Σε αδιέξοδο η κατάσταση με τα σκουπίδια. Δεν χωρούν άλλα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου καταγγέλλουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής. Μετά τη «λύση» της Λευκίμμης, στο Δήμο θυμήθηκαν και το οικόπεδο στις Πουλάδες. Αναζητείται σχέδιο από τη δημοτική αρχή που συνέστησε ομάδα εργασίας για την εξεύρεση λύσης!
Την αρχή έκαναν οι του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου. Δια στόματος της προέδρου του Μάγδας Παπανικολοπούλου, ανακοινώθηκε ότι το τρίτο (και τελευταίο) κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου οσονούπω γεμίζει και η χωρητικότητά του εξαντλείται. Για δύο – τρεις μήνες έκανε λόγο η κα. Παπανικολοπούλου, για κάτι περισσότερο η δημοτική αρχή. Δεν θα τα χαλάσουμε όμως στους τρεις ή στους έξι μήνες. Το καμπανάκι χτύπησε και η Κέρκυρα βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο τι θα κάνει με τα σκουπίδια της, για ακόμη μια φορά.
Η κατάσταση
Η κατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι θέμα συζήτησης ετών. Ακόμη κι η όποια προσπάθεια για βελτιωτικές παρεμβάσεις, είχε ως τελικό αποτέλεσμα μια τρύπα στο νερό. Η λύση που είχε προκρίνει και δρομολογήσει η δημοτική αρχή Τρεπεκλή για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, πάντα στο Τεμπλόνι, πάγωσε από την νέα δημοτική αρχή Νικολούζου που τάσσεται ενάντια στα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Ακόμη όμως κι αν υπήρχε η πρόθεση συνέχισης της διαδικασίας, λένε από το Δήμο, θα έπρεπε να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη (κυρίως ως προς τον όγκο των απορριμμάτων). Στον Σύνδεσμο Καθαριότητας, η μετάβαση από τη διοίκηση Κροκίδη στη νέα διοίκηση Ασπιώτη δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη (παρατεταμένης χρονικής διάρκειας…) με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Λευκίμμη
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του αναπληρωτή Δημάρχου, αντιδήμαρχου Κώστα Παυλίδη, που προφανώς γνωρίζοντας το αδιέξοδο, έκανε λόγο για εξέταση όλων των πιθανών λύσεων βάζοντας στο κάδρο και τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Δηλώσεις που ξεσήκωσαν αντιδράσεις στη Λευκίμμη. Ακολούθησε η διευκρίνιση Παυλίδη ότι ο ίδιος δεν είναι θιασώτης αυτής της άποψης, η κατηγορηματική δήλωση του Δημάρχου ότι «Για το Δήμο της Κέρκυρας το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει λήξει. Δεν υπάρχει συζήτηση για οποιαδήποτε χρήση της εγκατάστασης ως ΧΥΤΑ, ως ΧΥΤΥ ή ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Συνεπώς, οι κάτοικοι της Λευκίμμης δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για το θέμα αυτό».
…και οι Πουλάδες
Και κάπου εκεί φάνηκε ότι έκλεινε το θέμα. Όμως νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά δια στόματος του ίδιου του κ. Νικολούζου, στον τηλεοπτικό σταθμό Corfu Channel άναψαν νέες φωτιές. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πολιτιστικό σύλλογο Τεμπλονίου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας υπογράμμισε ότι ενημερώθηκε ότι υπάρχει οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Δήμου, περίπου δύο χιλιόμετρα ΒΔ του Τεμπλονίου. Ερωτώμενος δε προσδιόρισε την περιοχή ως «κάπου κατά τα Γαζάτικα» και τόνισε ότι «είναι εξεταστέο».
Και ξεκίνησαν νέες αντιδράσεις. Στις Πουλάδες αυτή τη φορά. Διότι το περί ου ο λόγος οικόπεδο, είναι εκείνο που προβλεπόταν από την μελέτη Οχλουσών Χρήσεων που είχε εκπονηθεί επί Νομαρχίας Στέφανου Πουλημένου. Και βρίσκεται στα όρια Φαιάκων-Κερκυραίων-Παλαιοκαστριτών, στην περιοχή των Πουλάδων. Νέες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι επρόκειτο περί παρανόησης σε συνέλευση των κατοίκων της περιοχής.
Κάτι συμβαίνει
Με τούτα και μ’ εκείνα δεν μπορεί να διαψεύδει για πάντα ο Δήμος τα σενάρια, τα οποία φαίνεται τελικά ότι εξετάζονται στο Μαράσλειο. Γιατί και γνώση έχει η δημοτική αρχή του αδιεξόδου που δημιουργείται και λύση αναζητεί να βρει. Το γεγονός δε ότι πότε ο ένας μιλά για Λευκίμμη και πότε ο άλλος για Πουλάδες, είναι ενδεικτικό του γεγονότος της προσπάθειας σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης και της εξέτασης των αντιδράσεων.
