Το θέμα έθεσε και εισηγήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Θεόδωρος Γουλής, ο οποίος ονόμασε την «αξιολόγηση» ως «χρονικό προαναγγελθέντων απολύσεων»! Ο κ. Γουλής κάλεσε τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν θέση τόσο για
τη διαδικασία όσο και συνολικά για το νόμο, απαιτώντας την κατάργησή του: «Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στην Περιφέρεια, με βάση τις συμφωνίες και τις απαιτήσεις της ΕΕ και τις επιθυμίες των πολυεθνικών επιχειρήσεων και μονοπωλίων».
Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο αποφασίζει να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4250/2014 και καλεί την περιφερειακή αρχή να πράξει ότι απαιτείται για το σκοπό αυτό. Επίσης ζητά την ρητή τοποθέτηση της ΕΝ.Π.Ε. στην ίδια κατεύθυνση και τη διεκδίκηση της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Τέλος καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλους τους υπαλλήλους της ΠΙΝ να απέχουν από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση. Κατά ψήφισαν οι ανήκοντες στο χώρο της Ν.Δ., Σπ. Σπύρου και Α. Δεσύλλας.
Γαλιατσάτος: Έχει ευθύνες ο Σπύρου
«Δεν είμαστε αντίθετοι με την αξιολόγηση της δουλειάς και της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Από τη στιγμή που βασίζεται σε στέρεα, αξιοκρατικά και δημοκρατικά κριτήρια μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τον ίδιο τον εργαζόμενο για τη βελτίωση της εργασίας του», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι «αυτό όπως που συμβαίνει σήμερα και βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους πολίτες, είναι η τακτική που εγκαινιάζεται από το νόμο που συνδέεται η αξιολόγηση με την περιθωριοποίηση μιας σειράς εργαζόμενων και που τους στέλνει στον προθάλαμο της απόλυσης».
Ο κ. Γαλιατσάτος επέρριψε ευθύνες στον προηγούμενο περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου επειδή αρνήθηκε να δώσει την απαιτούμενη διπλή εντολή για μη αποστολή δελτίων αξιολόγησης στο Υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης, παρά τη ρητή απόφαση που έλαβε προ μηνών το τότε Περιφερειακο Συμβούλιο. Την ευθύνη είχαν πάρει τότε μόνοι τους οι υπάλληλοι χωρίς την κάλυψη του Περιφερειάρχη, ενώ ο κ. Γαλιατσάτος προανήγγειλε πως πλέον, αν επανεκιννηθεί η διαδικασία, απαιτηθεί από τους διευθυντές η αποστολή της αξιολόγησης και κινδυνεύσουν να αντιμετωπίσουν διοικητικές κυρώσεις, τότε ο ίδιος θα δώσει διπλή εντολή για μη αποστολή αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Έχουμε εκτιμήσει ότι στο βαθμό που οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η στάση της ΑΔΕΔΥ και η αντίδραση των εργαζομένων αρκεί μέχρι στιγμής για την εκδήλωση της προφορικής στάσης του Περιφερειάρχη. Ωστόσο, στο βαθμό που θα χρειαστεί αν αναγκαστούν να υλοποιήσουν την πολιτική αυτή και αν αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες, θα υπάρξει διπλή εντολή από εμένα ώστε να αναλάβει η περιφερειακή αρχή την απόλυτη ευθύνη».
Γουλής προς Περιφερειάρχη: Δώσε σήμερα τη διπλή εντολή!
«Ζητάμε να δοθεί σήμερα η διπλή εντολή που είπε ο περιφερειάρχης για την κάλυψη των εργαζομένων και να ζητηθεί η κατάργηση του επίμαχου νόμου», τόνισε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Γουλής. Κατά τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, εμπνευστής της επίθεσης αυτής είναι τα συνασπισμένα ευρωπαϊκά μονοπώλια και όχι η καπιταλιστική κρίση αυτή καθαυτή: «Καμιά φορά η αναφορά στην Τρόικα σκεπάζει την ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα δύο μέρη της τρόικας μέσω της ίδιας της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μία άλλη επιδίωξη είναι να στρέψει τον κόσμο εναντίων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και μερίδας των δημοσιών υπαλλήλων εναντίων συναδέλφων τους. Είναι μία βρώμικη, χαφιεδίστικη πολιτική που επιδιώκει η Ε.Ε.».
