Η Περιφερειακή Αρχή αντιλαμβανόμενη τις δικές της, καθώς και τις κυβερνητικές ευθύνες και φοβούμενη τις αντιδράσεις του λαού της Παλικής και της Κεφαλονιάς για την εκκωφαντική αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις συνθήκες που δημιούργησε ο σεισμός, απέρριψε κατ’ αρχάς το αίτημα της Λαϊκής συσπείρωσης να γίνει το Π.Σ. στην Κεφαλονιά (Ληξούρι). Επέβαλλε στην συνέχεια την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εγκρίνει το ποσό-ψίχουλα των 200χιλ ευρώ που εξασφάλισε με εσωτερικό δανεισμό από κονδύλια των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, για τις ανάγκες αποκατάστασης του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς. Αρνήθηκε τη διεκδίκηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση, σαν έκτακτη επιχορήγηση στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών. Οι «διαθέσεις» και το «ενδιαφέρον» της όμως για τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων αποκαλύφθηκαν πλήρως, αφού όχι μόνο δεν ήθελε να γίνει σχετική συζήτηση αλλά στο τέλος μεθόδευσε να μην υπάρξει καμιά απόφαση εκφυλίζοντας το Π.Σ.
Ενδεικτικό της μεθόδευσης ήταν ότι η πρόταση που διαμόρφωσε η ίδια σε συνεργασία με τον μόνιμο πλέον συνεταίρο της την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, σε αντιπαράθεση με την μοναδική άλλη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, συγκέντρωσε μόνο 13 ψήφους (!!!) έναντι 14 απαιτουμένων προκειμένου να υπάρξει απόφαση.
Έτσι ΔΕΝ πάρθηκε καμιά απόφαση για το μεγάλο πρόβλημα των σεισμών (!!!), καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά, την αδυναμία της Π. Αρχής, να ανταποκριθεί σε μία ακόμη έκτακτη λαϊκή ανάγκη. Η απουσία πολλών περιφερειακών συμβούλων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των επικεφαλής των παρατάξεων Μπεριάτου (ΠΑΣΟΚ), Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ) και Καλούδη από την συζήτηση, αντικειμενικά συνέβαλλε στις επιδιώξεις της Π. Αρχής γι αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί χιλιάδες λαού στην Κεφαλονιά. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν πολύ πειστικά στο λαό της Κεφαλονιάς τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Η στράτευσή τους στην πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. είτε σαν Αρχές, είτε σαν «αντιπολιτεύσεις» έχει στόχο να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τους φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Αυτή η πολιτική έχει στεγνώσει στην κυριολεξία από πόρους την τοπική διοίκηση και το λαό, και έχει γεμίσει με πολύ χρήμα και «κίνητρα» τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους και μαζί με άλλους συμπολίτες μας βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο να καλυφθεί το κενό της ανεπάρκειας κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης. Υιοθέτησε και κατέθεσε στο Π.Σ. αναλυτικές και ανά κατηγορία τις προτάσεις που διαμόρφωσε η επιτροπή φορέων για όλες τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων (στέγη, αξιοπρεπή διαβίωση, αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις κ.α.) Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΝΔ) και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ αντιπαραβάλλοντας γενικόλογες προτάσεις και ύμνους προς την κυβέρνηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Με τον ενωμένο αγώνα του να διεκδικήσει μαζικά και δυναμικά όλα τα αιτήματα και τις ανάγκες που έχει σήμερα ανάγκη και που τα επιδείνωσε ο σεισμός. Τον καλεί επίσης να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης στις επερχόμενες τοπικές εκλογές με την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης σαν την πιο ασφαλή επένδυση της ψήφου του.
Το ψήφισμα που κατέθεσε η Λ. Συσπείρωση και απορρίφτηκε από την Περιφερειακή Αρχή
Πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. Ι. Ν. για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους σεισμούς στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς.
