Το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Παντελής Κοντός υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά ζητώντας μάλιστα άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας ενώ η παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» της Μερόπης Υδραίου σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την κατάληψη του συγκεκριμένου ιστορικού κτιρίου, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της δημοτικής αρχής.
Την ίδια ώρα, οι καταληψίες που ζητούν τη δικαίωση του Νίκου Ρωμανού πραγματοποίησαν συνέλευση και προγραμματίζουν πορεία την Πέμπτη με αφετηρία την Πλατεία Γεωργάκη στις 18.00.
Η αναφορά του Π. Κοντού
Η αίτηση – αναφορά του Παντελή Κοντού στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών αναμένεται να οξύνει τα πνεύματα της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή στην Κέρκυρα, χωρίς να είναι γνωστό αν θα υπάρξει και ποια αντίδραση από πλευράς του δικαστικού λειτουργού και της Αστυνομίας.
Στο έγγραφό του ο κ. Κοντός αναφέρει τα εξής: «Κυρία Εισαγγελέα, από την Παρασκευή 5/12/2014 το Δημαρχιακό Μέγαρο Κέρκυρας San Giacomo τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αναρχικών. Επειδή στο χώρο του Δημαρχείου το οποίο είναι μνημείο κτιριακής αρχιτεκτονικής, ευρίσκονται έργα τέχνης πίνακες και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, επειδή υπάρχει άμεσος κίνδυνος βανδαλισμού, φθορών, κλόπών κλπ., επειδή έχουν ήδη αναφερθεί προσβολές συμβόλων, υποστολή σημαίας κλπ., επειδή το κτίριο και το συνολικό του περιεχόμενο αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά μας, επειδή ως δημότης της Κέρκυρας έχω άμεσο έννομο συμφέρον για την περιφρούρηση όλων αυτών προκειμένου να τα απολαμβάνουμε εμείς και οι επόμενες γενιές, για τους λόγους αυτούς παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες».
Την αναφορά του την υπέβαλλε στην Εισαγγελία σήμερα το πρωί.
Κείμενο από τη Συνέλευση της κατάληψης
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου, πραγματοποίησαν συνέλευση ενώ έχουν προγραμματίσει νέα συνέλευση για απόψε στις 20:00. Σε ανάρτησή τους στον ιστότοπο Athens.indymedia.org, αναφέρουν τα εξής:
«Από 10.11.2014 ο αναρχικός πολιτικός κρατούμενος Νίκος Ρωμανός έχει ξεκινήσει απεργία πεί-νας διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα λήψης εκπαιδευτικών αδειών, κάτι που προβλέπεται και στο Σωφρονιστικό Κώδικα. Το κράτος έκτακτης ανάγκης αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτό στον πολιτικό του αντίπαλο, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι στον ταξικό πόλεμο δεν χωράει καμία έννοια δικαιοσύνης ή κράτους δικαίου. Πρόκειται για μια συνειδητή και ψυχρά μεθοδευμένη επιλογή να εξοντωθεί ο εσωτερικός εχθρός, κατά τη συνήθη πρακτική του κράτους να καταστέλλει κάθε φωνή αντίστασης.
Ο αγώνας του Ρωμανού ΔΕΝ είναι απλά μια προσπάθεια ενός φυλακισμένου που θέλει να σπουδάσει, όπως σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά παρουσιάζουν τα ΜΜΕ του καθεστώτος. Γι’ αυτό, το ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί με φαεινές ιδέες υπουργών για σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης, ή πτυχία εξ αποστάσεως, γιατί απλούστατα το επίδικο είναι η ελευθερία.
Το καθεστώς που θέλει να δολοφονήσει το Ρωμανό είναι το ίδιο που χτίζει φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’, που στοιβάζει χιλιάδες φυλακισμένους σε τσιμεντένια κλουβιά και χιλιάδες μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που απελευθερώνει με νόμο μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και αθωώνει καταχραστές δημόσιας περιουσίας. Το ίδιο που έχει ποδοπατήσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, έχει καταστείλει κάθε διαδήλωση και μορφή διαμαρτυρίας, που διώκει αγωνιστές, που έχει εξωθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε αυτοκτονία, που έχει βυθίσει στην εξαθλίωση τεράστιο μέρος της κοινωνίας.
Γι’ αυτό η νίκη στον αγώνα του Ρωμανού θα είναι νίκη κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται δυναμικά, κάθε επιταγμένου απεργού, κάθε χτυπημένου διαδηλωτή, κάθε διωκόμενου φοιτητή, αλλά επίσης και κάθε άνεργου, κάθε ανασφάλιστου εργαζόμενου, κάθε κατατρεγμένου μετανάστη και κάθε εξαθλιωμένου ανθρώπου αυτής της χώρας.
