Πρόσκληση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της NCH Capital δεν υπήρξε (παρά για 1-2 δημοσιογράφους επιλογής της αγοράστριας εταιρείας). Η ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων έγινε στο Επιμελητήριο Κέρκυρας, χθες (Τετάρτη 3/12/20014) αλλά μετ’ εμποδίων.
Τα επεισόδια
Κι αυτό γιατί είχαν γνώση οι φύλακες, δηλαδή η Επιτροπή Αγώνα για τον Ερημίτη. Στα γρήγορα και μόλις ενημερώθηκαν, απηύθυναν κάλεσμα, συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της ενημερωτικής συνάντησης και απέκλεισαν την είσοδο του Επιμελητηρίου. Παρόντες στελέχη του ΠΑΜΕ, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά εκπρόσωποι του Κινήματος κατά της πώλησης της περιοχής. Στην πρόσκληση των επενδυτών δεν ανταποκρίθηκαν ούτε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ούτε και ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
Η συγκέντρωση – φυσικά – υπό το βλέμμα αστυνομικής δύναμης που είχε παραταχθεί στο χώρο. Υπήρξε ένταση, μικροσυμπλοκές και προσπάθεια ματαίωσης της εν λόγω ενημερωτικής συνάντησης.
Επιτροπή για τον Ερημίτη: Η ΝCH Capital είναι ανεπιθύμητη
Το αποτέλεσμα κατά την Επιτροπή Αγώνα για τον Ερημίτη, θετικό. «Ακυρώσαμε στην πράξη», λένε, «την προσπάθεια της εταιρείας να βρει πρόθυμους συμπαραστάτες στην καταστροφή του Ερημίτη».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
«TO KINHMA ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ ευχαριστεί τον κερκυραϊκό λαό, που με τη δυναμική κινητοποίησή του ακύρωσε στην πράξη την προσπάθεια της ενδιαφερόμενης εταιρείας, σε συνέργεια με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, να βρει πρόθυμους συμπαραστάτες στην καταστροφή του Ερημίτη.
Αποδείχτηκε έτσι στην πράξη ότι:
1) Η εταιρεία ΝCH Capital είναι ανεπιθύμητη στον τόπο μας και σε κάθε μελλοντική ενέργεια θα μας βρίσκει απέναντί της!
2) Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη λεηλασία της Κέρκυρας!
3) ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΘΕΙ – ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!
Οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα θα ματαιωθούν από τον ίδιο τον κερκυραϊκό λαό!».
Απαγόρευσαν την είσοδο σε αιρετούς!
Μέγα ατόπημα από τους διοργανωτές η απαγόρευση αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στο χώρο της ενημερωτικής συνάντησης. Το γεγονός καταδικάζει ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Θοδωρής Μπούκας, που επιρρίπτει ευθύνες προσωπικά στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Χονδρογιάννη. Συγκεκριμένα σε κείμενο που απέστειλε στο corfupress ο κ. Μπούκας τονίζει ότι «φωτογραφίζονται, στο κατάπτυστο δελτίο τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, ως ενορχηστρωτές της λαϊκής αντίδρασης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου, γνωστό τσιράκι του Δένδια, νομίζει ότι με τις πλάτες του αφεντικού του μπορεί και εξωθεσμικά, να κινεί τα νήματα της δωσίλογης κυβέρνησης, εις βάρος του τόπου. Μιας κυβέρνησης που έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και αχρήστευσε τη Βουλή. Μη μιλάτε για νόμους και συνταγματικά δικαιώματα, Γ. Χονδρογιάννη». (ολόκληρο το κείμενο του κ. Μπούκα στην Corfu-free-Press αυτής της Κυριακής).
Ο κ. Μπούκας επίσης τονίζει ότι εμποδίστηκε να εισέλθει στο χώρο του Επιμελητηρίου, παρά τη θεσμική του ιδιότητα, ως περιφερειακού συμβούλου εντεταλμένου για τη Δημόσια Περιουσία και καταλήγει «ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ».
Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Στο επίμαχο δελτίο τύπου του ο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννη τονίζει: «Το Επιμελητήριο Κέρκυρας κατόπιν αιτήματος της εταιρείας NCH Capital παραχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ προκείμενου να γίνει η παρουσίαση της επένδυσης στην οποία θα προβεί η εταιρεία σε έκταση του Δημοσίου στον Ερημίτη σε φορείς της Κέρκυρας που είχαν λάβει και τη σχετική πρόσκληση.
