Αυτό προκύπτει από την απάντηση που απέστειλε ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν στον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αδιαφορία της κυβέρνησης να επιταχύνει ή ακόμα και να ενεργοποιήσει ουσιαστικά τους μηχανισμούς πίεσης προς την Ευρώπη για οικονομική αρωγή ώστε να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η Κεφαλονιά.
Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή ερώτηση του Μάκη Φόρτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε το Σάββατο με τηλεδιάσκεψη και στο οποίο συζητήθηκαν θέματα για τις ενέργειες της Περιφέρειας και τη χρηματοδότηση της σεισμόπληκτης περιοχής.
Ακόμα καταγράφουν και σχεδιάζουν, 7 εβδομάδες μετά!
Ο κ. Σπύρου, απαντώντας στην ερώτηση Φόρτε, υποστήριξε ότι το αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε θα το καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση, δικαιολογώντας την καθυστέρηση αφού υποστήριξε ότι η έκθεση που θα το συνοδεύει πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, με λεπτομερή περιγραφή των συνεπειών από το σεισμό στην οικονομία της Κεφαλονιάς σε μακροπρόθεσμη βάση: «Τόσο η Περιφέρεια όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, έχουν δώσει στο αρμόδιο Υπουργείο όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται», είπε ο Περιφερειάρχης.
Deadline οι 10 εβδομάδες!
Ο κ. Σπύρου κοινοποίησε στο σώμα την απάντηση που του απέστειλε ο Γιοχάνες Χαν, η οποία ωστόσο προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με το αν θα υπάρξει θετική απάντηση, αφού ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκινά την επιστολή του υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο 10 εβδομάδες για την υποβολή του αιτήματος, από την ημερομηνία της πρώτης ζημιάς (26 Ιανουαρίου)!
Παράλληλα, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ανοικτά, αφού βάζει ζητήματα για το κατώτατο ύψος της ζημιάς προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης: «Η κάθε αίτηση θα ‘πρεπε να βασίζεται στην αποτίμηση της ζημιάς και τις συνέπειές της για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και την οικονομία. Το 2014 το κατώτατο όριο που υφίσταται στην Ελλάδα για κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι για άμεση ζημιά πάνω από 1.168 δισεκατομμύρια ευρώ (0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος). Κάτω απ’ αυτό το όριο το Ταμείο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, αν συνέτρεχαν ειδικές συνθήκες, όπως αποδείξεις που θα επισυνάπτονται στην αίτηση που θα αποδεικνύουν ότι οι καταστροφές επηρέασαν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής και ότι υπάρχει σοβαρός και διαρκής αντίκτυπος για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει ο κ. Χαν.
Η κατάληξη της επιστολής, μάλλον, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με βάση τα προηγούμενα: «Μόλις υποβληθεί η αίτηση, η Επιτροπή θα την αξιολογήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και, αν πληρούνται οι συνθήκες, θα προτείνει ένα ποσό βοήθειας προς έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου»…
Πότε θα κατατεθεί το αίτημα;
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρου υποστήριξε ότι «έχουν καταγραφεί ήδη οι ζημιές στο βασικό οδικό δίκτυο (εθνικό και επαρχιακό), στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στις αγροτικές εγκαταστάσεις, στα νοσοκομεία (αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας), στα προσωρινά μέσα στέγασης, στα μέσα αντισεισμικής προστασίας και διάσωσης, ενώ ο Δήμος κάνει τη δική του καταγραφή στα θέματα αρμοδιότητάς του», χωρίς ωστόσο να δώσει ένα ανώτατο χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης της καταγραφής και κατάθεσης του αιτήματος από την κυβέρνηση.
Η ερώτηση Φόρτε
Στην ερώτηση του που αποτέλεσε την αφορμή για την ανάδειξη του θέματος, ο κ. Φόρτες υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Επειδή βασική προϋπόθεση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η κατάθεση της σχετικής αίτησης να γίνει 10 εβδομάδες μετά το πρώτο συμβάν και επειδή ήδη διανύουμε την έβδομη εβδομάδα μετά τον πρώτο σεισμό της 26ης Ιανουαρίου, ερωτάσθε:
– Ποια ήταν η απάντηση στην από 4/2 επιστολή σας στην Επιτροπή των Περιφερειών και την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά;
– Έχει κατατεθεί αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά;
– Αν ναι, πόση είναι η δηλωμένη συνολική ζημιά και πόση η οικονομική ενίσχυση που ζητείται;
– Αν όχι πότε θα κατατεθεί, από ποιες υπηρεσίες ετοιμάζεται και σε τι χρηματοδοτικό ύψος;».
Απόφαση για αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς
Μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Θ. Γουλή, τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της στέγασης των σεισμοπλήκτων.
Με την ευκαιρία αυτή τόσο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρής και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Τζόγια Γρουζή, έκαναν μια αναλυτική ανασκόπηση της κατάστασης, των ενεργειών και των δράσεων που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών, τον προγραμματισμό που υπάρχει, τις φάσεις που έχουν δρομολογηθεί και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση, ψήφισε ομόφωνα την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τις προσθήκες των προτάσεων που έγιναν από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Γιώργο Καρύδη και Διονύσιο Γεωργάτο.
Συγκεκριμένα αποφάσισε:
• Να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αποτίμησης – εκτίμησης των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
• Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για σπίτια και επιχειρήσεις.
• Να αποδοθούν προκάτ – οικίσκοι σε όσους έχουν ανάγκη στέγασης.
• Να επιταχυνθεί η επισκευή των υποδομών, όπως το λιμάνι Ληξουρίου, οι δόμοι κλπ.
• Να γίνει Αναπτυξιακό Σχέδιο για την περιοχή Ληξουρίου.
• Να αποτυπωθεί η α’ και β’ φάση αποτίμησης ζημιών που προβλήθηκαν και μετά τους μετασεισμούς.
• Να υπάρξει κρατική βοήθεια για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.
Άλλες αποφάσεις
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε η Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Κατεδαφίσεις και υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων και καθαιρέσεις πάσης φύσεως εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών», μεταξύ των συμβαλλομένων Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας & του Δήμου Κεφαλονιάς, Προϋπολογισμού 460.000,00€. Το ποσό των 360.000 ευρώ θα διατεθεί στο Δήμο, για τις κατεδαφίσεις και το ποσό των 100.000 ευρώ θα παραμείνει στην Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τις καθαιρέσεις πάσης φύσεως.
Τελευταία σχόλια