Συγκεκριμένα:
Από την Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα και Αστικού Πρασίνου (Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου), ανακοινώνεται:
To Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας ενημερώνει τους Δημότες για τα μέτρα προστασίας των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι (ρυγχοφόρος)
Το έντομο Rhynchophorus ferrugineus ένα χρόνο μετά την πρώτη διαπίστωσή του στο Δήμο Κέρκυρας, έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του Δήμου, δεδομένου ότι μπορεί να πετάξει μέχρι 2 χιλιόμετρα τη μέρα.
Ο ρυγχοφόρος είναι θανατηφόρος για τους φοίνικες (μπορεί να ξεράνει φοίνικα 10 ετών σε λίγους μήνες). Δεν προσβάλει άλλα φυτά. Εκτιμάται ότι έχει 3-5 γενεές το χρόνο. Η προσβολή στα φοινικοειδή ξεκινά από την κορυφή (στεφάνη) όπου τα θηλυκά έντομα ωοτοκούν. Οι προνύμφες (κάμπιες) ανοίγουν στοές στον ψευδοκορμό των φοινικοειδών αλλά και κατά μήκος των βάσεων των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί στο θάνατο το φοινικοειδές και συνήθως γίνεται αντιληπτή όταν αυτό έχει ήδη καταστραφεί. Όλα δηλαδή τα στάδια του εντόμου (αυγό, προνύμφη, κουκούλι, ενήλικο) εξελίσσονται μέσα στο φοίνικα (δεν το βλέπουμε) και έτσι είναι δύσκολο να ληφθούν έγκαιρα μέτρα.
Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και η κάμψη των παλαιών φύλλων πού δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας. Συνήθως η προσβολή είναι ορατή όταν πλέον έχει καταστραφεί το φοινικοειδές. Μπορεί να παρατηρηθούν χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα πριν την κάμψη τους.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Προληπτικά (πριν προσβληθεί το φοινικοειδές): Εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών εντός της μολυσμένης ζώνης (περιοχές όπου έχει εντοπιστεί ο ρυγχοφόρος) από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
— Βιολογικά σκευάσματα (εντομοπαθογόνων νηματωδών) καθ’ όλη τη διάρκεια του
έτους τα οποία είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
— Εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα (εντομοκτόνα) με μέγιστο αριθμό εφαρμογών δύο φορές το χρόνο. Τα χημικά σκευάσματα δεν θα χρησιμοποιούνται μέσα σε αστικές περιοχές και μπορούν να εφαρμόζονται μόνο από εκπαιδευμένα συνεργεία και με παρουσία του υπεύθυνου του συνεργείου.
Απαγορεύεται να γίνεται άσκοπη χρήση γεωργικών φαρμάκων.
— Όταν υπάρχει προσβολή σε αρχικά στάδια (φαγώματα στα φύλλα, κάμψη νεαρών φύλλων της κορυφής): Μηχανική εξυγίανση – δενδροχειρουργική (κοπή και καταστροφή με βαθειά ταφή των προσβεβλημένων τμημάτων) και ταυτόχρονη χρήση βιολογικού σκευάσματος εντομοπαθογόνων νηματωδών από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο.
— Όταν η προσβολή είναι προχωρημένη (εμφάνιση ομπρέλας) και έχει προσβληθεί η καρδιά του φοίνικα, τότε ο φοίνικας πρέπει άμεσα να κοπεί και να καταστραφεί με βαθιά ταφή σε ειδικό χώρο, από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του εντόμου.
Επιπλέον σας εφιστούμε την προσοχή στο ότι:
— Το κλάδεμα των φοινικοειδών πρέπει να γίνεται το χειμώνα και να μην είναι αυστηρό ώστε να μην προσελκύεται ο ρυγχοφόρος.
— Δεν πρέπει να διακινούνται φοινικοειδή χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2661086018 — 2661080606 – 2661021835
Ενημερωτικά το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να απομακρύνει τα προσβεβλημένα φοινικόδενδρα, που βρίσκονται σε δημοτικούς χώρους και θα προχωρήσει άμεσα με ανάθεση εργασιών, στην αντιμετώπιση του προβλήματος με εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων (εντομοπαθογόνοι νηματώδεις) καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Τελευταία σχόλια