Δυστυχώς μικρή ομάδα διαδηλωτών περίπου 70-80 άτομα παρεμπόδισε την είσοδο μέρους των προσκληθέντων με αποτέλεσμα η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία όλων των προσκεκλημένων και υπό το κλίμα έντασης που συνέχισαν να συντηρούν οι ελάχιστοι συγκεντρωμένοι.
Με βαθύτατη λύπη διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ & Β’ βαθμού ενώ από την παρουσίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος Κέρκυρας. Με αυτά τα δεδομένα ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της μελέτης η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ώστε όλοι οι Κερκυραίοι να λάβουν γνώση αυτής.
Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς το νησί μας που έχει μείνει πίσω στον τομέα των μεγάλων επενδύσεων δεν μπορεί να στερηθεί μια επένδυση τέτοιας κλίμακας η οποία ενδεχομένως να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για τον ερχομό νέων μεγάλων επενδύσεων. Γιατί μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε.
Είναι κατανοητή κάθε αντίδραση και κάθε αμφισβήτηση σε οποιαδήποτε επένδυση αρκεί να γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά δικαιώματα του καθενός και να επικρατεί η Δημοκρατία και όχι η απόλυτη επιβολή μιας μειοψηφίας η οποία με βία αποπειράται να εμποδίσει μία εκδήλωση.
Είμαστε βέβαιοι ότι η σιωπηρή αλλά μεγάλη πλειοψηφία επιχειρηματιών του νησιού θα δώσει τη δημοκρατική της απάντηση στα θλιβερά αυτά περιστατικά»
Νικολούζος: Το Επιμελητήριο να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δήμου
Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος με τις αιχμές Χονδρογιάννη και σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει: “«Η Δημοτική Αρχή και το Επιμελητήριο έχουμε αντίθετες απόψεις για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κέρκυρας, όπως είναι ο Ερημίτης, ο Ίσσος και η Μπούκα Λευκίμμης. Εμείς πιστεύουμε ότι το φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εργαζόμαστε για την πρόοδο του τόπου, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη που προστατεύει το περιβάλλον, δε σπαταλά τους φυσικούς πόρους και υπηρετεί την αλληλεγγύη των γενεών. Διαφωνούμε, συνεπώς, με το είδος της ανάπτυξης που προτάσσει το οικονομικό κέρδος και μάλιστα των ολίγων.
Τα κορυφαία θεσμικά όργανα της Κέρκυρας, το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο , έχουν ταχθεί, με ομόφωνες αποφάσεις τους, υπέρ της προάσπισης της δημόσιας περιουσίας της Κέρκυρας και του Ερημίτη ειδικότερα. Τις αποφάσεις αυτές οφείλει να σεβαστεί και το Επιμελητήριο.
Στην ανάπτυξη που επιβάλλεται «δια ροπάλου», όπως συμβαίνει π.χ. στις «Σκουριές» της Χαλκιδικής και έχει ανάγκη τη συνδρομή μιας πολεμικής μηχανής για να «πείσει» τις τοπικές κοινωνίες, εμείς θα είμαστε απέναντι.
Ας αναλάβει λοιπόν καθένας τις ευθύνες του. Κι αν για κάτι πρέπει να λυπάται το Επιμελητήριο είναι και οι δικές του επιλογές που οδήγησαν την Κέρκυρα στην σημερινή κατάσταση».
