Ο καταρροϊκός πυρετός έχει χτυπήσει, ως φαίνεται, για τα καλά την Κέρκυρα αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Στην Κεφαλονιά, όπου η κτηνοτροφία είναι πιο ανεπτυγμένη από τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, ο αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε δελτίο τύπου για ενημέρωση σχετικά με τη νόσο, καθησυχάζοντας παράλληλα τους πολίτες, καθώς η νόσος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Μεγάλο το πρόβλημα
Ο αριθμός των κρουσμάτων μεγαλώνει και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και όσοι διαθέτουν μικρά κοπάδια για οικιακή χρήση σε όλη την ύπαιθρο της Κέρκυρας, έχουν απελπιστεί.
Μια ένδειξη του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, σε μια μόνο ημέρα (9/10/2014) υπέγραψε 5 αποφάσεις για τη λήψη μέτρων σε κοπάδια σε Κέρκυρα και Λευκάδα και άλλες τόσες στις 15/10/2014. Στην Κέρκυρα οι περιοχές που βρέθηκαν ύποπτα σημάδια της νόσου είναι το Γιμάρι, οι Αρμενάδες, ο Βάτος, ο Σταυρός και οι Καστελλάνοι Μέσης.
Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς
Την ύπαρξη κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού και στην Κεφαλονιά διαπιστώνει η ΠΙΝ με δελτίο τύπου, τονίζοντας ότι καμία περιοχή δεν μπορεί να θεωρεί προφυλαγμένη καθώς οι εστίες βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Κι αφού εφιστά την προσοχή στους κτηνοτρόφους τονίζει: «Η νόσος είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα ή έχουν υποψία της νόσου στο κοπάδι τους πρέπει να ενημερώσουν το τμήμα Κτηνιατρικής ώστε να γίνει εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η καταγραφή των εστιών θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του νοσήματος και στη διεκδίκηση πιθανών αποζημιώσεων. Τέλος η επιβεβαίωση της νόσου από την Κτηνιατρική υπηρεσία είναι αναγκαία για την δικαιολόγηση των απωλειών στον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Για συγκάλυψη κατηγορεί ο Καλούδης
Ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργος Καλούδης τόνισε ότι «πρόσφατα είχαμε πολλά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα κτηνοτρόφων αλλά και νοικοκυραίων με αρκετά νεκρά πρόβατα, ενώ στην αρχή, παρά τις καταγγελίες νοικοκυραίων και κτηνοτρόφων έγινε προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης. Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε: Γιατί δεν ενημερώσατε έγκαιρα τους κτηνοτρόφους και τον πληθυσμό; Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβησαν η Κτηνιατρική Υπηρεσία και ο Νομίατρος; Σε ποια αίτια αποδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός; Είναι και αυτός εισαγόμενος; Θα αποζημιώσετε τους κτηνοτρόφους;».
Και ο Δήμος
Προ ημερών ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κέρκυρας είχε αποδώσει την εμφάνιση της νόσου σε πιθανή λαθραία εισαγωγή μολυσμένων προβάτων. Αναγνώριζε ότι το οικονομικό πλήγμα στους κερκυραίους κτηνοτρόφους και παραγωγούς προϊόντων κτηνοτροφίας δεν είναι αμελητέο από την απώλεια στελεχών και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκριθούν και δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.
Το ευχολόγιο
Η Περιφέρεια στις αποφάσεις λήψης μέτρων τονίζει ότι θα γίνει μεταξύ άλλων «καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών και των μολυσμένων ζώων, καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου, απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων , διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών, καταστροφή των πτωμάτων των ζώων με καύση ή υγειονομική ταφή και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας».
Με δεδομένο ότι η εφαρμογή αυτών ανατίθεται στις Κτηνιατρικές, Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα μείνουν απλά λόγια. Ούτε το
προσωπικό υπάρχει, ούτε ο τρόπος, ούτε κι έχει γίνει καμία κίνηση μέχρι τώρα.
Επιβολή μέτρων στους κτηνοτρόφους αλλά καμία βοήθεια
Με ευχολόγια δεν λύνεται το πρόβλημά μας, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν ότι, πέραν της οικονομικής ζημίας που υφίστανται, τους επιβάλλονται μέτρα αλλά τοπικές αρχές και κράτος δεν έχουν ακόμη προβεί ούτε καν σε καταγραφή της έκτασης του πραγματικού προβλήματος. Για αποζημιώσεις που είναι και το ζητούμενο, ούτε λόγος μέχρι στιγμής…
Ουδέν νεώτερο
Παρά τις ανακοινώσεις μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία συντονισμένη κίνηση, επιστολή, πίεση στο Υπουργείο, ενώ οι αποζημιώσεις φαντάζουν θλιβερό αστείο.
Οι τοπικές αρχές θα πρέπει καταρχήν να αναλάβουν δράση και να προχωρήσουν στην ακριβή καταγραφή του προβλήματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κεντρική εξουσία, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν, για επιδότηση της αγοράς σκευασμάτων εντομοκτονίας, χορήγησης ζωοτροφών για τα ζώα που είναι σε περιορισμό, στελέχωση των υπηρεσιών κτηνοτροφίας (που είναι αποδεκατισμένες ελέω Καλλικράτη) και φυσικά άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος και για τα θανόντα ζώα.
Για να δούμε, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν…
Τελευταία σχόλια