Αν και υποστηρίζει ότι δεν έχει αποφασίσει οριστικά, κάτι που θα το πράξει το αμέσως προσεχές διάστημα εφόσον ο Δήμος Κέρκυρας παραμείνει ενιαίος, δηλώνει ότι δεν θα είναι κομματικός υποψήφιος αλλά ανεξάρτητος, παραμένοντας ωστόσο στις γραμμές του κόμματος και τα κομματικά του πιστεύω.
Κάνει λόγο για δημιουργία ανεξάρτητου ψηφοδελτίου κατηγορώντας το Γ. Τρεπεκλή ότι δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει ζητήματα της καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ανάλογες ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά για τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων της χώρας που έχει καταγγείλει η ΚΕΔΕ. Κάνει λόγο απλά για δύσκολη οικονομική συγκυρία και για αποφάσεις της κυβέρνησης που δεν ήθελε να πάρει αλλά αναγκάστηκε λόγω της κρίσης.
Ο κ.Γκίκας μάλιστα, «λειαίνει» την κριτική που ασκούσε μέχρι πρότινος στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «μετά από 6 χρόνια ύφεσης μπήκαμε σε ένα χρόνο που φαίνεται έστω και δειλά ότι αρχίσει η ανατροπή και βλέπουμε φως στο τούνελ». Τη συνέντευξη ο Στέφανος Γκίκας παραχώρησε στο Ράδιο Επτάνησα.
{mp3}310114-gikas-ekloges-ota{/mp3}
Στ. Γκίκας: Περιμένω να καθοριστεί το πλαίσιο, Πράγματι, μετά από κάποιες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και έχουν δείξει ότι σαν Στέφανος Γκίκας υπάρχει μία ευρύτερη αποδοχή, εφόσον δεν σπάσει ο Δήμος της Κέρκυρας και παραμείνει ένας δήμος, μπορεί υπό ορισμένες συγκεκριμένες πάντοτε υποχρεώσεις να σκεφτούμε και το θέμα του Δήμου.
-Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. κρίνει ως αποτυχημένη την θητεία του κ. Τρεπεκλή ο οποίος ήταν ο κομματικός υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.
Σ.Γ.: Κατ΄ αρχάς, εγώ δεν θα κατέβω με την ταμπέλα της Ν.Δ. Αν αποφασίσω να ασχοληθώ για το Δήμο –γιατί είναι τελείως διαφορετικός ο δήμος από τη Βουλή- θα ηγηθώ ενός ανεξάρτητου πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου που θα έχει ευρεία κοινωνική συνοχή.
– Πάντως είσαστε στέλεχος της Ν.Δ., πολιτευτής του κόμματος και αν. τομεάρχης Άμυνας. Ούτως ή άλλως έχετε ένα κομματικό υπόβαθρο
Σ.Γ.: Οι αρχές και οι αξίες μου, τα πιστεύω μου, είναι δεδομένα, Ωστόσο, έχω μια πάγια θέση: για τον τόπο και τα προβλήματα δεν υπάρχουν χρώματα. Η Τ.Α έχει τελείως διαφορετικά κριτήρια. Και φάνηκε και αυτό από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει που λέει ότι το 75%, τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει για το δήμαρχο δεν είναι τα κομματικά τους πιστεύω αλλά η προσωπική τους αξία.
– Οι δημοσκοπήσεις που επικαλείστε από ποιον έχουν διενεργηθεί;
Σ.Γ.: Έχουν τεθεί και δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο.
– Μία που έχουμε δει δεν έχει πλήρη ταυτότητα, ούτε καν ποσοστά.
Σ.Γ.: Οι δημοσκοπήσεις εξ όσων γνωρίζω, έχουν γίνει από την εταιρία Rass για λογαριασμό κομματικών φορέων.