Καλούμε την τοπική κοινωνία, φορείς και σωματεία να στηρίξουν το εγχείρημα και τις δράσεις της κατάληψης και τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού και των αλληλέγγυων απεργών πείνας, με ό,τι αυτός συμβολίζει. Να συγκρουστούμε με τη δολοφονική κυβέρνηση και το κράτος έκτακτης ανάγκης. Θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη εκφράζεται μόνο έμπρακτα και δεν μπορεί παρά να στοχεύει ευθέως στη νίκη του αγώνα του Ρωμανού, που σύμφωνα και με τον ίδιο θα αποτελέσει εφαλτήριο “να ανοίξει ένα μέτωπο αγώνα σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για όλους μας”.
Την Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με μικροφωνική εγκατάσταση και πορεία από την Πλατεία Γεωργάκη στις 18:00.
Η Μ. Υδραίου με αιχμές κατά της ηγεσίας του Δ. Κέρκυρας
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Μ. Υδραίου Κερκυραίων Δήμος, αναφορικά με την κατάληψη στο San Giacomo, αφήνει αιχμές για τη στάση της δημοτικής αρχής, εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάληψη του συγκεκριμένου ιστορικού κτιρίου και αναφέρει ότι η προστασία της δημοτικής περιουσίας και του συγκεκριμένου κτιρίου – μνημείου «αποτελεί αποκλειστική ευθύνη που βαραίνει κατά απόλυτο τρόπο το Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή»:
«Θεωρούμε ότι η κατάληψη στο ιστορικό και εμβληματικό κτήριο του «SAN GIAKOMO» είναι ένα πολύ σοβαρό και λεπτό ζήτημα τόσο από πολιτικής όσο και από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης.
Κατανοούμε και σεβόμαστε τις αντίθετες απόψεις και τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, πόσο μάλλον κατανοούμε τους νέους ανθρώπους που αναζητούν τρόπους έκφρασης για θέματα που τους απασχολούν, για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Εξάλλου θεωρούμε ότι η διαφωνία είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, αρκεί αυτή να εκφράζεται με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας και σίγουρα με τρόπο που δεν θίγει το δημόσιο συμφέρον και δεν λειτουργεί εις βάρος των άλλων συμπολιτών και του τόπου μας.
Ως προς τη συγκεκριμένη αντίθεση, δεν μπορεί και επί της ουσίας δεν έχει νόημα αυτή να έχει ως αποτέλεσμα την κατάληψη ενός υψηλής ιστορικής σημασίας κτιρίου όπως του «SAN GIAKOMO». Ενός χώρου που δεν είναι απλά ένα δημόσιο κτίριο αλλά ένα εμβληματικό κτίριο που φιλοξενεί μοναδικό και αναντικατάστατο πολιτισμικό πλούτο, ως κληρονομιά του Κερκυραϊκού λαού. Υπό αυτή την έννοια, μας προκαλεί σοβαρότατη ανησυχία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ γεγονότα που δεν αρμόζουν στο συγκεκριμένο χώρο αρκούν για να προκαλέσουν αντίθετες φωνές και να προσβάλουν κάθε κερκυραίο, κάθε δημοκράτη πολίτη.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές, κοινωνικές και ανθρώπινες ευαισθησίες και απόψεις του καθενός, άρα και για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάληψη του «SAN GIAKOMO», στη σκέψη του κάθε πολίτη ευθέως εγείρονται ζητήματα που σχετίζονται με τον σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού της ίδιας της αυτοδιοίκησης στο Δήμο της Κέρκυρας.
Είναι ιστορική ευκαιρία λοιπόν να γίνει αντιληπτό πως η προστασία της δημοτικής περιουσίας και των δημοτικών κτηρίων, ειδικότερα δε του συγκεκριμένου κτιρίου-μνημείου το οποίο αποτελεί «την κορωνίδα» του Δήμου, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη που βαραίνει κατά απόλυτο τρόπο το Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή.
Ως παράταξη, σεβόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, περιοριζόμαστε στο να δηλώσουμε ότι θα συμβάλλουμε τα μέγιστα στην ομαλή επίλυση του ζητήματος, προκρίνοντας την προστασία του χώρου ως πρωταρχική και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ θα παρακολουθούμε από κοντά το ζήτημα και θα επανέλθουμε, όταν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Αναπόφευκτα όμως έχει ανακύψει μείζον πολιτικό γεγονός που χρήζει ουσιαστικής και ενδελεχούς έρευνας και συζήτησης για τις συνθήκες δημιουργίας και συντήρησης του, μέχρι σήμερα. Επιφυλασσόμαστε δε εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα να αποφευχθούν ατυχήματα και στο τέλος να καταγραφούν μόνον οι πράξεις πολιτικής ανευθυνότητας και όχι ανεπανόρθωτες ζημιές στο SAN GIAKOMO.
Τελευταία σχόλια