Εκφράζουμε την θερμή μας συμπαράσταση στους κατοίκους του Ληξουρίου και όλης της Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Οι ζημιές στο Ληξούρι είναι πολύ μεγάλες στα σπίτια, στις οικοσκευές και στις δημόσιες υποδομές.
Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση ώστε:
• Να εξασφαλιστεί σε όλους τους σεισμοπαθείς του Ληξουρίου, των χωριών και όλης της Κεφαλονιάς ασφαλής στέγη. Αυτό μπορεί να γίνει με την επίταξη ελεγμένων ξενοδοχείων. Επίσης να εξασφαλιστεί σε όλους σίτιση και θέρμανση.
• Σε όλους τους σεισμοπαθείς να δοθεί έκτακτο επίδομα 3000 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες.
• Να δοθεί σε όλους τους κατοίκους πλήρης αποζημίωση για τις καταστροφές στην οικοσκευή τους.
• Η κατεδάφιση όποιων σπιτιών κρίθηκαν ή κριθούν κατεδαφιστέα να γίνει με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
• Με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση να γίνει η κατασκευή σπιτιών, η επισκευή όσων έχουν πάθει ζημιές και όχι με δάνεια.
• Προτεραιότητα στις οικογένειες, των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα (κυρίως των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου). Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις κατοικίες αυτές καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης – θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Επισκευή – ανακατασκευή κατοικιών και μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, από δημόσιο φορέα και με κρατική χρηματοδότηση.
• Διασφάλιση στέγασης – σίτισης – θέρμανσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πληγέντες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
• Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου – Αργοστολίου.
• Άμεση αποκατάσταση και ουσιαστικό έλεγχο σχολείων και δημόσιων κτιρίων. Μετεγκατάσταση των σχολείων που ανήκουν στην κατηγορία Γ΄ (δηλαδή λειτουργία μετά την υλοποίηση της επισκευής) με φροντίδα για την απρόσκοπτη διδασκαλία των μαθημάτων σε πρωινή βάρδια. Μέτρα για τη στέγαση – σίτιση – ρευματοδότηση των πληγέντων μαθητών. Υλοποίηση των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που εδώ και δέκα χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνουν στο Νομό. Αντισεισμικός σχεδιασμός των σχολικών χώρων (ύπαρξη προαυλίων, μικρομελέτες κ.λπ.) και ολοκληρωμένη αντισεισμική αγωγή..
• Να μη δώσουν πανελλαδικές φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (και της Α΄ με το νέο σύστημα) στην Κεφαλονιά, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο διαρκών μετασεισμών (με πιθανή παράταση και μέσα στις εξετάσεις). Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς.
• Σύνταξη μελετών από το Δήμο Κεφαλονιάς για την άμεση εκταμίευση και χρήση των 230.000 ευρώ που αφορούν τη στατική επάρκεια των σχολείων και απέσπασαν οι αγώνες εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών πέρσι από την Περιφέρεια.
• Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες.
• Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά επιπλέον μέτρα για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό.
• Αποκατάσταση όλων των υποδομών (οδικό δίκτυο – λιμάνι – υδρευτικό δίκτυο – δίκτυο ΔΕΗ). Άμεση αποκατάσταση της παροχής πόσιμου νερού στην Παλική
• Πιστοποιητικά ελέγχου και καταλληλότητας για όλα τα δημόσια κτίρια με παράλληλη σύνταξη μητρώου καταγραφής ελέγχων.
• Άμεση ανέγερση κατά προτεραιότητα εργατικών κατοικιών σχολείων και γηροκομείου στην Παλική. Ολοκλήρωση του νέου γηροκομείου στο Αργοστόλι και πλήρη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Κατάργηση του εισιτήριου για τις εξετάσεις στα Νοσοκομεία
• Πλήρης εξοπλισμός και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία του Νομού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδική μέριμνα για την ολοκλήρωση της αντισεισμικής θωράκισης και την ασφαλούς λειτουργίας του Μαντζαβινάτειου στο Ληξούρι, ώστε να ικανοποιεί καθημερινά τις ανάγκες των σεισμοπαθών στην περιοχή. Επείγουσα ενίσχυσή του σε προσωπικό. Σταμάτημα κάθε διαδικασίας κατάργησης ή συγχώνευσής του και άρση της υπολειτουργίας του.