Παρέμβαση και από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας
Υπό τον τίτλο «Να τους ταράξουμε στο διάλογο για τον Ερημίτη» παρέμβαση στο θέμα κάνει και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Κέρκυρας. Το κείμενο που εξέδωσε έχει ως εξής: «Η όξυνση στην υπόθεση Ερημίτη είναι ανησυχητική, επειδή είναι το πρώτο δείγμα μιας νέας φάσης του αγώνα. Η αγοράστρια εταιρία (NCH Capital) εφαρμόζει στην Κέρκυρα επιθετικό «λόμπινγκ» μεθοδεύοντας αδιαφανώς τη συγκρότηση ομάδας υποστηρικτών με κατά μόνας προσεγγίσεις (και ό,τι αυτό συνεπάγεται…). Το τόλμημα του Εμπορικού Επιμελητηρίου να καλέσει επιλεκτικά παραγωγικούς φορείς και δημοσιογράφους σε εν κρυπτώ και παραβύστω «παρουσίαση» για λογαριασμό της εταιρίας – απαγορεύοντας πρόσβαση στους «άλλους» και στους αιρετούς θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας – είναι πράξη «οριακή», για να τεθεί ευγενώς. Το Επιμελητήριο ως δημόσιος θεσμός θα ήταν πρέπον να προστατεύσει στο εξής τη θεσμική του περιωπή…
Από την άλλη, είναι βλαπτικό για τον αγώνα να εθελοτυφλούμε παραβλέποντας ότι στην Κέρκυρα έχει υποστηρικτές και η «επένδυση στον Ερημίτη». Η μερίδα αυτή εκφράζεται πολύ «λογικά» στον χώρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, προερχόμενη κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού και συναφών κλάδων – μη λησμονούμε την αλυσιτελή κίνηση συγκρότησης, προ μηνών, ενός δημοτικού ψηφοδελτίου που πλειοδοτούσε υπέρ της «επένδυσης». Στη μερίδα αυτή «δεν πιάνει» η συνθηματολογία περί δημιουργίας (ή μη) νέων θέσεων εργασίας. Προσδοκά νέο τουριστικό ρεύμα υψηλής εισοδηματικής στάθμης, και η (τέλεια στοχευμένη) προπαγάνδα της εταιρίας, γνωρίζοντάς το, τους υπόσχεται ακριβώς αυτό.
Το ανέβασμα της υπόθεσης Ερημίτη στην τοπική πολιτική ατζέντα είναι πολιτική νίκη για το τοπικό και το περιβαλλοντικό κίνημα, που ηχούσαν στην αρχή «περιθωριακά». Συνεπάγεται όμως και ανάγκη αναπροσαρμογής της επιχειρηματολογίας και «επικοινωνιακής πολιτικής» μας για ένα διευρυμένο ακροατήριο, με έμφαση στην ανασκευή της «αντίπαλης» άποψης στο πεδίο της «τοπικής», στη νησιωτική κλίμακα, οικονομίας.
Το έλλειμμα ενημέρωσης δίνει σήμερα στην εταιρία την ευκαιρία να προτάσσει λ.χ. ως «νέο» επιχείρημα το ότι «θα χτιστεί το 7% της έκτασης», έναν ισχυρισμό που διατύπωσε το ΤΑΙΠΕΔ τον… Φεβρουάριο του 2013! Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι το 80% των προς ανέγερση δεν είναι τουριστικά καταλύματα αλλά παραθεριστική κατοικία. Τι σημαίνει αυτό; Στην εμπεριστατωμένη οικονομική ανάλυση των χωροταξικών προβλημάτων σε νησιωτική κλίμακα που περιεχόταν στη «Μελέτη Οχλουσών» της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας διευκρινιζόταν ότι [σελ. 111] «η δόμηση παραθεριστικών κατοικιών κατά μήκος των ακτών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δραστηριότητα ανταγωνιστική του τουρισμού αφού καταναλώνει τουριστικούς πόρους.» Τα οφέλη της, και η διάχυσή τους στην κοινωνία, είναι «ασήμαντα». Πρόκειται για «βιομηχανία δόμησης» με επωφελούμενους τους κατασκευαστές, αλλά ζημιωμένη την κοινωνία του νησιού, η οποία στερείται «δια παντός τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης πόρων που καταστρέφονται με την παραθεριστική δόμηση».
Αυτό είναι ένα πεδίο διαλόγου, στο οποίο πρέπει να επιδιώξουμε να προσέλθει η «αντίπαλη», εγχώρια πρωτίστως, μερίδα! Με «έλλογο πάθος», και χωρίς φόβο. Με στρατηγική, και χωρίς μεθοδεύσεις αποκλεισμού του διαλόγου, χωρίς δηλ. υπερασπιστικές υπερβολές που χαρίζουν «πόντους» στους αληθινούς ωφελημένους από την έλλειψη ανοιχτής συζήτησης, που δεν είναι άλλοι από τους λομπίστες των «επενδυτών».
(Η άποψή μας για το θέμα στην Corfu-free-Press, την Κυριακή 7/12/2014)
Τελευταία σχόλια