Τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους καθώς επίσης και τα προβλήματα της «ΜΕΛΙΣΣΑΣ» και του παρέδωσαν το παρακάτω υπόμνημα:
Αξιότιμε κ. Σύμβουλε
Το ΔΣ του Συλλόγου μας , το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» σας εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες για την πρωτοβουλία σας να επισκεφτείτε τον Σύλλογό μας.
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1983 και μετά από μία 5ετή αδρανοποίησή του επαναλειτούργησε το 1993.
Είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Παρουσιάζει ένα πολυσήμαντο κοινωνικό- εκπαιδευτικό- αθλητικό- πολιτιστικό έργο και μία αξιόλογη και δυναμική δραστηριότητα σε όλα τα δρώμενα της Κερκυραϊκής κοινωνίας, όπως συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες και special Olympics για τον αθλητισμό, θεατρικό εργαστήρι με θεατρικές παραστάσεις στον ΦΟΙΝΙΚΑ και στο δημοτικό Θέατρο για τον πολιτισμό, εκπαιδευτικά ταξίδια (τουρισμό) διοργάνωση κατασκηνώσεων, αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων, λειτουργεί ιστοσελίδα (www.ameaker-melissa), κέντρο πληροφόρησης, γραφείο κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και κορυφαία και πιο δύσκολη δραστηριότητά του την λειτουργία από το 1996 του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» όπου δίνει την δυνατότητα σε 27 παιδιά με βαριά νοητική αναπηρία, με αυτισμό, με σύνδρομο doun, με πολλαπλές αναπηρίες στην εκπαίδευση, στην προεπαγγελματική κατάρτιση και προετοιμασία συμμετοχής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, δυνατότητα που θα έπρεπε βάσει του Ελληνικού Συντάγματος και της τελευταίας Διεθνούς Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για ΑμεΑ, να έδινε η Πολιτεία.
Τα προβλήματα του Συλλόγου μας αλλά και των ΑμεΑ συνολικά είναι πολλά, αλλά θα σας αναφέρουμε επιγραμματικά τα σπουδαιότερα.
1. Χρηματοδότηση της ΜΕΛΙΣΣΑΣ μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (μέχρι τώρα γινόταν από τα τομεακά προγράμματα). Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η χρηματοδότηση, δυστυχώς θα κλείσει, με αποτέλεσμα τα 27 παιδιά να χάσουν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής τους της εκπαιδευσης, της δημιουργικής απασχόλησης και της κοινωνικοψυχολογικής υποστήριξής τους.
2. Να λειτουργήσει κανονικά ο θεσμός των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), όπου, σήμερα ο χρόνος αναμονής είναι 8-12 μήνες με ευθύνη τους, με αποτέλεσμα να κόβονται απάνθρωπα οι συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να οδηγούνται στα χαμηλότερα απαξιωτικά επίπεδα της φτώχειας και της ανέχειας ή ακόμη και να κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή.
3. Να αναιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ των ΝΠΙΔ που είναι αναγνωρισμένα ως φιλανθρωπικά μη κερδοσκοπικά και προσφέρουν εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο.
4. Οι κατασκηνώσεις των ΓΟΥΒΙΩΝ Κέρκυρας για ΑμεΑ έχουν εξαιρεθεί από το 2013 (λειτουργούσαν 20 και πλέον χρόνια) από το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.
5. Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή άλλης πηγής μίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ώστε να μπορούμε ήσυχοι να αποχωρήσουμε από την ζωή.
6. Έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό των Ειδικών Σχολείων, ώστε να ηχούν για όλα τα Ελληνόπουλα ο ήχος του σχολικού κουδουνιού και όχι όπως μέχρι και σήμερα 5 Οκτωβρίου 2014 σε πολλά ειδικά σχολεία και στην Κέρκυρα οι μαθητές τους να είναι κλεισμένα στα σπίτια φυλακές τους.
κ. Σύμβουλε
Και πάλι σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας ευελπιστώντας να συμβάλλετε με το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας στην επίλυση όσων περισσότερων εκ των προαναφερθέντων προβλημάτων που ταλανίζουν και επηρεάζουν την διαβίωση των παιδιών μας και των γονιών τους.
Τελευταία σχόλια