Στις 28 Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει η ψηφιακή μετάβαση στην εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών στην Κέρκυρα και τη ΒΔ Ελλάδα, το λεγόμενο switch off μετά από αναβολή ενός περίπου μήνα από την αρχικά προγραμματισθείσα ημερομηνία.
Το αλαλούμ σε πολλές περιοχές της χώρας όπου έσβησαν οι αναλογικοί πομποί και λειτούργησε μόνο το ψηφιακό σήμα, με αμέτρητα «τυφλά σημεία» και πολίτες που, ξαφνικά, δεν έπιαναν ουσιαστικά τίποτα στην τηλεόρασή τους ούτε με ψηφιακό δέκτη, λειτούργησε ως ντόμινο και καθυστέρησε τον προγραμματισμό σε πολλές περιοχές. Τώρα, οι αρμόδιοι του Υπουργείου τρέχουν να προλάβουν να ολοκληρωθεί το σχέδιο για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα.
Της Κέρκυρας θα προηγηθεί η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, το 4ο δηλαδή κατά σειρά switch off που προβλέπεται να γίνει στις 31 Οκτωβρίου.
Η περιοχή μας είναι η πέμπτη που παίρνει σειρά, στο τέλος του επόμενου μήνα και περιλαμβάνει τα κέντρα εκπομπής Παντοκράτορα, Λιγγιάδων (Ιωάννινα) και Ακαρνανικών (Αγρινίου).
Η μετάβαση θα ολοκληρωθεί με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη στις 19 Δεκεμβρίου.
Στο μισό τα δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής στην Κέρκυρα
Ωστόσο, ζήτημα έχει προκύψει στην Κέρκυρα από τη μείωση των προβλεπόμενων δευτερευόντων κέντρων εκπομπής. Εκτός του Παντοκράτορα, το τεχνικό σχέδιο που είχε καταρτίσει η αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το κράτος, προέβλεπε πέντε κέντρα εκπομπής / αναμεταδότες σε διάφορα σημεία το νησιού, προκειμένου να μηδενιστούν οι περιοχές που δεν θα μπορούν τα νοικοκυριά να λαμβάνουν εύκολα το τηλεοπτικό σήμα.
Ωστόσο, λόγω του αυξημένου κόστους που, πλέον, το έχει αναλάβει αποκλειστικά ο ιδιώτης (DIgea, η κοινοπραξία των μεγάλων εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών), τα δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής μειώθηκαν στα τρία, με αποτέλεσμα τεχνικοί να εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι πολλές περιοχές ενδέχεται να μείνουν στο σκοτάδι!
Οικονομία στη Digea, μαύρο σε δέκτες…
Πριν από μερικές ημέρες, η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στην ερώτηση του ανεξάρτητου, πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Καπερνάρου για το ότι το 40% των περιοχών βρίσκεται εκτός ψηφιακής κάλυψης, μίλησε για «επικαιροποιημένο χάρτη συχνοτήτων» χωρίς όμως να μπορεί να πείσει για την επάρκεια του σχεδίου, που δεν βασίζεται στην ολοκληρωμένη κάλυψη αλλά στην… οικονομία!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, όπως και στην κάλυψη της Θράκης με τουρκικά τηλεοπτικά σήματα, όπου ακόμα και σήμερα πολλές περιοχές δεν πιάνουν πλέον τηλεόραση και αγανακτισμένοι κάτοικοι στρέφονται σε αγορά συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών, για να βλέπουν τηλεόραση.
Τις πταίει; Το υπουργείο Μεταφορών και η ΕΕΤΤ το 2012 αποδέχθηκαν την πρόταση της Digea να υπάρχουν μόνο 156 σημεία εκπομπής για την ψηφιακή τηλεόραση και όχι 352 που προέβλεπε η πρόταση του καθηγητή Αθ. Κανάτα. Για λόγους οικονομίας, η Digea είναι υποχρεωμένη να στήσει ψηφιακούς πομπούς σε λιγότερα σημεία και έτσι το 40% της χώρας μένει ακάλυπτο, όπως κατήγγειλε ο κ. Καπερνάρος….
Παραγγελίες για… χιλιάδες ψηφιακούς δέκτες
Θα δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και στην Κέρκυρα; Απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες για να το μάθουμε! Μέχρι τότε, πληροφορίες λένε πως τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών αλλά ακόμα και τα σούπερ μάρκετ, έχουν παραγγείλει χιλιάδες δέκτες/αποκωδικοποιητές για της τηλεοράσεις παλαιότερης τεχνολογίας που δεν μπορούν να λάβουν το ψηφιακό σήμα.
Τουλάχιστον, αυτοί -φέτος- θα κάνουν… καλά Χριστούγεννα με τζίρους που θα εκτιναχθούν στα ύψη και τα νοικοκυριά να πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αγοράζοντας ένα δέκτη για κάθε τηλεόραση που δεν λαμβάνει ψηφιακό σήμα. Κόστος; Από 30 ευρώ και πάνω…
>Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress
Τελευταία σχόλια