Απογοητευμένος από την εξέλιξη της κατάργησης του τμ. Ασιατικών Σπουδών δηλώνει ο πρώην πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δ. Τσουγκαράκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην Corfu Free Press και το Ράδιο Επτάνησα. Ο πρώην Πρύτανης εκτόξευσε βολές διαχρονικά κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και κατά της σημερινής ηγεσίας του Πανεπιστημίου η οποία δεν φρόντισε να διατηρήσει το τμήμα μέσα στο οργανόγραμμά του, όταν έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας για τα Τμήματα και τις Κοσμητείες που υπήρχαν! Παρά την προετοιμασία ετών από τον κ. Τσουγκαράκη, ο οποίος σε συνεργασία και με τις τότε πολιτικές αρχές είχε πετύχει την ίδρυση του τμήματος με Π.Δ. του Ιουνίου του 2009 αλλά και είχε εγκαινιάσει συνεργασίες και επαφές με πανεπιστήμια της Άπω Ανατολής, η σημερινή Πρυτανική Αρχή δεν αντέδρασε επί της ουσίας ούτε πέρσι όταν τυπικά καταργήθηκε με νέο Π.Δ. το τμήμα, ούτε φρόντισε να επιχειρηματολογήσει και να κινητοποιήσει το Πανεπιστήμιο και τους φορείς της Κέρκυρας.
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Δεν έχω καμία ενημέρωση πέραν αυτής που διάβασα στις εφημερίδες και στα νέα. Από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Δεν μπορώ να σας πω τη διαδικασία που ακολουθήθηκε υπό αυτή την άποψη.
Ερώτηση: Πως αισθάνεστε που το πανεπιστήμιο χάνει οριστικά ένα τμήμα για το οποίο έχετε παλέψει για χρόνια;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Αισθάνομαι απογοήτευση. Δεν μπορώ να αισθάνομαι κάτι άλλο. Απογοήτευση κυρίως με την διαχρονική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Όχι μόνο τη σημερινή αλλά και την παλαιότερη, που ενώ το είχε δημιουργήσει το τμήμα η ίδια η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ επί υπουργίας Γιαννάκου, οπότε δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ της ίδρυσης του τμήματος Ασιατικών Σπουδών, στη συνέχεια απέφυγε να μας δώσει φοιτητές. Στη συνέχεια, επί υφυπουργίας του κ. Πανάρετου ο οποίος παρά τις υποσχέσεις, όχι μόνο προς εμάς αλλά και στον τότε πρέσβη της Ιαπωνίας που ενδιαφερόταν προσωπικά και τον είχε διαβεβαιώσει τρεις μέρες πριν βγει ο κατάλογος των εισακτέων των τμημάτων ότι θα έχει φοιτητές το τμήμα, δεν το έκανε. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μία ευθύνη διαχρονικά ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας.
Ερώτηση: Πιστεύετε μήπως ότι κρύβεται κάτι άλλο από πίσω; Μήπως τελικά η Αθήνα δεν ήθελε ποτέ να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τμήμα με σημαντικές διεθνείς σχέσεις εκτός των ορίων της Πρωτεύουσας, για να μπορεί να το ελέγχει περισσότερο;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Αυτό δεν το ξέρω και δεν μπορώ να μιλήσω για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω. Αυτό μπορεί να το υποθέσει ο καθένας, τι lobbying μπορεί να υπάρχει από πίσω, αλλά εγώ δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση και συνεπώς, δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Θεωρώ όμως ότι είναι λάθος του Υπουργείου Παιδείας που δεν το υλοποίησε τότε, γιατί εμείς είχαμε ετοιμάσει όλες τις προϋποθέσεις. Και υλικοτεχνική υποδομή υπήρχε, όλο το κτίριο Ιπποκράτης εκείνη την εποχή ήταν πλήρως έτοιμο να υποδεχθεί φοιτητές με πλήρη εξοπλισμό, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, τα πάντα. Και με συνεργασίες με πανεπιστήμια της Κίνας και της Ιαπωνίας που έστελναν καθηγητές. Δεν χρειαζόμασταν πολύ προσωπικό. Αλλά αυτό δεν έγινε.
Ερώτηση: Πως σχολιάζετε τη δήλωση Λοβέρδου ότι «το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είχε προλάβει να κάνει κάποιες ανταλλαγές με ένα πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, αλλά σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Τώρα η Αθήνα, που είναι κέντρο και το ισχυρότερο κέντρο του ελληνισμού, θα μπορέσει να δουλέψει ενεργότερα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας»;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Κατ΄ αρχή ότι το σχέδιο Αθηνά κατήργησε το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, αυτό οφείλεται –και πρέπει να το πούμε- στο ίδιο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το οποίο δεν φρόντισε να διατηρήσει μέσα στο οργανόγραμμά του το τμήμα Ασιατικών Σπουδών. Όταν έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας για τα Τμήματα και τις Κοσμητείες που υπήρχαν.
