«Εντός ή εκτός Ευρώπης». Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ταυτόχρονα, παρουσίασε τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και επιχείρησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, η χώρα μας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εξόδου από την κρίση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε «θερμές» για την Ελλάδα δηλώσεις, διαβλέποντας ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση εντός του 2014.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό οι αρχές θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης και η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής. “Είναι μετά η εμβάθυνση της Ενωσης, για να αντιμετωπιστούν τα κατασκευαστικά προβλήματα που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ” σχολίασε.
“Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση” δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
“Κοιτάξτε πίσω σας τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που ήταν άπιαστο όνειρο τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο”.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Μπαρόζο, ο κ. Σαμαράς τον ευχαρίστησε και επισήμανε ότι “για εμάς είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές ελπίδα”.
«Εντός ή εκτός Ευρώπης», το διακύβευμα των ευρωεκλογών
“Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί” δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης. “Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφαίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έρθουν στη σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Ο τρίτος νόμος του Νιούτον δίνει τη δυνατότητα στους ψηφορόφορους να ψηφίσουν, για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν το θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω όμως εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους”.
«Πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα μία χρονιά νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν»
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για τις επικρίσεις κατά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κανείς στις επικρίσεις για την Ελλάδα είναι με τους αριθμούς”.
“Έχουμε μία χρονιά πριν από το πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα. Θέλω ιδιαίτερα στους ξένους δημοσιογράφους να πω ότι για μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της -και αν προσθέσετε φόρους και πληθωρισμό είναι σαν να έχει χάσει 40% του εισοδήματός της-, όταν αυτή η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό δίνει την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα για την οικονομική της πορεία. Είχαμε την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήρθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων” σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Και συνέχισε: “Ο καθρέφτης είναι οι αγορές. Τα spreads δείχνουν ότι έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Αν κοιτάξει κανείς το ράλι στο ελληνικό χρηματηστήριο, στο σύνολό της η αγορά, αν δεν χειροκροτεί, πάντως αποδέχεται την πραγματικότητα μίας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση. Ο κόσμος ακόμη υποφέρει, αλλά ξεκίνησε η διαδικασία για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των επενδύσεων. Η αισιοδοξία για την Ελλάδα ακουμπάει στους νέους ανθρώπους, η αγωνία μας είναι πως θα δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους. Αυτούς παρακολουθούμε, γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε”.
Μπαρόζο: Ελπίζω ότι φέτος η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε πως η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη τόσο για την Ελλάδα όσο και την ΕΕ, τονίζοντας πως η Κομισιόν θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τη χώρα μας να μπορέσει να επανέλθει στις αγορές. “Το 2013 ήταν η χρονιά των αλλαγών, καθώς υπήρχαν φωνές που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τη διάλυση της νομισματικής ένωσης και ίσως ακόμα και της ίδιας της ΕΕ. Το γεγονός πως βρισκόμαστε σήμερα εδώ δείχνει πως όλες αυτές οι προβλέψεις ήταν εσφαλμένες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η υπαρξιακή κρίση του ευρώ αποτελεί παρελθόν και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που βγήκε από πρόγραμμα στήριξης, αλλά και η Πορτογαλία, όπου η ανεργία μειώνεται για ένατο συνεχή μήνα, δείχνουν πως τα προγράμματα μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα εφόσον εφαρμοστούν σωστά.
“Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να μην τα καταλαβαίνει ακόμα ο μέσος πολίτης, τα προγράμματα λειτουργούν. Καλώ τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει” υπογράμμισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δίνοντας τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής, όπως είπε, στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε ότι “το πρόγραμμα στην Ελλάδα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες”, παρατηρώντας ότι υπήρξαν πολιτικές κρίσεις, εκλογές, συζήτηση για δημοψήφισμα.
“Υπήρχαν πολιτικά προβλήματα που δυσκόλευαν το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Υπήρχαν και οι φωνές που έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και αυτό μεγάλωνε το πρόβλημα” υπογράμμισε.
“Βέβαια, στον πυρήνα ήταν το υψηλό χρέος και άλλα θέματα, όπως η υστέρηση ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλά θετικά -είναι ικανή όσο και κάθε άλλη χώρα για να πετύχει” τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές έναντι των ευρωσκεπτικιστών και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει.
Σημείωσε επίσης ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση. “Οι εκλογείς θέλουν οι χώρες τους να επιτύχουν. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρώσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες” εκτίμησε ο κ. Μπαρόζο.
Τελευταία σχόλια