Η Περιφερειακή Οργάνωση Ιονίων Οικολόγων Πράσινων
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιονίων Νήσων καταδικάζουν την αιφνιδιαστική και προβοκατόρικη ενέργεια της κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσουν σε εργασίες στον Ερημίτη την στιγμή που εκκρεμεί η εκδίκαση σειράς προσφυγών στην δικαιοσύνη,
Κάτοικοι, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ΟΤΑ (Δήμος Κέρκυρας & ΠΙΝ) και λοιποί κοινωνικοί φορείς που εκπροσωπούν την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του Κερκυραϊκού Λαού, αμφισβητούν την νομιμότητα της παραχώρησης της περιοχής τους Ερημίτη με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγχαίρουμε τους κατοίκους για την άμεση κινητοποίηση. Παρά τις δυσκολίες και τον αιφνιδιασμό, κατάφεραν να μην αφήσουν να ολοκληρωθούν οι ενέργειες του γεωτρύπανου. Στον χώρο παρευρέθηκε ο Συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Κέρκυρας κ Τάσος Κακαρούγκας ο οποίος δήλωσε:
“Οι σκηνές αστυνομοκρατίας που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια κατοίκων και επισκεπτών του νησιού της Κέρκυρας, ήταν πρωτάκουστες και δεν αρμόζουν με το πολιτιστικό επίπεδο ενός Δημοτικού διαμερίσματος όπως αυτό της Κασιώπης που ήταν ο πρώτος Καποδιστριακός Δήμος και άλλοτε πρωτεύουσα της Νήσου Κέρκυρας.
Ο χώρος που ανέδειξε τον πρώτο και ίσως τον μόνο μέχρι σήμερα, πραγματικά Έλληνα κυβερνήτη, ο οποίος πραγματικά ενδιαφέρθηκε για το καλό της Ελλάδας, δεν χρειάζεται αστυνόμευση τύπου “νέας τάξης πραγμάτων”. Η χώρα που ανέδειξε την Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανεχθεί την επιβολή αποφάσεων, ενάντια στις οποίες έχει ταχθεί τουλάχιστον το 95% του ντόπιου πληθυσμού, μέσω της χρήσης κρατικής βίας με τα ΜΑΤ”.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Περιφέρειας Ιονίων νήσων καταδικάζουν την προσπάθεια καταπάτησης του Ερημίτη από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών και καλούν όλους του Κερκυραίους και όλα τα κινήματα να συντονιστούν με την επιτροπή αγώνα για τον Ερημίτη. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να σωθεί το μοναδικό οικοσύστημα της Κέρκυρας που έχει απομείνει πραγματικά παρθένο, με τις 3 γραφικές του λίμνες που, ακόμη και σήμερα, οι αναλύσεις στο νερό δείχνουν ότι παραμένουν πεντακάθαρες, χωρίς καμία απολύτως ρύπανση, σε αντίθεση με όλα τα άλλα οικοσυστήματα της Κέρκυρας που έχουν καταγραφεί πολλών και διαφόρων ειδών επιβαρύνσεις.
Το κύμα ξεπουλήματος της δημόσιας κοινόχρηστης περιουσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η υποτελής και ιδιοτελής συμπεριφορά της μνημονιακής συγκυβέρνησης που βγάζει στο «σφυρί» την δημόσια περιουσία, πρέπει να βρει μπροστά της την οργανωμένη αντίσταση των πολιτών.
Εργατικό Κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας δηλώνει για πολλοστή φορά αντίθετο στην εκποίηση της Δημόσιας Γης, η οποία ανήκει στο ελληνικό λαό και όχι στους εκάστοτε κυβερνώντες με κτηματομεσιτικές διαθέσεις.
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις αυταρχικές μεθόδους που και στην περίπτωση του Ερημίτη μετέρχεται η κυβέρνηση, μέσω της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, επιβάλλοντας την παρουσία γεωτρύπανων ιδιωτικής εταιρείας στο προστατευόμενο οικοσύστημα της Κέρκυρας, για τις ανάγκες του ξένου επενδυτή.
Κι όλα αυτά, παραβλέποντας σκανδαλωδώς τις εκκρεμούσες προσφυγές διάφορων φορέων στο ΣτΕ κατά του ξεπουλήματος του Ερημίτη (4479- 4/11/13, 4055-30/9/13, 234-14/1/14). Η αντισυνταγματική αυτή ενέργεια, που συνεπικουρήθηκε δυστυχώς με άδεια του δήμου Κέρκυρας, μας βρίσκει καθολικά αντίθετους και καλούμε όλους τους Κερκυραίους πολίτες να προστατεύσουν ειρηνικά κάθε αντισυνταγματική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του τόπου μας.
