητικό κορβανά, ήτοι από τους φορολογούμενους πολίτες, και, μάλιστα, εις βάρος και στη θέση ενός άλλου συμπολίτη μας με τα απαιτούμενα προσόντα, ο οποίος, ενδεχομένως, έως σήμερα να έχει παραμείνει άνεργος.
Όμως, ο επανέλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνει βάσει των κριτηρίων και των όρων που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο που οι ενδιαφερόμενοι τότε, και ήδη εργαζόμενοι, κατέθεσαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για την πρόσληψη τους, και όχι με τωρινά δεδομένα, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για αναδρομική ισχύ νόμου, με την έννοια της μεταγενέστερης δυσμενούς μεταβολής των συνθηκών με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ, το οποίο προσκρούει σε συγκεκριμένες συνταγματικές και όχι μόνο αρχές και διατάξεις.
3. Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης, η δημοτική παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης, η οποία άλλωστε ισχύει για κάθε πολίτη-επαγγελματία-εργαζόμενο, για κάθε κοινωνικό και πολιτικό ον και η οποία άλλωστε ενυπάρχει και εφαρμόζεται και στη δομή του δημοσίου αλλά και της αυτοδιοίκησης. Η θέση μας είναι ότι αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από αντικειμενικό και αδιάβλητο φορέα, με όρους πλήρους διαφάνειας, από μια επιτροπή ( λόγου χάρη τύπου ΑΣΕΠ) και με αντικειμενικά και πραγματικά κριτήρια και δεδομένα (όπως επίτευξη στόχων, αποδοτικότητα, επιπλέον προσόντα, εξειδίκευση, βαθμός ικανοποίησης πολιτών για την παροχή υπηρεσιών κ.ά.).
Επιπλέον, δεν συμφωνεί με το ποσοστό του 15%, καθότι δεν βασίζεται σε συγκεκριμένο νόμιμο έρεισμα, είναι ασαφές και μη επαρκώς αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο.
Δεν θα πρέπει, επίσης, η αξιολόγηση να συνδέεται με απολύσεις, αλλά με την ορθολογικότερη κατανομή, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της παροχής υπηρεσιών του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού.
Τέλος, θα πρέπει η αξιολόγηση να γίνει ένα θετικό εργαλείο που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις, αλλά θα γίνει η αρχή του τέλους των πελατειακών σχέσεων και η αρχή της επικράτησης της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες των εργαζόμενων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Τελευταία σχόλια