Θέμα οι Σκουριές, μεταλλευτική περιοχή γνωστή από την αντίσταση των πολιτών στο κονσόρτσιουμ που θέλει τη δυσανάλογη εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού. Τις επιπτώσεις ανέλυσαν καθηγητές συναφών κλάδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (μεταλλειολογία, εδαφολογία, φυσική περιβάλλοντος, υδραυλική, μηχανολογία, γεωπονική) και άλλοι έγκριτοι εισηγητές με επιχειρηματολογία εμπεριστατωμένη και ανησυχητική.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εισηγήσεις:
(α) Του Γ. Τριανταφυλλίδη, μεταλλειολόγου καθηγητή ΑΠΘ, ο οποίος εξήγησε ότι η μέθοδος εκμετάλλευσης δεν έχει εφαρμοστεί, έχει δοκιμαστεί μόνο εργαστηριακά, και προσθέτει στη διαδικασία παραγωγής ένα ακόμη κοίτασμα που καθιστά το μείγμα εξαιρετικά τοξικό και μη συμβατό με την κείμενη νομοθεσία (αρσενοπυρίτης).
(β) Του Γ. Γκόρα, διδάκτορα μελισσοκομίας ΑΠΘ, που μίλησε για διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας εφόσον τα νέφη σκόνης εξαλείψουν τις μέλισσες(!) που συμβάλλουν καίρια στη γονιμοποίηση και αναπαραγωγή των φυτών της περιοχής.
(γ) Της Μ. Γεωργιάδου, ψυχολόγου ΑΠΘ, που ανέλυσε εξόχως πολιτικά τον «ψυχολογικό πόλεμο» που ασκείται από το κονσόρτσιουμ και τους υποστηρικτές του στο κατεστημένο (εξουσία και μέσα μαζικής ενημέρωσης), κατά της τοπικής κοινωνίας.
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας περπάτησε με τις άλλες οργανώσεις στο «πεδίο μάχης» των Σκουριών, και σχημάτισε γνώμη για την περιοχή και την απειλή. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου χαιρέτισε την ημερίδα, εξήρε τον αγώνα των συμπολιτών της Ιερισσού, αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά «μέτωπα» που έχει η Κερκυραϊκή κοινωνία τοπικά (εκποιήσεις ζωνών NATURA 2000 και Ερημίτη, έρευνες υδρογονανθράκων, χωροταξικός σχεδιασμός) είτε στον «υπερτοπικό» ορίζοντα (ιδίως, την καταστροφή των χημικών της Συρίας).
Τελευταία σχόλια