Το… γράμμα του (σύγχρονου) νόμου επιχειρεί να μειώσει τα κενά στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, μειώνοντας τις… προβλεπόμενες θέσεις ιατρών. Έτσι, αντί να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις ώστε να κάνει λειτουργικό το (σήμερα, απίστευτα υποστελεχωμένο) νοσοκομείο μιας νησιωτικής περιοχής, με την αλχημεία ενός… αλγόριθμου που υπολογίζει αυτόματα τις θέσεις ιατρικού προσωπικού ανάλογα με τις κλίνες που διαθέτει, εμφανίζει τις ανάγκες να είναι μικρότερες και από το 2006!
Σε ένα νοσοκομείο με διπλάσιες κλίνες από το παλαιό για το οποίο είχε φτιαχτεί ο παλαιός οργανισμός λειτουργίας, το Υπουργείο Υγείας του Μάκη Βορίδη, χρησιμοποιεί… τσεκούρι για να κόψει θέσεις εργασίας, ώστε να έχει λιγότερες θέσεις να πληρώσει.
Έτσι, ενώ το οργανόγραμμα του 2006 προέβλεπε 153 ιατρούς, η αναθεώρησή του προβλέπει 10 λιγότερες, και αυτό παρά την αύξηση των κλινών κατά 35% και τις ανάγκες ακόμα περισσότερο…
Και σε όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως, σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει λιγότερους από 90 ιατρούς έχοντας το 35% των προβλεπομένων θέσεων ακόμα και του καινούριου οργανισμού κενές, αδυνατώντας να καλύψει τις στοιχειώδης ανάγκες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης της Κέρκυρας!
Μετωπική ΕΓΕΣΥΚ – Γρηγορόπουλου
Για το θέμα έχει ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και του διοικητή του Ιδρύματος Κώστα Γρηγορόπουλο ο οποίος, μετά τις καταγγελίες του συνδικαλιστικού οργάνου για την υπόθεση, υποστήριξε ότι το οργανόγραμμα αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων του Νοσοκομείου. Ο νέος οργανισμός προκύπτει… αυτόματα, με υπολογισμό των θέσεων βάσει των κλινών που διαθέτει (310). Προφανώς, οι ειδικές συνθήκες της Κέρκυρας, ο καλοκαιρινός πληθυσμός της, το πρόβλημα μεταφοράς σε άλλα νοσοκομεία, δεν παίζουν κανένα ρόλο για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ποιες θέσεις μειώνονται
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΓΕΣΥΚ, οι θέσεις που μειώνονται είναι:
• Αναισθησιολογίας (από 10 σε 8)
• Ακτινοδιαγνωστικής (από 9 σε 8, την ώρα που ζητούμενο ακόμα είναι η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου)
• Οδοντιατρικής (από 5 σε 2!!!)
• Κυτταρολογίας (από 3 σε δύο)
• Ψυχιατρικής (από 15 σε 10, παρά την κατάργηση του αυτόνομου ψυχιατρείου)
• Παιδοψυχιατρικής (από 2 σε 1)
• Παιδιατρικής (από 7 σε 6)
• Δερματολογίας αφροδισιολογίας (από 2 σε 1)
• Γενικής χειρουργικής (από 10 σε 8)
• Ορθοπεδικής (από 7 σε 6)
Αυξάνονται μόνο οι θέσεις καρδιολόγων από 7 σε 8 και νευρολογίας από 3 σε 4.
Τα προβλήματα…
Κατά την ΕΓΕΣΥΚ, βάσει του προτεινόμενου οργανογράμματος «από το διορισμένο από την κυβέρνηση ΔΣ, σε βασικά τμήματα βάση του νοσοκομείου μειώνεται το προσωπικό. Έτσι στην παιδιατρική (στην οποία επί του παρόντος για να λειτουργήσει αποσπώνται γιατροί από το κέντρα υγείας), στο ακτινολογικό (στο οποίο ο διοικητής εξαναγκάζει επί του παρόντος του γιατρούς σε 13/15 εφημερίες το μήνα και θέλει να λειτουργήσει το μαγνητικό τομογράφο..), στην χειρουργική (που παραπαίει λόγω υποστελέχωσης και στην οποία βάση του αριθμού γιατρών του οργανογράμματος μπορούν να ζητούνται επικουρικοί γιατροί) και σε αρκετές ακόμα κλινικές προτείνεται μείωση του αριθμού των γιατρών. Στο ψυχιατρείο ακόμα περισσότερο, ο αριθμός των γιατρών μειώνεται κατά 33%», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Τι λέει επί της ουσίας η Επιστημονική Επιτροπή;
Η ΕΓΕΣΥΚ είχε καταγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. του Νοσοκομείου και τον Κ. Γρηγορόπουλο ότι πρότειναν τη συρρίκνωση του νέου οργανογράμματος κατά 10 ιατρούς. Σε νέα τους ανακοίνωση καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Νοσοκομείου ότι «σε μια απροκάλυπτη επίδειξη αλαζονείας το επόμενο βράδυ ο διοικητής του νοσοκομείου βγήκε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο διαψεύδοντας κατ’ αρχή την ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥ Κερκύρας και λέγοντας στη συνέχεια στον πρόεδρο της, ότι το νέο οργανόγραμμα αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων του νοσοκομείου».
Έδωσαν, δε, στη δημοσιότητα τα φύλλα του νέου σχεδίου οργανογράμματος που εστάλη στο υπουργείο από το Δ.Σ. του νοσοκομείου ενώ επισυνάπτουν και το οργανόγραμμα του 2006 με τις διαφορές των θέσεων που προκύπτουν.
Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι ο κ. Γρηγορόπουλος ψευδώς υποστήριξε ότι με το σχέδιο συμφώνησε και η επιστημονική επιτροπή ιατρών του Νοσοκομείου: «Μετά από τις δηλώσεις του διοικητή επικοινωνήσαμε επίσης με την πλειοψηφία των μελών του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου και διαπιστώσαμε ότι σε καμία συνεδρίαση που ήταν παρόντες, δεν έλαβε χώρα, συζήτηση με το θέμα του νέου οργανογράμματος. Με απλά λόγια το προτεινόμενο από το ΔΣ νέο οργανόγραμμα που συρρικνώνει το νοσοκομείου, δε συζητήθηκε ποτέ στην ολομέλεια του επιστημονικού συμβουλίου (στο αρμόδιο δηλαδή όργανο του νοσοκομείου)».
Για το συγκεκριμένο θέμα, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Corfu ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Α. Δραγανίγος ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ΕΓΕΣΥΚ λέγοντας ότι ο αριθμός των θέσεων (άρα και η κατανομή των ιατρών) ουδέποτε συζητήθηκε στο όργανο επειδή ο νόμος προβλέπει αυτόματο καθορισμό του βάσει των κλινών, έτσι, δεν χρειάστηκε να τεθεί προς συζήτηση!
Ζητούν την παραίτηση Γρηγορόπουλου
Στην ανακοίνωσή της η ΕΓΕΣΥΚ καλεί το Διοικητή και το Δ.Σ. «που απροκάλυπτα ζητούν συρρίκνωση των θέσεων γιατρών νοσοκομείου», να υποβάλλουν την παραίτησή τους, επιστρέφοντάς τους –όπως αναφέρουν- τις λοιδορίες.
Τελευταία σχόλια