Και, βεβαίως, υπό την αιγίδα του Συντονιστικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων (ΚΠΕ).
Εισηγητές ήταν οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κα Μυρσίνη Χρήστου, κ. Χρήστος Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοαερίου κ. Κυριάκος Πέττας.
Από την κα Χρήστου, Εκπρόσωπο της Ελλάδος στη ΕΕ για τις Ενεργειακές Καλλιέργειες, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα για τα ενεργειακά φυτά και τις λεγόμενες ενεργειακές καλλιέργειες και οι προοπτικές αξιοποίησής τους ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμου. Παρουσιάστηκε επίσης, η επικρατούσα κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, προϊστάμενος Έργων Βιοαερίου του ΚΑΠΕ, παρουσίασε την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τα πάσης φύσεως οργανικά απόβλητα, σε αντιδιαστολή με αυτό που συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου αξιοποιούνται όλα τα απόβλητα και παράγεται «πράσινη» ενέργεια. Ειδικά δε για την Κέρκυρα, προτάθηκε μια πλήρως τεκμηριωμένη λύση για την εκμετάλλευση της ρυπογόνου μούργας των ελαιοτριβείων, των ενεργειακών υπολειμμάτων (τροφών) εστιατορίων, ξενοδοχείων, κλπ, καθώς και ενεργειακών φυτών, που είναι η δημιουργία μονάδας παραγωγής Βιοαερίου ισχύος 1 MW, που π.χ. θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 2000 σπιτιών σε ετήσια βάση.
Τέλος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοαερίου κ. Κυριάκος Πέττας, παρουσίασε την εμπειρία από κατασκευές αντίστοιχων τέτοιων μονάδων σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον και οι οποίες το 2014 ξεπέρασαν τις 15000, όταν στην Ελλάδα είναι μόνον 2!
Σε δηλώσεις του ο κ. Στέφανος Γκίκας, ανέφερε:
«Παρακολουθώντας προ ολίγων μηνών το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιομάζας και Ενεργειακών Καλλιεργειών που έγινε στην Αθήνα, διαπίστωσα ότι θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο για την Κέρκυρα να ακούσουμε από επίσημα χείλη, από κορυφαίους επιστήμονες, τη νέα τάση που υπάρχει παντού στην Ευρώπη, για την δημιουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου εκμεταλλευόμενοι την μούργα, τα οργανικά απόβλητα επιχειρήσεων κλπ. Έγινε μια πρώτη ενδελεχής παρουσίαση ενός ρεαλιστικού σχεδίου που αν εφαρμοστεί – και μπορεί να εφαρμοστεί – θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων μας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού μας. Επιθυμώ να ευχαριστήσω το ΚΠΕ γιατί έθεσε υπό την αιγίδα του και οργάνωσε την Ημερίδα καθώς και τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Νικολούζο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του.»
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Καραβασίλης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας κ. Ασπιώτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας κ. Τρίαντος με μέλη της ΔΕ, ο πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κ. Μηλιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων κ. Κρητικός, ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νοτίου Κέρκυρας κ. Δελλής, ο πρ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελαίας κ. Κασίμης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Λάσκαρης, πρώην και νυν Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, και πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτών.
Τελευταία σχόλια