Λέμε όχι στο ξεπούλημα του σπάνιου υδροβιότοπου που προστατεύεται από πλήθος διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
Τη Μεγάλη Τρίτη, 14η Απριλίου 2014, οι περίοικοι του Ερημίτη υπό το τοπικό Συντονιστικό και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, και θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, αποτρέψαμε την εκτέλεση γεωτεχνικών εργασιών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αποδείξαμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει όχι μόνο de iure (κατά τον νόμο) αλλά ούτε και de facto έλεγχο του υπό εκποίηση χώρου. «Εις επίρρωσιν» αυτού, η περιοχή αποκλείστηκε από ΜΑΤ, τα οποία φρουρούν την πρώτη παγκοσμίως επένδυση… «πολιορκητικού τουρισμού»! Το μπλόκο ήταν προβλέψιμη εξέλιξη τακτικής (περιορισμένης) σημασίας. Στρατηγική αξία έχει η αδυναμία του ΤΑΙΠΕΔ να ελέγξει τον «αποστρατικοποιημένο» (χάριν εκποίησης) χώρο χωρίς μια νέα… «στρατικοποίησή» του. Αρχή αυτού του «διαλόγου» είναι το Εξώδικο που έστειλε ο Σύλλογος με το Συντονιστικό και φορείς στην NCH Capital. Κατάληξη και συμπέρασμα, η αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να εκτελέσει ομαλά συμβολικές «υλικές πράξεις» που θα αποδείκνυαν αδιατάρακτη «φυσική εξουσίαση» (κατοχή) του ακινήτου.
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την εξ αντικειμένου υπονομευτική του αγώνα στάση του Δήμου Κέρκυρας – τόσο ως διοικητική μηχανή, όσο και ως δημοτική αρχή:
(1) Πόσο σύνηθες είναι να εγκρίνονται εντός δύο εργασίμων ημερών (υποβολή 10/4, έκδοση 14/4) άδειες εκτέλεσης εργασιών όπως η κρίσιμη με την υπογραφή του προϊσταμένου της Πολεοδομίας του Δήμου κου Ρίγγα για εργασίες του ΤΑΙΠΕΔ; Υπήρχε συντονισμός μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-Πολεοδομίας Δήμου – κι αν όχι, πώς εξηγείται το ότι το μηχάνημα γεωτρήσεων ξεκίνησε νωρίτερα από τα Τρίκαλα όπου βρισκόταν για να φτάσει τις 14/4 (μέρα έγκρισης της άδειας), και όχι νωρίτερα, στον «τόπο του εγκλήματος»;
(2) Είναι δυνατόν να αγνοείται το «πασίδηλον» (γνωστό σε όλους) γεγονός ότι εκκρεμούν σχετικές προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, και να υποκαθιστά ένας υπάλληλος το ανώτατο δικαστήριο, «νομιμοποιώντας» την παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ στον επίδικο δημόσιο χώρο του Ερημίτη;
(3) Είναι δυνατόν να αγνοεί η πολιτική ιεραρχία, δηλαδή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και τελικά ο ίδιος ο Δήμαρχος, αυτή τη δέσμη κρίσιμων ενεργειών;
Στην πράξη υπήρξε παραβίαση της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας 5/50 της 13/2/2012 να μην παράσχει ο Δήμος προνομιακή μεταχείριση στην επένδυση του Ερημίτη.
Με καθυστέρηση «συγχρονισμένη» με την ένταση της αστυνομικής πίεσης εφαρμόστηκε και η δέσμευση της Δημοτικής αρχής για μετάβαση στον τόπο του συνεδριάζοντος Δημοτικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο συνήλθε περί τις 3.30 μ.μ. αλλά δεν διέκοψε πριν την παρέλευση διώρου, ώστε σύμβουλοι και δήμαρχος έφτασαν τις 6.30 μ.μ. Το μεσοδιάστημα κορυφώθηκε η πίεση της αστυνομίας με στάθμευση ΜΑΤ στην «Ελαιουργία» Σινιών και προσέλευση των επικεφαλής (στρατηγού και ταξίαρχου) στον Ερημίτη. Η αλύγιστη αλλά υπεύθυνη στάση των παρευρισκόμενων Κερκυραίων, η εμπεριστατωμένη νομική επιχειρηματολογία, αλλά και η «πολιτικότητα» των επικεφαλής, απέτρεψε ανέλπιστα μια σύγκρουση που φαινόταν βέβαιη. Αυτός είναι ο λόγος που οι πρωταίτιοι (τα ονόματα των οποίων κατέγραψαν οι αστυνομικές αρχές) έμειναν ασύλληπτοι – και δεν διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, ολοκληρώνοντας ίσως ένα σενάριο απαξίωσης του αγώνα που εξυπηρετήθηκε από τις συντονισμένες μεθοδεύσεις και την παρατεταμένη απουσία-«λιποταξία» πολλών αιρετών.