Είχαν πρόγραμμα τελικά;
Κι εδώ μπαίνει το ουσιαστικό ερώτημα. Είχε η δημοτική αρχή Νικολούζου πρόγραμμα για τα απορρίμματα τελικά; Γιατί προεκλογικά διατείνονταν για την εφαρμογή ενός «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων», με σαφή επιδίωξη την ελαχιστοποίηση των απόβλητων. Η υλοποίηση αυτής της επιλογής λύνει οριστικά το πρόβλημα της παράνομης λειτουργίας των απαράδεκτων και επικίνδυνων χωματερών, στις οποίες έως τώρα καταλήγει το σύνολο των σκουπιδιών. Παράλληλα ακυρώνει και ξεπερνάει τη λύση της δήθεν «υγειονομικής ταφής», που φαινόταν βελτιωμένη σύμφωνα με τα θεωρητικά κριτήρια του παρελθόντος, αλλά στην πράξη δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού η λειτουργία των ΧΥΤΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθμιαία επιδεινώθηκε καταλήγοντας στο επίπεδο μιας ανεξέλεγκτης χωματερής».
Όμως στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς
Ομάδα εργασίας για εξεύρεση λύσης
Κι αυτό γιατί το σχέδιο της δημοτικής αρχής είναι τελικά η σύσταση ομάδας εργασίας για την «κατάθεση πρότασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων καθώς και προτάσεων για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
Αυτό αποδεικνύεται από την απόφαση Δημάρχου (αρ. πρωτ. 83968/2.12.2014) με την οποία συστήνεται ομάδα εργασίας ως εξής:
«Με βάση το Ν.3852/10,άρθρο 58, παρ.θ, ο Δήμαρχος Κέρκυρας ,Κωνσταντίνος Νικολούζος
συνιστά ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους :
1. Ευγένιο Σπυρίδωνα Ασπιώτη ,Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
2. Νικόλαο Αναστασόπουλο ,Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης
3. Αγγελική Παπαϊωάννου , Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού & Εποπτείας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης
4. Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Προϊστάμενο Μονάδας Ελέγχου ΕΔΑ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
5. Κωνσταντίνο Σκορδίλη ,Διευθυντή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
6. Νικόλαο Τρίαντο, Πρόεδρο Δ.Ε. Τμήματος Κέρκυρας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Έργο της Ομάδας Εργασίας θα είναι η κατάθεση πρότασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση
Απορριμμάτων καθώς και προτάσεων για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της διαχείρισης
απορριμμάτων μέχρι την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Η πρόταση πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών».
Εντός 15 ημερών
Μέσα σε 15 ημέρες οι 6 αυτοί άνθρωποι καλούνται να εξετάσουν, καταγράψουν και καταλήξουν σε λύση για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα διάστημα εξαιρετικά μικρό για ένα θέμα πολύ σοβαρό, αν όχι το σοβαρότερο.
Όπως και να το δει κανείς όμως, γεγονός είναι ότι το τελευταίο κύτταρο που προβλεπόταν στον ΧΥΤΑ γέμισε και εκεί γύρω στο Πάσχα θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση. Προσωρινή ή μόνιμη μόνο ο Δήμαρχος Κέρκυρας ξέρει… Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή θα γίνει κυριολεκτικά στο παρά πέντε.
Τι λέει ο Σύλλογος Τεμπλονίου
«Δεν θα παίξουμε με τη χρονική διάρκεια ζωής του κυττάρου στο Τεμπλόνι. Εμείς θεωρούμε ότι η διάρκειά του είναι πολύ μικρή. Γι’ αυτό και ζητήσαμε άμεσα να βρεθεί λύση» τόνισε η κα. Παπανικολοπούλου, η οποία δήλωσε στη Corfu-free-Press ότι στη συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο Κ. Νικολούζου και τον αντιδήμαρχο Ν. Αναστασόπουλο, έγινε συζήτηση και για το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, αλλά ουδέποτε υποδείχθηκε από το σύλλογο αυτό ως η επιβαλλόμενη λύση. «Δεν είμαστε της λογικής έξω από την αυλή μας κι ας πάνε τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα. Εμείς έχουμε δεινοπαθήσει τόσα χρόνια και μας ενδιαφέρει όλη η Κέρκυρα. Τα απορρίμματα πρέπει να πάνε εκεί που θα υποδείξει εμπεριστατωμένη μελέτη, με αναλύσεις στο υπέδαφος κλπ.», τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, δηλώνοντας ωστόσο ότι «η απόφαση παροχής ανταποδοτικών οφελών στην περιοχή του Τεμπλονίου από το Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. αποφασίστηκε η μείωση κατά 80% των δημοτικών τελών στην περιοχή) είναι μια θετική πρώτη κίνηση. Αναμένουμε την υλοποίησή της».
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress.
Τελευταία σχόλια