Ερώτηση: Αυτό είχε απαντήσει και ο κ. Αρβανιτόπουλος το Μάρτιο, σε ερώτηση της κας Γκερέκου στη Βουλή, όταν είπε ότι δεν προεβλήθη ποτέ καμία αντίρρηση σε αυτό το σχέδιο από τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές και τους φορείς του Ι.Π.
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Συνεπώς αυτό ήταν το πρώτο. Ουσιαστικά δηλαδή, μετά από αυτό, το τμήμα δεν υπήρχε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε πουθενά.
Ερώτηση: Στην ίδια απάντηση ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε πει ότι εφόσον το θέλει το Πανεπιστήμιο, υπάρχουν διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να το ξαναδημιουργήσει.
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Ναι. Εκείνο που θα έπρεπε να είχαν κάνει είναι να ξαναδημοσιεύσουν το Π.Δ. για την ίδρυση του τμήματος. Το οποίο δεν το έκαναν. Δεν ξέρω αν το έκαναν τώρα αλλάζοντας όλα τα στοιχεία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εμείς είχαμε κάνει τότε μία πλήρη μελέτη, που δεν ξέρω αν την επανέλαβαν τώρα. Γιατί για να υπάρξει τμήμα σε πανεπιστήμιο, κάτι πρέπει να έκαναν. Έχω την εντύπωση πάντως ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δε δημιουργούν τμήμα. Από τα λόγια του κ. Λοβέρδου που δημοσιεύτηκαν, κατάλαβα ότι πρόκειται για μία κατεύθυνση κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο τμήμα.
Ερώτηση: Λέτε δηλαδή ότι υποβαθμίζεται κι όλας;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν κάνει. Δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση. Αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό που είπε ο κ. Λοβέρδος ότι είχαμε κάνει μια κάποια συμφωνία με κάποιο πανεπιστήμιο. Εμείς είχαμε κάνει συμφωνία με το Japan Foundation για καθηγητή που θα τον πλήρωναν εκείνοι για να κάνει στο τμήμα ιαπωνικά επί τρία χρόνια, είχαμε συμφωνήσει με πανεπιστήμια της Κίνης που θα έστελναν καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είχαμε στην Κέρκυρα και μεταπτυχιακό φοιτητή που ήξερε αρκετά ελληνικά. Και είχαμε συνεργασία και με τον τότε καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που ήταν ειδικός ιαπωνολόγος, ο οποίος είχε συμμετάσχει ενεργά στην προσωρινή γενική συνέλευση του τμήματος και στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών.
Ερώτηση: Μην ξεχνάμε ότι στην Κέρκυρα εδρεύει ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του είδους στον κόσμο, το Σινοϊαπωνικό Μουσείο.
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Ήταν κάτι το οποίο εμείς πάντα το λέγαμε ως πλεονέκτημα, ότι έχουμε και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Τώρα, γιατί όλα αυτά κατέληξαν στο πουθενά, τι να σας πω; Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Υπάρχει μία γενικότερη αναξιοπιστία του συστήματος. Όταν εμείς λέγαμε ‘’βάλτε φοιτητές σε αυτό το καινούριο τμήμα’’ μας έλεγαν από το Υπουργείο τότε ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέο τμήμα επειδή αντιδρούν από άλλα πανεπιστήμια. Και αμέσως μετά, δημιούργησαν νέο τμήμα πληροφορικής λες και δεν υπήρχαν τμήματα πληροφορικής λες και δεν υπήρχε πουθενά, κάπου στην Κεντρική Ελλάδα.
Ερώτηση: Τη δήλωση της Πρυτάνεως που είπε ότι εφ΄ όσον δεν μας αφήνουν αν δημιουργήσουμε προπτυχιακό, θα προχωρήσουμε σε μεταπτυχιακό τμήμα, λέτε ότι θα είναι κάτι που θα αντισταθμίσει την απώλεια του τμήματος;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Δεν την ξέρω αυτή τη δήλωση και δεν ξέρω τι εννοεί η κα Σαλή. Δεν μου έχει πει κάτι η ίδια για να ξέρω.
Φόβοι για νέα σχέδια συρρίκνωσης των ΑΕΙ: «Πολλά ακούγονται για σχέδιο Αθηνα 2»!
Ερώτηση: Συμφωνείτε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχει μία προσπάθεια υποβάθμισης του Ι.Π.;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Κοιτάξτε, από τις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο ιδίως μετά την κρίση έχουν επηρεαστεί όλα τα πανεπιστήμια. Απ΄ ότι ξέρω έχει περιοριστεί πάρα πολύ ο προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου και αυτό δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Το Ι.Π. ήταν ένα, σχετικά, ακριβό πανεπιστήμιο λόγω των υπηρεσιών που προσέφερε, τη σίτιση και τη στέγαση, αλλά και λόγω της Κέρκυρας που δεν είναι ένα φθηνό μέρος για να μείνει κανείς. Εν πάση περιπτώσει, ήταν ένα πανεπιστήμιο με ποιότητα. Μικρό μεν, αλλά με ποιότητα.
