Ωστόσο, είναι μία μάχη μάλλον συμβολική καθώς το ίδιο το Δημόσιο επιχείρησε να μπαζώσει αιγιαλό χωρίς καμία άδεια και σχετική μελέτη για να διαπλατύνει δρόμο, επιχείρηση κατά της οποίας στράφηκαν δικαστικά τα μέλη της οργάνωσης και κέρδισαν την υπόθεση. Τί γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού από ιδιώτες και, κυρίως, από μεγάλες μονάδες όπου εκεί η δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής να αντιδράσει προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος είναι εμφανής; Ή, ακόμα χειρότερα, αν περάσει η νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους προστατευτικούς για τις αιγιαλίτιδες ζώνες νόμους;
Αφαιρέθηκαν 5 φορτηγά με βράχους
Η υπόθεση στη θέση Ψαρά της Μεσσογγής, κερδίθηκε μετά από 5 χρόνια δικαστικής διαμάχης με τον τότε Δήμο Μελιτειέων και, στη συνέχεια, με το Δήμο Κέρκυρας.
Το πρωτόκολλο κατεδάφισης εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορούσε το παράνομο μπάζωμα της παραλίας με μεγάλη ποσότητα βράχων. Παρουσία εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφαιρέθηκαν 4-5 φορτηγά βράχων που είχαν παρανόμως επιρριφθεί επί του αιγιαλού με σκοπό την διεύρυνση και τσιμεντοποίηση όλης της παραλίας χωρίς άδεια.
Τις παράνομες εργασίες που έγιναν με ευθύνη της πρώην Δημοτικής αρχής Μελιτειέων, σταμάτησαν μετά από πολύ κόπο, οι πολλαπλές καταγγελίες κατοίκων και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, εδώ και 5 περίπου χρόνια.
Ευθύνες στη δημοτική αρχή
Σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας επιρρίπτει ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κέρκυρας, στον οποίο μετεφέρθη η ευθύνη της υπόθεσης και δεν προέβη στην αποκατάσταση: «Αρνούμενος πεισματικά να εφαρμόσει την νομιμότητα αλλά και την νομική εντολή που είχε, η αποκατάσταση έγινε με ευθύνη και πρωτοβουλία της ομάδας κατοίκων και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, με βάση τον νόμο που επιτρέπει να γίνει η αποκατάσταση από τους πολίτες όταν η διοίκηση παρανομεί και αρνείται να εφαρμόσει την νομιμότητα. Θα χρεώσουμε τον Δήμο Κέρκυρας με τα έξοδα. Βάσει του ιδίου νόμου υποχρεούται να μας καταβάλλει (επιστρέψει) το ακριβές ποσόν», υπογραμμίζει η οργάνωση στη σχετική της ανακοίνωση,
Για τις Αλυκές Λευκίμμης
Επόμενος στόχος για αποκατάσταση αιγιαλού είναι η παραλίας στις Αλυκές Λευκίμμης όπου επιδιώκεται η κατεδάφιση του ημιτελούς και παράνομου πάρκιγκ 4,5 στρεμμάτων που η πρώην Δημοτική Αρχή ξεκίνησε και σταμάτησε μετά από σειρά παρεμβάσεων και μηνυτήριων αναφορών: «Ο έλεγχος από την Ε.Ε για το αυθαίρετο αυτό, στην αρχή του 2014, μας δικαίωσε μεν, είχε όμως σαν αποτέλεσμα και την χρηματική επιβάρυνση του Δήμου Κέρκυρας με ένα αστρονομικό ποσό».
Δένδιας, Γκερέκου σε «περιβαλλοντικό λήθαργο»!
Στην ίδια ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ολοκληρωτική επίθεση σε όλων των ειδών τα οικοσυστήματα με νομοσχέδια που περνούν και ψηφίζονται από την βουλή και τα οποία κατασπατούν το ίδιο το Σύνταγμα: «Το φασιστικό και άκρως Ανθελληνικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των αιγιαλών «παίζει» ακόμα για να περάσει από την βουλή», τονίζει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία η οποία καλεί τους βουλευτές Κέρκυρας Νίκο Δένδια και Άντζελα Γκερέκου να… συνέλθουν από τον αντιπεριβαλλοντικό λήθαργο στον οποίο έχουν περιέλθει. «Οι 2 βουλευτές μας που μένουν στην Αθήνα, φαίνεται είναι τόσο απασχολημένοι με την επιβολή των αποφάσεων του Μνημονίου, που δυστυχώς, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τον τόπο τους. Την αποκατάσταση του αιγιαλού της περιοχής του Ψαρά στην Μεσογγή της Κέρκυρας, την αφιερώνουμε εξαιρετικά στο Μεγάλο και Ισχυρό Πανελλήνιο Κίνημα για την Διάσωση των Αιγιαλών από το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών. Το καταστρεπτικό, παράνομο, «παρανοϊκό», φασιστικό, απάνθρωπο, νομοσχέδιο αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα» που έρχεται να νομιμοποιήσει, μεταξύ άλλων και τα υπόλοιπα, καταστρεπτικά, αντιπεριβαλλοντικά και απάνθρωπα νομοσχέδια. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την εφαρμογή κανενός από τα παραπάνω νομοσχέδια».
Τελευταία σχόλια