Αφορμή έλαβαν τα μέλη της ομάδας διαχείρισης του δικτύου σταθμών Απουλίας – Ιονίου από την πρώτη, για το φετινό καλοκαίρι, εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τη Νότια Ιταλία. Οι ενημερωτικοί χάρτες αφορούν τις τιμές ελαχίστων και μεγίστων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν την Πέμπτη 26/6 κατά μήκος του Ιονίου από το νεοσύστατο ερευνητικό δίκτυο σταθμών Απουλίας-Ιονίου, του ΤΕΙ Ιονίων και της Περιφέρειας Ιονίων το οποίο μάλιστα, είναι ενταγμένο και στο επιχειρησιακό δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Μαζί, έδωσαν στη δημοσιότητα χάρτες κατεύθυνσης ανέμων και υγρασίας για τις 22:00 που απεικονίζουν την μεταφορά θερμών και υγρών αερίων μαζών απο την περιοχή της Αφρικής.
Βασικό χαρακτηριστικό του δικτύου αποτελεί η εξαίρετη έκθεση των σταθμών τους στις αδιατάρακτες από τον αστικό ιστό ή άλλα τεχνητά εμπόδια, συνθήκες.
Με 11 μετεωρολογικούς σταθμούς
Ας σημειωθεί ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί, 11 στον αριθμό έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος DEMSNIISI στο οποίο συμμετέχουν το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως επικεφαλής εταίρος, το Πανεπιστήμιο του Salento της Ιταλίας (Lecce), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η νομαρχία του Lecce.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η εγκατάσταση 11 μετεωρολογικών περιβαλλονικών σταθμών στα νησιά του Ιονίου και την Απουλία για την συνεχή καταγραφή βασικών ατμοσφαιρικών παραμέτρων και κλιματικών σημάτων, η ανάπτυξη δυο κέντρο τηλεδιαχείρισης του δικτύου (σε Ζάκυνθο και Lecce), ενημέρωση και δημοσιοποίηση των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων με ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών αλλά και δράσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σκοπό την ενίσυχη των Θετικών Επιστημών στα Γυμνάσια και Λύκεια.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα χρησιμοποιούνται επίσης για την εφαρμογή και εμπέδωση της ερευνητικής μαθηματικής τεχνογνωσίας αιχμής για την μελέτη και κατανόηση των ατμοσφαιρικών και κλιματικών διεργασιών στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου.
Τελευταία σχόλια