Ερώτηση: Μήπως αυτά που συμβαίνουν είναι ένα καμπανάκι κινδύνου ακόμα και για την ύπαρξη του Πανεπιστημίου;
Δημήτρης Τσουγκαράκης: Ακούγονται πολλά, γενικά, για τη δημιουργία ή την εφαρμογή ενός σχεδίου «Αθηνά 2», το οποίο λέγεται ότι θα συγχωνεύσει διάφορα πανεπιστήμια. Δεν ξέρω αν έχουν στο νου τους και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ελπίζω πως όχι. Ελπίζω και η Κέρκυρα να αντιδράσει γιατί είχε πολεμήσει στο παρελθόν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου και, κανονικά, θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τη διατήρησή του. Και όταν λέω η Κέρκυρα, εννοώ όχι μόνο οι πολιτικοί της αλλά και ο κόσμος.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο / Τεράστια η αποτυχία να διατηρήσει το τμήμα και να αναπτύξει το ΑΕΙ
Kαι έτσι απλά, ένα πρωί, ο Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι ο Ιόνιο Πανεπιστήμιο χάνει οριστικά το τμήμα Ασιατικών Σπουδών παρά τις μελέτες και προετοιμασίες ετών, το οποίο «μετακομίζει» στο Καποδιστριακό της Αθήνας… Αφήνοντας έκθετη την Πρύτανη Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, στης οποίας τη θητεία η Πρυτανεία χρεώνεται μία τεράστια αποτυχία…
Το τμημα βέβαια, είχε ουσιαστικά καταργηθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με το σχέδιο Αθηνά για την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έκτοτε ότι αν υπάρξει τεκμηριωμένη εισήγηση από τη διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, θα επαναδημιουργηθεί το τμήμα, κανένας δεν έκανε τίποτα και το τμήμα δημιουργήθηκε στο Καποδιστριακό Αθηνών…
Το Ασιατικών Σπουδών δεν είχε, δυστυχώς, λειτουργήσει ποτέ αφού, παρά το ότι με ΦΕΚ δημιουργήθηκε το 2009, ποτέ το Υπουργείο Παιδείας δεν του έδωσε «πράσινο φως» για την υποδοχή φοιτητών και δεν το ενέταξε ποτέ στο μηχανογραφικό των πανελλήνιων εξετάσεων. Ο κ. Λοβέρδος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα: επικαλούμενος το σχέδιο Αθηνά (για το οποίο υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα στο νησί) το οποίο κατήργησε πέρσι το εν λόγω τμήμα, πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία του, επιχειρηματολόγησε γιατί η Κέρκυρα είναι ανίκανη να το φιλοξενήσει αλλά η Πρωτεύουσα, μπορεί: «Το σχέδιο «Αθηνά» κατήργησε το τμήμα Ασιατικών Σπουδών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως καταλάβαμε, είχε προλάβει να κάνει κάποιες ανταλλαγές με ένα πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας, αλλά σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Τώρα η Αθήνα, που είναι κέντρο και το ισχυρότερο κέντρο του ελληνισμού, θα μπορέσει να δουλέψει ενεργότερα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας»!!!
Η βουλευτής Κέρκυρας Α. Γκερέκου (η οποία τώρα, ως μέλος της κυβέρνησης, θα πρέπει να πάρει θέση για το άδειασμα και προς την ίδια) είχε καταθέσει ερώτηση στον Αρβανιτόπουλο τον περασμένο Μάρτιο, με την οποίο ζητούσε ένταξη του τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο του 2014-15.
Είχε επικαλεστεί τις διαβεβαιώσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, τόσο προς τη διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και προς τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες και την εντατική προεργασία για τη λειτουργία του.
Στην απάντησή του στη βουλευτή Κέρκυρας, ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την κατάργηση του εν λόγω τμήματος: «Από τη γνώμη που διατύπωσαν και απέστειλαν τα συλλογικά όργανα του ιδρύματος προς το Υπουργείο Παιδείας για τις επερχόμενες τότε αλλαγές, συνολικά προκύπτει ότι δεν υπήρξε αντίρρηση»!
Ο κ. Αρβανιτόπουλος προσέθεσε στην απάντησή του ότι για την επανίδρυση του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, εφόσον αυτή επιθυμείται από το ως άνω Ίδρυμα και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το άρθρο 7 του ν.4009/2011 διαδικασίες. Οι οποίες, φευ, ουδέποτε ακολουθήθηκαν.
Τελευταία σχόλια