Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στον εορτασμό του Έτους Γκρέκο με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Στα πλαίσια του εορτασμού πρόκειται να λάβουν χώρα στη Βιβλιοθήκη ποικίλες εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις
• Ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης έκθεση βιβλίου με τίτλους της Βιβλιοθήκης σχετικούς με τον Ελ Γκρέκο.
• Επίσης θα εκτίθενται συλλεκτικά γραμματόσημα αφιερωμένα στον Γκρέκο (προσφορά των ΕΛ.ΤΑ.) και αφίσες της Εθνικής Πινακοθήκης.
• Θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό σχετικό με το μεγάλο ζωγράφο αναρτημένο στους χώρους της Βιβλιοθήκης και προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ για σχολεία (η προβολή θα πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης).
Την εβδομάδα 24-28 Νοεμβρίου 2014 θα υλοποιηθεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη (Παράρτημα Κέρκυρας). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα σπουδαιότερα έργα του μεγάλου ζωγράφου, θα ανακαλύψουν τις επιρροές του από σημαντικούς δασκάλους της εποχής, τις σκέψεις του σχετικά με την τέχνη, την απήχησή του έργου του στη σημερινή εποχή, τις παραγωγές που εμπνεύστηκαν από αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Στο τέλος, το υλικό της παρουσίασης θα διοχετευτεί σε δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο της βιβλιοθήκης και σε ιδέες τις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν στη συνέχεια να εξελίξουν στην τάξη.
24 – 28 Νοεμβρίου 2014 (εκτός Πέμπτης 27/11)
Καθημερινά 09:30- 11:00 & 11:30- 13:00
Πως οι πρόγονοι του El Greco χωρίστηκαν σε Κέρκυρα και Κρήτη!
Από το Θεοτόκη, στον Θεοτοκόπουλο!
Διωκόμενοι από τους Οθωμανούς κατακτητές από την Κωνσταντινούπολη την περίοδο της Άλωσης, η ιστορική οικογένεια των Θεοτόκηδων χωρίστηκαν και κατέφυγαν ο ένας κλάδος της στην Κέρκυρα με «αρχηγό» το Νικόλαο Θεοτόκη και, ο άλλος, στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε χωριά του σημερινού νομού Ηρακλείου.
Εκεί όπου γεννήθηκε το 1541 στο χωριό Φόδελε κοντά στο Ηράκλειο ο Δομήνικος Θεοτόκης ή Θεοτοκόπουλος.
Η προσθήκη της καταλήξεως «-πουλος» στο πατρικό όνομα συνηθιζόταν την εποχή εκείνη στην Κρήτη, πολύ περισσότερο ακόμη από την Πελοπόννησο.
Η ιστορική διαδρομή της οικογένειας Θεοτόκη
Επιφανής και ένδοξη στην Κωνσταντινούπολη η οικογένεια Θεοτόκη εγκατέλειψε την Πόλη διωγμένη από τους κατακτητές. Οι πρόγονοι του El Greco βρέθηκαν ως πρόσφυγες στην υπό Ενετική κατοχή Κρήτη.
Ήταν πλούσιοι, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι 50 ή 70 έτη αργότερα ο Γεώργιος Θεοτόκης είχε ακόμη σημαντικά κτήματα στο λιμένα του Ηρακλείου και σε κεντρικό σημείο της πόλης κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου.
Με την βοήθεια της άλλης ιστορικής οικογένειας των Μελισσηνών, οι Θεοτόκηδες της Κρήτης εγκαταστάθηκαν στο Φόδελε όπου και έκτισαν την οικία τους, το «αρχοντικό», όπως έμεινε γνωστό έκτοτε σε όλους τους Κρήτες της περιοχής, δίπλα στην παλαιά μικρή εκκλησία της Θεοτόκου με τις ωραίες τοιχογραφίες και την βυζαντινή παράδοση όπου βρίσκει κανείς ακόμη την χαρακτηριστική επιγραφή της οικογενείας των Μελισσηνών ή Μελισσουργών.
Τα ερείπια του αρχοντικού με τους σωζόμενους τάφους, βρίσκονται επίσης στην θέση, όπου υπήρχε το παλαιό χωρίο του Φόδελε, μεταφερόμενο αργότερα λίγο πιο βόρεια υπό το φόβο των πειρατών.
Τα νεανικά χρόνια
Οι καλόγεροι του γειτονικού μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονος, το οποίο βρισκόταν σε πραγματική ακμή, δέχτηκαν το μικρό Δομήνικο και του παρείχαν τα πρώτα γραμματικά και καλλιτεχνικά μαθήματα. Άφθονες βυζαντινές εικόνες που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο μοναστήρι αυτό, επιτρέπουν την σκέψη ότι μερικοί από τους καλόγερους, ήταν ζωγράφοι και εξασκούσαν την τέχνη του Αποστόλου Λουκά.
Δεκαπέντε ή δεκαέξι ετών, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εστάλη από τους γονείς του στο Ηράκλειο που βρισκόταν τότε σε εξαιρετική ακμή το Σιναϊτικό Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης. Οι καλόγεροι του μοναστηριού ίδρυσαν τότε ακριβώς μία γραμματική και καλλιτεχνική σχολή η οποία επρόκειτο τις επόμενες δεκαετίες να αποβεί περίφημη για την εθνική και θρησκευτική της δράση.
Διδάσκαλοι, οι όποιοι συμπλήρωσαν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια της Ιταλίας και διακρίθηκαν εκεί για τις γνώσεις τους και συνδέθηκαν με μεγάλους σοφούς της Δύσεως- όπως π.χ. ο Ιάκωβος Μορζήνος- έδωσαν στο Δομήνικο τις πρώτες βάσεις της ευρύτατης εκείνης κλασσικής και πνευματικής μόρφωσης, η οποία του επέτρεψε αργότερα να ανεδείχθη ο ίδιος μεταξύ των σοφών κύκλων των ελληνιστών στην Βενετία, την Ρώμη και το Τολέδο.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα elgreco-fodele2014.gr
To κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress.
Τελευταία σχόλια