• Σίτιση – στέγαση – οικονομικές διευκολύνσεις για τους φοιτητές των τμημάτων του ΤΕΙ και της ΑΕΝ που παραμένουν στο νησί. Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.
• Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα για τους άνεργους εποχικών επαγγελμάτων (ξενοδοχοϋπάλληλοι κά) που θα βιώσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
• Δωρεάν μετακίνηση των σεισμοπλήκτων με το φέρι από Ληξούρι προς Αργοστόλι και αντίστροφα αλλά και όσων κατοίκων έφυγαν στις συνθήκες του σεισμού σε άλλες περιοχές.
• Ειδικά επιπλέον μέτρα για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό (πχ αναστολή ή και διαγραφή υποχρεώσεων προς δημόσιο, ταμεία και τράπεζες). Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στην ερ
γασία.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
• Οι υπηρεσίες να δέχονται και τηλεφωνικά αιτήσεις που αφορούν ευπαθείς ομάδες (πχ κατάκοιτους
• Αποκατάσταση των ζημιών και συντήρηση των αρχαιολογικών και λαογραφικών θησαυρών.
• Άρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
• Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
• Εξοπλισμός με όλα τα σύγχρονα μέσα των σταθμών για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου τεχνολογίας αντοχής υλικού στο Νομό.
Οι μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης για την άρνησή τους να προχωρήσουν σε έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, για την υποβάθμιση και διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Περιφερειακών δομών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων (ΤΑΣ) και τη μεταφορά στη διαθεσιμότητα του έμπειρου υπαλληλικού του δυναμικού.
Επιβεβαιώνεται ότι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται από τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Έργα και υποδομές για τον έλεγχο, την προστασία και την αντισεισμική θωράκιση δεν κρίνονται επιλέξιμα για τη χρηματοδότησή τους από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κ.λ.π). Στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Οι ευθύνες τους γίνονται ακόμα μεγαλύτερες από την στιγμή που υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό αλλά και η απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από την οποία μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού.
Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση από το κράτος, την Περιφερειακή Αρχή και την Δημοτική αρχή στην άμεση βοήθεια στους χιλιάδες σεισμοπαθείς του Ληξουρίου μετά τον πρώτο σεισμό.
Αποκλείστηκαν από τις συσκέψεις μαζικοί φορείς της Κεφαλονιάς και του Ληξουρίου (ΕΚ Κεφαλονιάς- Ιθάκης, ΕΛΜΕ ΚΙ, Επιτροπή αγώνα των κατοίκων του Ληξουρίου) που από τις πρώτες μέρες κινητοποιήθηκαν.
Στηρίζουμε τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στο νησί. Αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.
Το Π.Σ. θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει σε όλα τα Ιόνια Νησιά ΑΜΕΣΑ πρόγραμμα αντισεισμικού έλεγχου όλων των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1985 με προτεραιότητα στα Δημόσια κτίρια (όλα τα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, κτίρια Δημοσίων υπηρεσιών, εργατικές κατοικίες κ.α.). ο έλεγχος να γίνει με βάση τις προδιαγραφές του ΟΑΣΠ.
Μετά τον έλεγχο και ανάλογα με τα αποτελέσματα του να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση π.χ είναι γνωστό ότι στην Κέρκυρα υπάρχουν ορισμένα δημόσια κτίρια που έχουν σοβαρό πρόβλημα όπως π.χ. οι εργατικές πολυκατοικίες στις Κουλίνες, το κτίριο των ΕΠΑΛ στο Μαντούκι, το κτίριο Υπ. Υγείας δίπλα από το Δημαρχείο.
Αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι ανοικτό ανάλογα με τις εξελίξεις και τις λαϊκές ανάγκες.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ
Θ. Γουλής
Δ. Μαντζουράτος
Γ. Κορφιάτης
Τελευταία σχόλια