Σπύρου: Πολύ αμφιβάλω αν θα σας τη δώσει ο Γαλιατσάτος!
Απάντηση στο Θεόδωρο Γαλιατσάτο σχετικά με τις δικές του ενέργειες έδωσε ο Σπ. Σπύρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο καθένας κινείται και με την ιδεολογική του αντίληψη. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ταλαιπωρούν τους πολίτες που παράγουν έργο για να πληρώνονται οι υπάλληλοι! «Με τους δημόσιους υπαλλήλους υπήρχαν περιπτώσεις που η σχέση ήταν θετική ή αρνητική. Αν είχα τη δυνατότητα, θα έκρινα το δημόσιο το οποίο σε ένα βαθμό ταλαιπωρεί η κοινωνία. Ενώ το εισόδημα έρχεται από αυτόν που παράγει το έργο, κατά καιρούς η στάση των υπαλλήλων ήταν εχθρική και καταπιεστική και τους δυσκόλευε να λειτουργήσουν. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για όλους, γιατί υπάρχουν και εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι».
Όσον αφορά το «εντέλλεστε» για τη μη αποστολή τη
ς αξιολόγησης που δεν έδωσε, ο κ. Σπύρου αναρωτήθηκε αν οι εργαζόμενοι θα το πάρουν τώρα με τη νέα Περιφερειακή Αρχή, ενώ ζήτησε να υπάρξει και νομική γνωμοδότηση για το θέμα αυτό: «Οι πάντες αξιολογούνται. Και εμείς αξιολογηθήκαμε, ο καθένας αν προσφέρει υπηρεσία. Είμαστε όμως αντίθετοι με την οριζόντια αξιολόγηση του 15%. Όταν έχεις μία υπηρεσία των 5 υπαλλήλων, ακόμα και ο υπάλληλος που δεν πιάνει την απόδοση είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει. Ή σε μία υπηρεσία μπορεί να είναι όλοι οι υπάλληλοι άριστοι στη δουλειά τους», ανέφερε ο κ. Σπύρου για την ουσία της υπόθεσης.
Μιχαλάς: Έχει σημασία νέα απόφαση, για να δούμε τι θα κάνει τώρα η Γκερέκου!
Επίθεση κατά της Α. Γκερέκου ως υπουργού της παρούσας κυβέρνησης και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο αντιπεριφερειάρχης Αλέκος Μιχαλάς, ο οποίος τόνισε ότι το παρών περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι το ίδιο με αυτό της Λευκάδας που είχε πάρει την προηγούμενη απόφαση: «Τούτο το περιφερειακό συμβούλιο έχει στις τάξεις της μία κυρία, επικεφαλής παράταξης, η οποία ψήφισε εκείνο το νόμο. Την Α. Γκερέκου. Θα έπρεπε η κα Γκερέκου να ήταν τώρα εδώ για να μας πει ποιο ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν να ψηφίσει το νόμο αυτό, για να καταλάβουμε και εμείς ποια ήταν τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν από την άλλη πλευρά το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίσει ομόφωνα, θα υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα: άλλο ψηφίζουμε σε μία νομοθετική διαδικασία και άλλο όταν είναι μπροστά μας οι εργαζόμενοι;».
Σαλβάνος: Να αρχίσουμε να οργανώνουμε το νομικό μας οπλοστάσιο
Στη γραμμή που έθεσε το θέμα ο Περιφερειάρχης τάχθηκε ο επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης Ιονίου, Τάσος Σαλβάνος, χαρακτηρίζοντας τα πράγματα ως αρκετά σοβαρά και θέτοντας τρία ζητήματα προς εξέταση:
• Ο τρόπος της αξιολόγησης δεν είναι ξεκάθαρος, άρα η νομοθετική ρύθμιση είναι έωλη.
