H πρόταση είχε έρθει από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν και αφορούσε την πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσουν τους ηγέτες της Ευροζώνης (ανάμεσα στους οποίους και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αποδεχτούν κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Την πρόταση όμως απέρριψε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το πως και κυρίως το γιατί το εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
Μάλιστα, μετέφερε και την ακριβή στιχομυθία που ακολούθησε με Δανό οικονομολόγο: «Ο Πολ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να συνταχθώ με τη θέση τους. Εγώ είπα: Εντάξει, εάν συνταχθώ μαζί σας θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα, αλλά αυτό αποκλείεται. Ο Σόιμπλε μου είπε: Γιάννη, ξέχασέ το. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει, οπότε τι μπορώ να κάνω;».
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης καθιστά όλο και πιο δύσκολο το να περάσουν τα σκληρά μέτρα οικονομικής μεταρρύθμισης και καλεί την Τρόικα να είναι πιο ρεαλιστική στις απαιτήσεις της.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα τους τελευταίους τέσσερις μήνες με τους διεθνείς δανειστές για το αν η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις του πακέτου διάσωσης ύψους 172 δισ. δολαρίων, ενώ η Αθήνα συνεχίζει να εφαρμόζει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης είσπραξης των φόρων.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ λεπτή. Έτσι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», πρόσθεσε.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το διαπραγματευτικό στυλ της Τρόικας, κατηγορώντας τους διαπραγματευτές – από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για υιοθέτηση «μιας μαξιμαλιστικής προσέγγισης», όταν η Αθήνα, που τρόμαξε τόσο τις χρηματοοικονομικές αγορές όσο και τις εγχώριες εταιρείες, έθετε σε κίνδυνο την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν στην Ελλάδα, η αγορά ήταν πολύ αδύναμη», είπε ο κ. Στουρνάρας.
«Κάτι που φαινόταν ακόμα και στους τζίρους των καταστημάτων. Οι πολίτες φοβούνται, όταν η Τρόικα είναι εδώ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία σχόλια