Πριν από δεκαπέντε ημέρες, ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επισκέφθηκε μετά της συζύγου του το Χαμόγελο του Παιδιού στην Αθήνα εξυμνώντας το έργο του. Μία μόλις εβδομάδα μετά, ένας Υπουργός του, ο Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, έβαζε ουσιαστικά ταφόπλακα στα σπίτια του Χαμόγελου ανά την Ελλάδα ανακοινώνοντας όρους λειτουργίας που μία μη χρηματοδοτούμενη από κρατικά χρήματα οργάνωση, δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιήσει…
Η υπόθεση δείχνει το αληθινό πρόσωπο της σημερινής εξουσίας που, από τη μία μεριά δεν έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε τη διάθεση να κάνει αυτό που οι νόμοι και το Σύνταγμα επιβάλλουν, δηλαδή να ασκήσει κοινωνική πολιτική υπέρ των αδύνατων κοινωνικών ομάδων, ενώ από την άλλη τορπιλίζει κάθε προσπάθεια να αναλάβουν αυτό το βάρος –ως μη όφειλαν- μη κυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που, φευ, δεν επιβαρύνουν ούτε με σεντ τον κρατικό προϋπολογισμό και βασίζονται αποκλειστικά στις δωρεές των μελών τους…
Ορατός ο κίνδυνος για «λουκέτο»
Και μέσα σε όλα αυτά, ο ορατός κίνδυνος να βάλει λουκέτο –μεταξύ άλλων- το αγρόκτημα του «Χαμόγελου» στις Μαγουλάδες της Κέρκυρας, με τα 20 περίπου παιδιά που μεγαλώνουν εκεί…
Το θέμα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κ. Γιαννόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, με αφορμή τις εξαγγελίες Κεγκέρογλου. Ο κ. Γιαννόπουλος, μίλησε στην Corfu Free Press υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή των όρων με τους οποίους θα μπορούν στο εξής να λειτουργούν δομές φιλοξενίας παιδιών όπως τα σπίτια που διατηρεί το «Χαμόγελο», εκτινάσσουν το κόστος και τις ανάγκες σε κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές (προβλέπεται μεταξύ άλλων να υπάρχουν απίστευτα απαιτητικές υποδομές σε χώρους, προσωπικό, πλήρης και αποστειρωμένος διαχωρισμός ηλικιών και πολλά άλλα) ενώ απαγορεύουν ουσιαστικά το μοντέλο της οικογένειας που, με επιτυχία εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο η εν λόγω οργάνωση αλλά και άλλοι φιλανθρωπικοί φορείς (π.χ. τα παιδικά χωριά S.O.S. και πολλοί άλλοι).
Τα ΝΠΙΔ απαγορεύεται, αλλά το κράτος επιτρέπεται!
Το επίμαχο Φ.Ε.Κ. (β’ 2792/17-10-14), μάλιστα, κάνει διάκριση μεταξύ των παιδιών που μεγαλώνουν σε χώρους που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και σε χώρους του Δημόσιου Τομέα. Δηλαδή, το δημόσιο μπορεί να λειτουργεί χώρους όπως αυτούς που σήμερα διαθέτει το «Χαμόγελο», αλλά οι ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί, φιλανθρωπικοί φορείς όχι. Και αυτό την ώρα που, δυστυχώς, οι κρατικές δομές είναι εντελώς ανεπαρκής λόγω της χρόνιας (και πολύ περισσότερο, σήμερα) αδιαφορίας ή και αναλγησίας των κυβερνώντων να φτιάξει κτιριακές υποδομές, να προσλάβει κόσμο και να χρηματοδοτήσει δομές για άπορες οικογένειες ή κακοποιημένα παιδιά ή ορφανά, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα αυτών να περιθάλπονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και φιλανθρωπία…
Θέλουν να μετατρέψουν τα σπίτια φιλοξενίας, ιδρύματα…
Με τις αποφάσεις του αυτές το Υπουργείο Εργασίας διαλύει παράλληλα τη δομή φιλοξενίας στο πρότυπο της οικογένειας (όπως σήμερα λειτουργεί για παράδειγμα η κοινότητα του σπιτιού του Χαμόγελου στις Μαγουλάδες) με παιδιά τα οποία μεγαλώνουν, ουσιαστικά, μέσα σε μία μεγάλη καινούρια οικογένεια, και επιβάλλει ένα παρωχημένο μοντέλο ιδρυματισμού που έχει εγκαταλειφθεί σε όλη την Ευρώπη σε κάθε κοινωνική δομή, αλλά και στη χώρα μας στον τομέα της ψυχικής υγείας με την αποασυλοποίηση…
Διαμόρφωση οικογενειακού προτύπου που, άλλωστε, προβλέπεται και στη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη – μέλη για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας…
Γιαννόπουλος: Θα είναι «ταφόπλακα» για τα σπίτια του Χαμόγελου…
«Η απόφαση Κεγκέρογλου θα είναι η ΄΄ταφόπλακα΄΄ για τα 13 σπίτια που λειτουργεί ο Σύλλογός μας, ο οποίος κλείνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας παρέχοντας φροντίδα και ασφάλεια σε 330 παιδιά», τόνισε στην CFP ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος εκδήλωσε την ανησυχία του για το μέλλον της μεγάλης οικογένειας που δημιουργήθηκε στο πέρασμα του καιρού.
Διαψεύδει… επιβεβαιώνοντας ο Κεγκέρογλου!
Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο Β. Κεγκέρογλου προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι «καμιά Μονάδα Προστασίας Παιδιού δεν θα κλείσει» επειδή το Υπουργείο «στηρίζει τις δράσεις όλων των δομών με κάθε δυνατό τρόπο».
Δεν απάντησε επί της ουσίας, αρκούμενος να δηλώσει ότι η απόφαση έρχεται απλά να εφαρμόσει πρόβλεψη νόμου από το 1995 (!) και αφορά τις νέες μονάδες που θα ιδρυθούν (με αποτέλεσμα κατ΄ αρχήν να φρενάρεται η επέκταση των δραστηριοτήτων των οργανώσεων), παραδεχόμενος ωστόσο ότι για τις υφιστάμενες μονάδες θα ισχύσει επίσης ο νόμος, αλλά με… παράθυρο 3 ετών για την προσαρμογή τους…
Μήπως κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα από πίσω;
Η κοροϊδία του Υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, πάντως, φαίνεται από το ότι το κράτος έχει παραχωρήσει στις διάφορες οργανώσεις προστασίας παιδιών διάφορα κτίρια για να μπορούν να φιλοξενούν εκεί τα παιδιά, με το νέο νόμο αποφασίζει ότι τα κτίρια αυτά δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που το ίδιο θέτει για ιδιωτικούς φορείς και, στη συνέχεια, θα πάρει τη χρήση των κτιρίων πίσω όπου ο νόμος δίνει στο κράτος να τα λειτουργήσει κανονικά και με το νόμο (!), μόνο που δεν θα μπορεί να το κάνει λόγω υποχρηματοδότησης των κοινωνικών δομών…
«Εμείς δεν ζητούμε να κάνουμε φιλανθρωπία υποκαθιστώντας το Δημόσιο. Οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά των δημοσίων», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος, σε ερώτησή μας για το αν υποπτεύεται πως υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστεί ένα μοντέλο όπου ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες θα παίρνουν χρήματα από το κράτος για να λειτουργούν τις δομές αυτές, μας παρέπεμψε σε ανάλογες περιπτώσεις που έχουν συμβεί στο εξωτερικό…
To κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress.
Τελευταία σχόλια