Στην απεργία συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι Ομοσπονδίες γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι Ομοσπονδίες γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Αίτημα όλων υγειονομικών είναι να μην ψηφιστεί αυτό το τερατώδες νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τη δημιουργία πλήρους, καθολικού, δωρεάν συστήματος υγείας, το οποίο θα καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, οικονομική κατάσταση και τόπο διαμονής.
Μετά τη λήξη της πορείας θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ από κοινού με τους Προέδρους των Ενώσεων Γιατρών όλης της χώρας, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της Ομοσπονδίας στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περίθαλψη και τους λειτουργούς της υγείας.
Η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων της Κέρκυρας
Για ακόμη μια φορά ο χώρος της υγείας βρίσκεται σε αναβρασμό και δοκιμάζεται καθημερινά . Αυτή τη φορά σχετίζεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά την επιχειρούμενη για ακόμη μια φορά «μεταρρύθμιση» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τα τελευταία χρόνια και με πρόσχημα τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις πιέσεις των δανειστών ο κάθε Υπουργός που αναλάμβανε τις τύχες του ευαίσθητου τομέα της υγείας, εξήγγειλε και μια αντίστοιχη μεταρρύθμιση. Σήμερα είναι η σειρά του κου Άδωνη Γεωργιάδη.
Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούνται οι νέες αλλαγές υποδηλώνει για ακόμη μια φορά την έλλειψη πραγματικού σχεδιασμού, διεπιστημονικής προσέγγισης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και του Υπουργείου Υγείας, αναδεικνύοντας αναπόδραστα την προχειρότητα και τη βιασύνη της επιχειρούμενης κατά τα άλλα «μεταρρύθμισης» με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της απόσυρσης εν μια νυκτί της απόφασης για την επιβολή των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Αβίαστα λοιπόν κάθε καλόπιστος πολίτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και αυτή η προσπάθεια υποκρύπτει σκοπιμότητα που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου παραπέμπουν σε οικονομικού και εργασιακού τύπου μέτρα, όπως η διαθεσιμότητα των ιατρών για απολύσεις και για αυτοαπολύσεις που οδηγούν στην αποδόμηση και βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών.
Ταυτόχρονα, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δέχονται απανωτά χτυπήματα με τις αλλαγές στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα τους και το κόστος ανεβαίνει, καθώς, εκτός από τη συμμετοχή, έχουν να καταβάλλουν ακόμη επίσκεψη στον ιατρό, τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου γενόσημου με τα υπόλοιπα σκευάσματα της ίδιας κατηγορίας, αλλά και ένα ευρώ ανά συνταγή. Επιπλέον αναμένεται να μεγαλώσει και η λεγόμενη αρνητική λίστα με τα φάρμακα το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα. Από την άλλη πλευρά, ενώ μέχρι πρόσφατα έκαναν τις εργαστηριακές τους εξετάσεις στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, αυτές πλέον δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Οι συνταξιούχοι, που όπως καταγγέλλουν, τους δυο τελευταίους μήνες αναγκάζονται να πληρώνουν ιατρικές επισκέψεις από τις ακρωτηριασμένες συντάξεις τους, πηγαίνοντας σε ιδιώτες ιατρούς, όπως παθολόγους και πληρώνοντας από 10 έως 20 ευρώ και περισσότερα σε άλλους ιατρούς ειδικοτήτων αφού οι συμβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί δεν φθάνουν και γρήγορα ξεπερνούν το πλαφόν των 400 επισκέψεων το μήνα.
Ουσιαστικά, κανείς από τους ιθύνοντες και εμπνευστές των επιχειρούμενων αλλαγών δεν σκέφτεται τον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στο συνταγματικό κατοχυρωμένο αγαθό της υγείας, αλλά και της αξιοπρεπούς ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών αυτή της χώρας. Σε άλλες χώρες, τις οποίες συχνά επικαλούμαστε, ότι ανήκουμε στο ίδιο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ποτέ όμως δεν παραδειγματιζόμαστε από το επίπεδο υψηλών παροχών στους τομείς τη υγείας, όπως λ.χ η Σουηδία στην οποία εκτός του ότι το σύστημα στην καθημερινή του διαχείριση είναι πανθομολογουμένως απλό, όταν αποφασίζεται η όποια μεταρρύθμιση, το παλιό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι να εφαρμοστεί το καινούργιο σύστημα, έστω και πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές και να βελτιωθεί βλέποντας τα λάθη και τις αδυναμίες του στην πράξη.