Ας είναι. Εκατό δημοκρατικοί πολίτες αποφασισμένοι να προασπίσουν το δίκαιο ως ψυχή της νομιμότητας, είναι εκατό δήμαρχοι. Οι Κερκυραίοι έχουμε δύναμη και σοφία ικανή για να σώσουμε τον Ερημίτη. Ένα κίνημα γεννήθηκε αυτή την πραγματικά Μεγάλη Τρίτη.
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
Δεν αργεί να έρθει η ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ θα κηρυχτεί παράνομο και οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των οικοσυστημάτων θα πέσουν ολοκληρωτικά στο κενό.
Αυτό που πολύ «φοβάται», το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η κατάργηση του λεγόμενου «Φαστ Τρακ».
Μετά και την υπερψήφισή της τροπολογίας Κρ. Αρσένη, από την Ολομέλεια της Ε.Ε. πριν περίπου ένα μήνα, η κατάργηση του φαστ τρακ αποτελεί πια υποχρέωση όλων των κρατών της Ε.Ε.
Αυτός είναι και ο λόγος που «πανικοβλήθηκε» το ΤΑΙΠΕΔ και έσπευσε να «πατήσει πόδι» στον Ερημίτη. Κατελήφθη από .«στρες» ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίησή του, ΠΡΙΝ εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία και «έτρεξε» να στείλει Μεγαλοβδομαδιάτικα, το τρυπάνι της στα ακριτικά χώματα της Νήσου των Φαιάκων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερημίτης αποτελεί «Πιλοτική Απόπειρα οικοπεδοποίησης των οικοσυστημάτων» σε πανελλήνιο επίπεδο. Αφού «πάρει» τον Ερημίτη, το ΤΑΙΠΕΔ αισιοδοξεί να ανοίξει από εκεί την Κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση και τον επομένων «στόχων» του, την Κορισσίων και κατόπιν δεκάδες άλλες περιοχές Νατούρα της χώρας μας. Και εκεί είναι που «κολλάνε» με την κατάργηση του Φαστ Τρακ. Δηλαδή, αν δεν προλάβουν με τον Ερημίτη, θα ισχύσει το Φαστ Τρακ και θα «χάσουν» και τα υπόλοιπα οικοσυστήματα.
Ένα «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» που εκ κατασκευής του ΔΕΝ σέβεται το Περιβάλλον και την αναγκαιότητα διατήρησης των ελαχίστων απομεινάντων πράσινων παρθένων περιοχών, (όπως αυτές του, άλλοτε, καταπράσινου νησιού μας) δεν μας προκαλεί εντύπωση που τελικά έδειξαν ότι δεν σέβεται ούτε και το κλίμα Θρησκευτικής κατάνυξης των ημερών.
Μεγάλη Τετάρτη, που η Κέρκυρα είναι ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, πιστούς που ήλθαν να προσευχηθούν μαζί μας για τα πάθη του Χριστού την Μεγάλη Εβδομάδα και να εορτάσουν μαζί μας την Ανάσταση και το Πάσχα διότι το Καλό πάντα στο τέλος νικάει!
Όμως, το .«Ταμείο Αξιοποίησης», μας υπενθυμίσει ότι:
Τα «οικονομοτεχνικά σχέδιά τους» τα βάζουν πάνω από όλα:
-Πάνω από την Νομιμότητα. (διεθνείς συνθήκες που εναρμονίστηκαν)
-Πάνω από το Περιβάλλον. (προκηρύσσουν Ερημίτη Κορισσίων κλπ οικοσυστήματα)
-Και τώρα, πάνω ακόμη και από το δικαίωμα του πολίτη να Θρησκεύεται ανενόχλητος.
Η συμπεριφορά του Υπουργείου Οικονομικών είναι άκρως προκλητική και μας προσβάλλει σαν Έλληνες. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς διότι αφορά όλους, ανεξάρτητα, τους Έλληνες.
Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να καταργηθεί. Σε ένα με δύο χρόνια το αργότερο από σήμερα, προβλέπουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ΔΕΝ θα υπάρχει. Θα αγωνιστούμε για την οριστική κατάργησή του, παράλληλα με την εφαρμογή της κατάργησης του Φαστ Τρακ. Διότι θα αποδειχθεί ότι οι μεθοδολογίες τους ήταν παράνομες και καταχρηστικές και ήταν σε βάρος του Περιβάλλοντος και του Δημοσίου Συμφέροντος.
Ο σημαντικότερος λόγος άλλωστε, για τον οποίο το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την κατάργησή του, ήταν γιατί αποδείχτηκε ότι Κυβερνήσεις όπως αυτή της χώρας μας, το χρησιμοποιούσαν για να καταπατήσουν το περιβάλλον παρακάμπτοντας την απαγορευτική αυστηρότητα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Συμπέρασμα:
Μια «τρύπα στο κενό», ήταν αυτή που έκανε το τρυπάνι του ΤΑΙΠΕΔ, στον Ερημίτη.
Τίποτε περισσότερο.
Τελευταία σχόλια