Εναρμονιζόμενο πλήρως με τις διαθέσεις της κυβέρνησης, το ΣτΕ στην απόφασή του μετά την προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων, αποφάσισε ότι η περιοχή δεν χρίζει περιβαλλοντικής προστασίας ούτε ανήκει στο δίκτυο Natura, εγκρίνοντας τη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ανοίγει το δρόμο για την ξενοδοχειακή επένδυση για την οποία πωλήθηκε η έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η απόφαση της Ολομέλεια του ΣτΕ είναι η υπ΄ αριθμ. 3874/2014 με την οποία αποφασίζεται να μην ακυρωθεί το από 12/11/2013 ΠΔ για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης, θεωρώντας ότι δεν προσκρούει την διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων.
Η επίμαχη έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται περίπου στα 447 στρέμματα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ σε τμήμα της έκτασης, 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει ναυτικό οχυρό.
Στη συγκεκριμένη τους προσφυγή (σε μία σειρά από διάφορες προσφυγές που έχουν κατατεθεί). οι κάτοικοι επικαλέστηκαν ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος όπως την ύπαρξη της «Βρωμολίμνης» όπου εκεί συχνάζουν σπάνια πτηνά όπως η ενυδρίδα ή βίδα, η οποία και προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες. Υποστηρίζουν επίσης ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι και οικότοπος.
ΣτΕ: Καμία προστασία…
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε η περιοχή της Κασσιώπης δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, αλλά και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα δεν προσκρούει στην Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στην Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, την Ελληνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του τοπίου.
Τώρα, πως είναι δυνατόν μία έκταση η οποία είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη να μπορεί να διατεθεί (όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης) για να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, παραμένει απορίας άξιο…
Θα χτιστούν 36.400 τμ κτιρίων…
Σύμφωνα με τη σύμβαση, θα ανεγερθούν συνολικά κτιριακές εγκαταστάσεις έκτασης 36.400 τετραγωνικών μέτρων (!) ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί ο Ερημίτης αποτελεί μία από τις λίγες εναπομείνασες εκτάσεις της Κέρκυρας που παραμένουν «παρθένες» και δεν έχουν αλλοιωθεί ή ακόμα και καταστραφεί από την άκρατη δόμηση που κατέστρεψε περιβαλλοντικά πολλές περιοχές του νησιού…
Τελευταία σχόλια