Έρευνα για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού της Κέρκυρας αλλά και τους παράγοντες κινδύνου στο νησί, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο έρευνας που θα διεξαχθεί σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Την έρευνα συντονίζει η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος. Πρόκειται για την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), η οποία φιλοδοξεί να συνδυάσει τη συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα των κατοίκων της περιοχής μας με τελικό στόχο την παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα. Μία έρευνα που, σε περίοδο κρίσης και με τα διεθνή στατιστικά για τις υπό επιτήρηση του ΔΝΤ και περικοπής κονδυλίων για την υγεία, χαρακτηρίζεται από ιατρικούς κύκλους ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με την ελπίδα της εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων.
Τι θα καταγράψει η έρευνα
Η έρευνα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αποσκοπεί «στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων πρόληψης και των πιθανών φραγμών στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας καθώς και των κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Επίσης θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτή στην υγεία των πολιτών».
Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος
Η μελέτη θα ξεκινήσει αρχικά από τη Ρόδο και αμέσως μετά θα συνεχιστεί στη Λέσβος και την Κέρκυρα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Παναγιώτα Τουλουμή που πραγματοποίησε την πρώτη παρουσίαση στο Νησί των Ιπποτών την περασμένη Τρίτη.
Πόρτα – πόρτα
Τα ερωτηματολόγια θα αφορούν τόσο τα νοσήματα όσο και τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στο νησί αλλά και τους πιθανούς φραγμούς πρόσβασης σ’ αυτές. Ακόμη, σημαντική θα είναι η ενημέρωση του κόσμου για το πώς μεταδίδονται τα νοσήματα αυτά αλλά και για να αποφεύγονται καταστάσεις πανικού.
Μόλις τελειώσει η μελέτη θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση για την ενημέρωση του κοινού. Σημειώνεται ότι τα ερωτηματολόγια θα μοιράζονται πόρτα-πόρτα ενώ θα γίνονται εξετάσεις δωρεάν. Δηλαδή, οι γιατροί θα μετρούν το βάρος, το ύψος, την πίεση, επίσης θα γίνεται σπειρομέτρηση ενώ θα παίρνουν και αίμα για πλήρη βιοχημικό έλεγχο.
Παράλληλη μελέτη
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και η Hprolipsis, η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη των λοιμωδών νοσημάτων, ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης (ο ιός που προκαλεί το AIDS). Στη δεύτερη μελέτη, θα συμμετάσχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS».
Η ερευνητική ομάδα της Κέρκυρας
Στην Κέρκυρα, η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τρείς συνεντεύκτες, την Πηνελόπη Βουκία, τη Μαρία Ζήκου και το Νίκο Παγκράτη ενώ η επίβλεψη θα γίνεται από την Επιστημονική Υπεύθυνη του πρότζεκτ, Γιώτα Τουλούμη (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπόνηση της μελέτης στην Κέρκυρα, υπάρχει το τηλέφωνο 6933100437).
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ!
Η μελέτη αποσκοπεί στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων , εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να
Χαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτή, στην υγεία των πολιτών.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (42% στους άνδρες , 52% στις γυναίκες). Στην Ελλάδα , η αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων και η επιδείνωση αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία , η καθιστική ζωή και το κάπνισμα , η υπέρταση , η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
H Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ) και το βρογχικό άσθμα περιλαμβάνονται στα σημαντικότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως , συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών κάθε κράτους.
Η ανεργία ή εργασιακή επισφάλεια, οι συνθήκες ζωής κατά τα πρώιμα χρόνια, ο εθισμός στον καπνό, στην αιθανόλη και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, το καθημερινό άγχος, τα διατροφικά προβλήματα, η φτώχεια, η διάκριση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη δικτύων υποστήριξης αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των οικονομικο – κοινωνικών παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο υγείας.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού που να μας δίνουν έγκυρα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.
Η έρευνα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
>To κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress
Τελευταία σχόλια