Σε αυτό το κείμενό τους, αναφέρουν τα εξής:
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Τουρισμού με τίτλο “Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού” στηρίζεται σε μια επιπόλαιη προσέγγιση του Ελληνικού Τουρισμού και σε μια επιλεκτική πριμοδότηση ορισμένων Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ) και παράλληλα στην υποβάθμιση της ΠΥΤ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα.
Ακολουθούν όλα τα τεκμηριωμένα στοιχεία των ανωτέρω διαπιστώσεων αλλά και αντίστοιχες προτάσεις.
Άρθρο 3: Σύσταση Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 συστήνεται Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα που διαρθρώνεται από τα Τμήματα:
α) Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επαγγελμάτων
β) Τουριστικής Ανάπτυξης – Επιθεωρήσεων και Ελέγχου και
γ )Υποστήριξης Τουρισμού με έδρα την Κέρκυρα και χωρική αρμοδιότητα τη νήσο Κέρκυρα.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τον Αύγουστο 2013 για την Περιφερειακή Κατανομή της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης από το Ξ.Ε.Ε.- TNS ICAP – QUANTOS παρουσιάζονται για πρώτη φορά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Τουρισμού.
* 4 Περιφέρειες ( Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά), φιλοξενούν το 85,63% των αφίξεων και το 80,64% των διανυκτερεύσεων του Ελληνικού Τουρισμού.
* 9 λοιπές Περιφέρειες φιλοξενούν μόνο το 14,37% των αφίξεων και το 19.36% των διανυκτερεύσεων
Συμπέρασμα: 4 είναι οι μητροπόλεις – Περιφέρειες του εισερχόμενου Ελληνικού Τουρισμού είναι το Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά.
Το παρόν άρθρο υποβαθμίζει την Κέρκυρα, ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, και διασπά την μητρόπολη του Τουρισμού των Ιονίων Νήσων, επίσης αναφέρει ότι το τμήμα υποστήριξης τουρισμού στην Κέρκυρα έχει χωρική αρμοδιότητα την νήσο Κέρκυρα, δηλαδή οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά μεταφέρονται στην Πάτρα;
Αντιθέτως η Ρόδος, όχι μόνον παραμένει ως ΠΥΤ αλλά επεκτείνει την ακτίνα των αρμοδιοτήτων της, σε ολόκληρο το Αιγαίο με δύο γραφεία υποστήριξης στην Σύρο για τις Κυκλάδες και στην Μυτιλήνη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
● Συγκριτικά στοιχεία εισερχόμενου Τουρισμού ανάμεσα στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΦΙΞΕΙΣ
ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 82,20% 17,80%
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ 85,56% 14,44%
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 92,00% 8,00%
Στην κατάταξη των Περιφερειών τα Ιόνια Νησιά κατέχουν την 3η θέση στις εισπράξεις και την 4η θέση στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις του εισερχόμενου Τουρισμού ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες.
Τα ανωτέρω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τουρισμός βρίσκεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και επομένως η έδρα της ΠΥΤ πρέπει να είναι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την Κέρκυρα και όχι στην Πάτρα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τα τελευταία έτη (2011, 2013 & 2014) έχει πάρει τρεις ομόφωνες αποφάσεις για την διατήρηση και ενοποίηση της ΠΥΤ Ιονίων Νήσων και την λειτουργία Γραφείων Στήριξης στους Νομούς Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου και Λευκάδος , τα οποία με την σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούν να λειτουργούν άνετα υπο την επίβλεψη της Δ/νσης στην Κέρκυρα και δε θα χρειάζεται η συχνή μετακίνηση των επιχειρηματιών.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Να υλοποιηθεί η πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Άρθρο 4 : Σύσταση θέσεων στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού
Στην προτεινόμενη Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου- Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου συστήνονται 43 θέσεις. Οι υπάρχουσες θέσεις είναι 52. Αν ληφθούν υπόψη και οι προτεινόμενες ειδικότητες, τότε πρέπει να αποχωρήσουν 15 υπάλληλοι.
Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα στην Π.Υ.Τ. Ιονίων Νήσων έχουν 25 – 32 χρόνια προϋπηρεσία, η πλειοψηφία είναι ανω των 50 ετών και εντός μιας πενταετίας σταδιακά θα αποχωρήσουν ομαλά, περισσότεροι από αυτούς που πιθανόν να τεθούν σε διαθεσιμότητα σήμερα.
ΠΡΟΤΑΣΗ : Λόγω της ανωτέρω ιδιαιτερότητας να μη τεθεί κανείς υπάλληλος σε διαθεσιμότητα.
Άρθρο 18: Ρύθμιση θεμάτων Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού.
Συστήνεται στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.) τμήμα Ξεναγών και ορίζεται η έναρξή της το εκπαιδευτικό έτος 2015- 16.
Στην Κέρκυρα λειτούργησε η σχολή Ξεναγών με μεγάλη επιτυχία από το 1994 έως το 2010 και έκτοτε έπαυσε η λειτουργία της.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Να επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στην Κέρκυρα.
Άρθρο 19: Θέματα Εκπαίδευσης και κατάρτισης στον Τουρισμό.
Η Ανωτέρα Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγ. Νικολάου Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.) μετονομάζεται σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
Επισημαίνουμε ότι στο Ηράκλειο Κρήτης λειτουργεί στα Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου, Σχολή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εδώ προκύπτει μια διεθνής πρωτοτυπία, όπου το κράτος λειτουργεί στην ίδια πόλη δυο ίδιες Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Επίσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο λειτουργεί μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για τον Τουρισμό.
Συμπέρασμα: Στην Κρήτη και στο Αιγαίο λοιπόν πρόκειται να λειτουργήσουν 3 Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ενώ στα Ιόνια Νησιά καμία.
Λειτουργεί μόνον η μέση Τουριστική Σχολή υποβαθμισμένη.
ΠΡΟΤΑΣΗ :Να δημιουργηθεί Ανώτερη Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης και στα Ιόνια Νησιά..
Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη δημιουργία της μακροπεριφέρειας της περιοχής Αδριατικής και του Ιονίου που αποτελείται από οκτώ (8) χώρες που περιβρέχονται ή συνορεύουν με την Αδριατική και ανάμεσα στους τέσσερις (4) βασικούς πυλώνες σχεδιασμού είναι η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη. Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε υψηλού επιπέδου διάσκεψη με την συνδιοργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας και της Κομισιόν.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρωθυπουργός κος Αντώνης Σαμαράς ο οποίος υπογράμμισε πως «η δημιουργία μιας μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου και η διαμόρφωση μιας στρατηγικής γι’ αυτήν μπορεί να γίνει άξονας οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης για όλη την περιοχή, αλλά και ευρύτερα την Ε.Ε.
Η Ελλάδα ήταν από τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας εδώ και χρόνια, ενώ και τώρα την προωθεί δυναμικά, έχοντας εντάξει μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας τη σχετιζόμενη θαλάσσια πολιτική».
Τελευταία σχόλια