Το 2013 o σχεδιασμός αστυνόμευσης της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας, έχοντας ως βασικό του στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής δραστηριότητας και της ασφαλείας του κοινωνικού συνόλου, πέτυχε την συστηματική αστυνόμευση εγκληματογώνων περιοχών, την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών καθώς και την άμεση αστυνομική ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά.
Ιδιαίτερα σημεία αυτού του σχεδιασμού αποτελούσαν οι ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς ρομά και ιδίως στην Κέρκυρα καθώς και οι ειδικοί σχεδιασμοί αστυνόμευσης τουριστικών περιοχών των νησιών με σκοπό την θωράκιση της οικονομικής δραστηριότητας των περιοχών αυτών καθώς και των συνθηκών ασφαλείας των επισκεπτών και των μονίμων κατοίκων.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Οι αστυνομικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν, σε καθημερινή βάση, στο σύνολο των αναγκών ασφάλειας των πολιτών και της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα το 2013 να συλληφθούν για διάφορα αδικήματα 4.037 άτομα.
Διαχρονικά , την τελευταία τριετία, οι συλλήψεις παρουσιάζουν σταθερή αύξηση, καθώς το 2012 είχαν συλληφθεί 4.005 άτομα, ενώ το 2011 3.562.
ΚΛΟΠΕΣ- ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ
Η πρόληψη των κλοπών και των διαρρήξεων και παράλληλα η εξιχνίαση των περιστατικών που σημειώθηκαν αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα των αστυνομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα:
την συνολική μείωση των περιστατικών διαρρήξεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώνοντας μείωση της τάξης του 18%
την εξάρθρωση ομάδων διαρρηκτών (σπείρες) που είχαν τον χαρακτήρα της συστηματικής δράσης σε συγκεκριμένες περιοχές με στόχους κατοικίες και καταστήματα.
την πρόληψη διαρρήξεων τουριστικών καταλυμάτων και την ασφαλή διαμονή των παραθεριστών
την άμεση διαλεύκανση υποθέσεων διαρρήξεων και τον σχηματισμό κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφιών σε βάρος των δραστών
Αναλυτικότερα το 2013 οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη 376 άτομα (ημεδαποί- αλλοδαποί) για κλοπές και διαρρήξεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από 886 περιστατικά διαρρήξεων που σημειώθηκαν, εξιχνιάστηκε το 52% περίπου, όπως επίσης ότι από τις συλλήψεις οι περισσότερες σημειώθηκαν στην Κέρκυρα, διακόσιες τρεις (203), ενώ ακολουθούν η Λευκάδα με εξήντα (60), η Ζάκυνθος με τριάντα δύο (32) και η Κεφαλονιά με τριάντα (30).
ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Αντίστοιχα και οι ληστείες που σημειώθηκαν στα Ιόνια νησιά, μειώθηκαν κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2012 (32 έναντι 34), ενώ από τα περιστατικά που σημειώθηκαν, εξιχνιάστηκε το 60% περίπου.
Αξιοσωμείωτο είναι επίσης το γεγονός της αμεσότητας της αστυνομικής ανταπόκρισης στην εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων και στον εντοπισμό των δραστών καθώς συνολικά σημειώθηκαν 45 συλλήψεις δραστών ληστειών ( 30 στην Κέρκυρα, 13 στην Ζάκυνθο και 2 στην Κεφαλονιά), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προφυλακίστηκε.
Τελευταία σχόλια