– Κόμματος ή πολιτικού γραφείου;
Σ.Γ.: Όχι πολιτικού γραφείου, κομμάτων. Εγώ είμαι σε θέση να γνωρίζω μία δύο από αυτές, έχω ενημερωθεί, αλλά σας λέω ότι είναι κάτι που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει να δούμε ποιο θα είναι το πλαίσιο αν θα υπάρχει ένας ή τρεις δήμοι και από εκεί και πέρα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αν υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση, τότε παρ΄ ότι ο βασικός μου στόχος ήταν η Βουλή, μπορούμε να συζητήσουμε και την εμπλοκή μας στην Τ.Α.
– Κύριε Γκίκα , αν τελικά αποφασίσετε να κατεβείτε θα είστε απέναντι από έναν υποψήφιο με τον οποίο ανήκετε στον ίδιο κομματικό χώρο. Πως κρίνετε τα τρία χρόνια που είναι μέχρι σήμερα στην εξουσία;
Σ.Γ.: Ο κ. Τρεπεκλής παρέλαβε ένα Δήμο που ήταν πρώτη φορά ενιαίος δήμος, έπεσε σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά νομίζω ότι χάθηκε η μάχη της καθημερινότητας. Θα μπορούσαμε να δίναμε μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινότητα του πολίτη, στον φωτισμό, στα σκουπίδια, στις τρύπες στους δρόμους, στην ταχύτερη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών, στην καλύτερη οργάνωση, στην επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματα και λιγότερο στην προβολή της Κέρκυρας, την εξωτερική αν θέλετε διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία και η Αυτοδιοίκηση την «πλήρωσε» πάρα πολύ άσχημα
– Επιτυχημένη ή μη η θητεία;
Σ.Γ.: Εγώ δεν είμαι αυτός που θα κρίνω. Σε αυτή τη δημοσκόπηση έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κερκυραϊκού λαού είναι δυσαρεστημένο από την πορεία μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα εγώ θα πω ότι έγιναν προσπάθειες αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια, η μάχη χ
άθηκε. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που γυρνάω από το πρωί μέχρι το βράδυ στην Κέρκυρα αυτό προσλαμβάνω από τους πολίτες της υπαίθρου.
– Ευθύνη δεν έχει η πολιτεία που έχει παγώσει κάθε σοβαρή χρηματοδότηση προς την Τ.Α., κάτι για το οποίο διαμαρτύρεται εντόνως η ΚΕΔΕ και όλοι οι δήμαρχο της χώρας. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τ.Α.;
Σ.Γ.: Με αδικείτε, μόλις σας είπα ότι η χρονική συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση ήταν πολύ αρνητική.
– Μιλάω για το επίπεδο ευθυνών , αν υπάρχει ευθύνη από τη Ν.Δ. και προηγουμένως από το ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε αυτή την κατάσταση.
Σ.Γ.: Ευθύνες μπορεί ο καθένας να ψάξει να βρει. Εγώ ξέρω ότι παρά την κρίση, υπάρχουν άλλοι Δήμοι οι οποίοι και έργα μπόρεσαν και πήραν, και ευρωπαϊκά κονδύλια διεκδίκησαν και η κατάσταση είναι διαφορετική. Βεβαίως, μερίδιο ευθύνης σημαντικό έχει η οικονομική συγκυρία που ζούμε. Πιστεύετε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήθελε να παίρνει τέτοια μέτρα αντιλαϊκά με τέτοιο πολιτικό κόστος; Καμία δεν θα ήθελε. Υποχρεούται να πάρει λόγω της συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα. Και επιτέλους μετά από 6 χρόνια ύφεσης μπήκαμε σε ένα χρόνο που φαίνεται έστω και δειλά ότι αρχίσει η ανατροπή και βλέπουμε φως στ τούνελ. Θα μου πείτε, οι πολίτες το καταλαβαίνουν; Όχι. Έχουμε πραγματικά και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, ισοπεδωθεί από τις πολιτικές απίστευτης λιτότητας και της φορομπηχτικής διάθεσης που δείχνει το κράτος αλλά είναι προσωρινή. Θεωρώ ότι ήταν ο τελευταίος δύσκολος χρόνος, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός.
Τελευταία σχόλια