Στις συζητήσεις έρχεται να προστεθεί τα τελευταία 24ωρα ανακοίνωση Καλούδη με την οποία ζητά ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα αλλά και ανακοίνωση οργάνωσης πολιτών της Κεφαλονιάς που εκφράζει την ανησυχία των μελών της για τις εξελίξεις.
Σε όλα αυτά, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα παλαιότερο ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc που είχε κάνει έρευνα μεταξύ των σεισμολόγων για τον ενδεχόμενο κίνδυνο από την εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο.
Το ρεπορτάζ του Hot Doc
Ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στο περιοδικό Hot Doc προ δύο ετών περίπου, είχε διερευνήσει την ενδεχόμενη σχέση των σεισμολογικών ερευνών με αύξηση σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η διαδικασία εξόρυξης σε μία περιοχή υψηλού σεισμικού κινδύνου.
Σε δήλωσή του σήμερα ο δημοσιογράφος υπογράμμισε, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, ότι «οι γεωτρήσεις συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με μικροσεισμούς, μεγέθους γύρω στα 3 ρίχτερ, και υπογράμμισε πως αν γίνουν γεωτρήσεις με τη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης πάνω ή δίπλα σε ρήγμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τη σεισμική συμπεριφορά της περιοχής».
Τι είχαν δηλώσει γνωστοί σεισμολόγοι
Στο ρεπορτάζ του περιοδικού που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2012, Έλληνες σεισμολόγοι εξέφρασαν την άποψη ότι η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου (και όχι των ερευνών) συνδέεται με την εμφάνιση μικρής σεισμικής δραστηριότητας που δεν ξεπερνά τα 3 Ρίχτερ, ωστόσο, ορισμένοι υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και επίβλεψη από την Πολιτεία προκειμένου οι γεωτρήσεις να μην γίνουν σε περιοχές ενεργών σεισμικών ρηγμάτων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.
Ο γνωστός σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας (εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών) είχε δηλώσει ότι ο τρόπος εξόρυξης πετρελαίου που εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1940 επηρεάζει τα σεισμικά ρήγματα: «Μια από τις συνηθέστερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για την εξόρυξη είναι η υδραυλική διάρρηξη. Δηλαδή σπάζουν με τη γεώτρηση τα πετρώματα της γης και βάζουν μέσα «βρώμικο» νερό το οποίο ανοίγει τους πόρους των πετρωμάτων και κάνει την εξόρυξη πιο εύκολη. Αυτός ο τρόπος έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων μια σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς που δεν ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ. Οι δονήσεις αυτές κυρίως οι υποθαλάσσιες δεν μπορούν να διεγείρουν μεγάλα ρήγματα. Θα πρέπει να μπει πολύ μεγάλη ποσότητα υγρού με πίεση , για να έχουμε πρόβλημα», είχε αναφέρει ο κ. Χουλιάρας προσθέτοντας ότι οι εταιρίες που θα πραγματοποιήσουν τις εξορύξεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να μην πάνε κοντά σε ενεργά σεισμικά ρήγματα: «Δεν μπορούν να πάνε πάνω σε κάποιο σεισμικό ρήγμα που έχει δραστηριότητα και να αρχίσουν να κάνουν γεώτρηση. Κάποιος πρέπει να τους επιβλέπει. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας. Και για να μην έχουμε πρόβλημα με τα σεισμικά ρήγματα και για την προστασία του περιβάλλοντος από τυχόν διαρροές. Θα πρέπει όλοι να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί». Κάλεσε, δε, την πολιτεία να προχωρήσει σε ειδικές μελέτες επικινδυνότητας για τις πλατφόρμες που θα στηθούν πάνω σε μια ενεργά σεισμική περιοχή με μεγάλες πιθανότητες ισχυρού σεισμού ακόμα και δημιουργίας τσουνάμι. Τότε φαντάζεστε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη καταστροφή».
Λέκκας: Μηδαμινό το μέγεθος των παρεμβάσεων
Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωλογικής Εταιρείας Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε στο ίδιο περιοδικό ότι το μέγεθος των παρεμβάσεων με την άντληση πετρελαίου στο Ιόνιο, είναι μηδαμινό μπροστά στις δυνάμεις που χρειάζονται για να ενεργοποιήσουν ένα σεισμικό ρήγμα δημιουργώντας πρόβλημα: «Εάν ένα σεισμικό ρήγμα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα για να σπάσει και να ενεργοποιηθεί εκεί μπορεί η γεώτρηση και η άντληση του πετρελαίου να επιταχύνει την διαδικασία εκδήλωσης ενός σεισμικού γεγονότος. Από την άλλη πλευρά μπορεί η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της γεώτρησης ή της άντλησης να απομακρύνει τον κίνδυνο και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο σαν τρόπος εκτόνωσης της σεισμικής ενέργειας».
Τσελέντης: Να γίνει περιβαλλοντική μελέτη
Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Α. Τσελέντης υποστήριξε σήμερα πως θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα αν γίνονταν γεωτρήσεις σε ενεργό ρήγμα, και ζήτησε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να μην αγνοηθεί ο παράγοντας αυτός.
Καλούδης: Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα
Σήμερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Επτανησιακή Αναγέννηση Γιώργος Καλούδης ζητά με ανακοίνωσή του, επιστήμονες που δεν έχουν σχέση με κυβερνητικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έκθεση που να αποφαίνεται αν οι σεισμοί στην Κεφαλονιά έχουν σχέση με τις έρευνες (που περιλαμβάνουν τεχνητές σεισμικές δονήσεις) για την εξεύρεση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Ο κ. Καλούδης υπενθυμίζει ότι η παράταξή του έχει ζητήσει από το 2012 να δοθεί να δοθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από το κράτος, εγγύηση ότι «οι σεισμικές έρευνες για την εντόπιση των κοιτασμάτων πετρελαίου και για την εξόρυξη-άντλησή του δεν θα επιβαρύνει την ήδη μεγάλη σεισμικότητα των νησιών μας, που ο σεισμός της 11 Αυγούστου 1953 τα κατέστρεψε».
Οργάνωση πολιτών: Πανηγυρίζει ο Μανιάτης, τρομάζουν οι Κεφαλονίτες
Η οργάνωση πολιτών «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Κεφαλονιάς για τους Yδρογονάνθρακες», σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει ότι την ίδια ημέρα που ο Α. Σαμαράς επισκέφτηκε την Κεφαλονιά για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος από τους σεισμούς, ο Υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης έσπευδε στην Αθήνα να πανηγυρίσει για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάναθρακες στο Ιόνιο! «Φαντάζει τρομακτικό για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς αλλά και των υπολοίπων περιοχών του Ιονίου, την ίδια στιγμή που αγνοείται με αντι-επιστημονικό και άρα εγκληματικό τρόπο η σεισμικότητα της περιοχής, σε μια συγκυρία που το νησί βιώνει την τραυματική εμπειρία ενός (ακόμη) μεγάλου σεισμού κι ενώ -την ίδια ημέρα- στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών», ο Καθηγητής Παπαζάχος δηλώνει πως “με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός την περιοχή του Ιονίου στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 ρίχτερ”, η Κυβέρνηση χωρίς καν τα τηρεί τα προσχήματα μιας ειλικρινούς και κυρίως έμπρακτης συμπάθειας για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους του νησιού, έρχεται να διαφημίσει τα ενεργειακά πλούτη μιας τραυματισμένης από τις δονήσεις θάλασσας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της οργάνωσης πολιτών.
Τελευταία σχόλια