Η ανοικτή επιστολή
Συμπληρωθήκαν 71 χρόνια από το μαύρο ξημέρωμα της 14ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν οι βόμβες των Γερμανών γκρέμιζαν και κατέκαιγαν κτήρια και μνημεία της Κέρκυρας και μαζί με αυτά έπαιρναν την ζωή εκατοντάδων κατοίκων κυρίως της Παλιάς Πόλης.
Ανυπολόγιστο το μέγεθος της τραγωδίας σε ζωές και κτήρια αλλά και σε κειμήλια, χειρόγραφα, βιβλία και έργα τέχνης. Συντριπτικό το κτύπημα στην μνήμη, παράδοση και τον πολιτισμό της Κέρκυρας αλλά και της Ευρώπης. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με τις διηγήσεις αυτών που τα έζησαν, αλλά και οι νεότεροι δεν έχουν παρά να κοιτάξουν γύρω τους, καθώς δεν υπήρξε αποκατάσταση των πληγών που παραμένουν ανοικτές και διάσπαρτες στην πόλη μας. Η Ελληνική Πολιτεία μας «αποζημίωσε πλουσιοπάροχα» με ένα λιτό παράσημο του Πολεμικού Σταυρού και με την απαγόρευση οι οικοδομές να πάρουν το ύψος που είχαν προ του βομβαρδισμού τους, με δαπάνη των ιδιοκτητών !!!
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά και η χθεσινή μέρα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη !! μόνο μια ολιγόλογη, ανυπόγραφη;! ανακοίνωση από τη νέα Δημοτική Αρχή. Εβδομήντα ένα χρόνια μετά η Παλιά Πόλη συνεχίζει να «βομβαρδίζεται» από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.
Δεν χρειάζονται πάντοτε χρήματα για να στηθεί η Παλιά Πόλη στα πόδια της. Χρειάζεται δουλειά, γνώση, νοικοκυροσύνη, μα πάνω από όλα ευαισθησία και μνήμη.
Σε όλη την Ελλάδα γίνονται συνέδρια, φτιάχνονται φάκελοι και επιτροπές διεκδίκησης αποζημιώσεων, οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, για τις καταστροφές της Κέρκυρας ούτε οι Κερκυραίοι δεν γνωρίζουν!!
Στον κήπο του λαού υπάρχουν όχι ένα αλλά δύο μνημεία για τους Ιταλούς, ενώ εμείς οι Κερκυραίοι δεν έχουμε κατορθώσει ούτε μια απλή πλάκα να τοποθετήσουμε για τους συνολικά 2200 νεκρούς και 3800 ανάπηρους και τραυματίες που άφησε πίσω του ο πόλεμος.
Εμείς οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης βάζοντας τέλος στην απραξία και την αδιαφορία 71 χρόνων ζητάμε από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες και όποιες άλλες κρίνει για την διάσωση της ιστορικής μνήμης αλλά και της δικαίωσης της θυσίας των νεκρών μας:
Α) Συγκρότηση Επιτροπής Τεκμηρίωσης και Διεκδίκησης με συμμετοχή όσων φορέων το επιθυμούν και μπορούν να προσφέρουν
Β) Δημιουργία Φακέλου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων που να σταλεί παντού σε Ελλάδα και Ευρώπη, ΟΗΕ, κλπ.
Γ) Διερεύνηση νομικών ενεργειών σε Ελλάδα και Ευρώπη
Δ) Οργάνωση συνεδρίων και προγραμμάτων ενημέρωσης εντός και εκτός Κέρκυρας, με εμπλουτισμό και διανομή της μελέτης του ΤΕΕ και του βιβλιαρίου του Π. Περιστέρη
Ε)Την καθιέρωση εκδηλώσεων μνήμης κάθε 14η Σεπτεμβρίου γιατί ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.
ΣΤ) Την συμμετοχή της Κέρκυρας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων
Τελευταία σχόλια