• Ποιος και κάτω από ποιες συνθήκες κάνει την αξιολόγηση
• Οι συνθήκες με τις οποίες γίνεται η αξιολόγηση. Κάτι που φαίνεται ότι το 15% αξιολογείται υποχρεωτικά αρνητικά., Αυτό υποκρύπτει την απόλυση γιατί, αλλιώς, τι θα κάνεις σε αυτό το 15%; Θα τον βάλεις όρθιο με το ένα πόδι στη γωνία;
«Όταν υπάρχουν μεγάλα κενά στο δημόσιο, δεν μπορείς εσύ να ζητάς απόλυση οριζόντια ενός 5 ή 10%», υπογράμμισε ο κ. Σαλβάνος ο οποίος, ως νομικός, εξέφρασε την άποψη ότι δε συνιστά παράβαση καθήκοντος οποιαδήποτε άρνηση καθώς παράβαση καθήκοντος γίνεται όταν προσπορίζει κάποιος προσωπικό όφελος ή όφελος προς κάποιον τρίτο: «Με βάση το Σύνταγμα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην εργασία. Όταν ο εργαζόμενος αρνείται να δεχθεί να υπογράψει την αξιολόγηση, προσπορίζει όφελος στον εαυτό του ή προστατεύει το Σύνταγμα που προβλέπει το δικαίωμα στην εργασία; Πρέπει να αρχίσουμε να οργανώνουμε το οπλοστάσιο απέναντι στην εξουσία. Δεν πρέπει να μείνουμε απλά σε ένα ψήφισμα, αλλά να δημιουργίσουμε ένα σοβαρό και συγκεκριμένο οπλοστάσιο που να προστατεύει τους εργαζόμενους», προσέθεσε.
Γκίνης: Η κυβέρνηση θέλει ανθρωποφαγία, επιδιώκει τον «κοινωνικό αυτοματισμό»
Μιλώντας στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Περιφέρεια από όλα τα νησιά εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο Τομέα υπάρχει εδώ και δεκαετίες, γίνεται κάθε χρόνο και είναι απόλυτα θεσμοθετημένη.
Ο εκπρόσωπός τους, Σταμάτης Γκίνης, μετέφερε την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων με περιπτώσεις που λένε ότι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.
Το ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε χάσει το 50% των εισοδημάτων μας, τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, επιδόματα, δεν το λένε τα ΜΜΕ».
Μαρκουτσάς: Να αξιολογούνται οι δ. υπάλληλοι
Μια θέση που βρίσκεται πολύ κοντά στα όσα θέλει να περάσει η συγκυβέρνηση πήρε ο εκπρόσωπος της παράταξης της Α. Γκερέκου Ιόνιο Αρχιπέλαγος (η επικεφαλής της δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Σαββάτου), Χ. Μαρκουτσάς, ο οποίος μάλιστα στράφηκε κατά του εκπροσώπου των εργαζομένων ερωτώντας αν θέλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι την αξιολόγηση ή όχι. «Θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Υπάρχουν πολλοί κακοί δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ανεπαρκής. Με αυτούς τους δημόσιους υπάλληλους πρέπει εσείς οι ίδιοι οι υπάλληλοι να μας πείτε τι πρέπει να γίνει. Αυτό το πράγμα όμως που λέτε ότι οι κακομοίρηδες δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να τους πειράξουμε ακόμα και αν δεν κάνουν τη δουλειά τους, όταν
υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι με προσόντα που δεν έχουν δουλειά, πρέπει να σταματήσει. Να σταματήσει η νοοτροπία του μπήκα στο Δημόσιο, πληρώνομαι και σταματάω να δουλεύω»…
Γρηγόρης: Εσείς κάνατε τα ρουσφέτια!
Απάντηση στον κ. Μαρκουτσά έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Σταύρος Γρηγόρης (Λευκάδα) ο οποίος τόνισε ότι τις ρουσφετολογικές προσλήψεις είναι δεδομένο ποιος τις έχει κάνει: «Τις έχουν κάνει τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης στην εναλλάξ διακυβέρνηση τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν μπορώ να ακούω στελέχη κομμάτων που έχουν κυβερνήσει από το 74 έως σήμερα να έρχονται σήμερα να μας κάνουν τους τιμητές. Ας φροντίζατε να μην τους διορίζατε».
Τελευταία σχόλια