Από τα νέα λοιπόν μέτρα σταχυολογούμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις εκείνες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με αναπηρία, οι υποβαλλόμενοι σε αιμοκάθαρση, οι διαβητικοί κλπ. Ειδικότερα μέτρα, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών, η ουσιαστική αποκοπή τμημάτων του πληθυσμού, όπως είναι οι ανασφάλιστοι, από την πρόσβαση στις υπηρεσίες ΠΦΥ. Η μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ως τελικά μοναδικός ασφαλιστικός φορέας με διαρκώς μειούμενο προϋπολογισμό θα τα βγάζει πέρα με όσα μαζεύει, με άλλα λόγια, μικρός προϋπολογισμός, ελάχιστες παροχές συνεχής επιβάρυνση του ασθενή, το υψηλό κόστος συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων που τα τελευταία χρόνια ανήλθε σε ποσοστό 10.5 % επί της συνολικής δαπάνης υγείας που ήταν το 2009 σε ποσοστό 22.5% το 2013, οδηγούν τους εμπλεκόμενους σε απόγνωση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ από το 2013 δεν καλύπτει το 50% της διαφοράς του φθηνότερου γενοσήμου με αυτό που συστήνει ο θεράπων ιατρός, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του το σύνολο του ποσού. Πρόκειται συνεπώς για μέτρα που πλήττουν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους που αποδομείται καθημερινά, χάριν της οικονομικής και αβέβαιης εξυγίανσης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν με τους επαγγελματίες της υγείας σε πλήρη αναταραχή, όπως τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που ευρισκόμενοι σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας διανύουν ήδη πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση, με τους νοσοκομειακούς ιατρούς να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα με εκατοντάδες ελλείψεις, αφού η υποστελέχωση μαστίζει τα νοσοκομεία και οι προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να έχουν παγώσει, ενώ στα Νοσοκομεία μας εκκρεμεί, ενόψει αλλαγών, το σύστημα διαγωνισμών και προμηθειών, η ομαλή δηλαδή και απρόσκοπτή προμήθεια σε φάρμακα και κάθε λογής αναλώσιμα. Ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί απειλούν για δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις που δεν έχουν προηγούμενο στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει περαιτέρω στην συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αναπόφευκτα οδηγεί στην πώληση αυτών από τα super market.
Στην Κέρκυρα, η κατάσταση δεν διαφέρει καθόλου από ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή επιτείνεται λόγω της νησιωτικότητας που στερεί στον Κερκυραίο την άμεση μεταφορά σε Νοσοκομεία τριτοβάθμιας νοσηλείας αλλά και του τουριστικού χαρακτήρα του νησιού μας, του οποίο ο πληθυσμός κατά τους καλοκαιρινού ιδιαίτερα μήνες υπερδιπλασιάζεται. Το τελευταίο δε χρονικό διάστημα ζήσαμε και τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους των ελεγκτών δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, οι οποίοι κινήθηκαν ωσάν απουσιολόγοι χωρίς να καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις του Νοσοκομείου μας και που κατέληξαν σε πειθαρχικές διώξεις συνδικαλιστών, στοιχιζόμενοι πίσω από εντολές, που αγγίζουν τα άκρα όρια της δεοντολογίας και των νόμων που καλούνται να υπηρετήσουν, συνάμα όμως αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου μας, το μοναδικό του νησιού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας εκτελεί καθημερινή γενική εφημερία, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζει μια ποσοτική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από αυτό στον πληθυσμό της Κέρκυρας της τάξης του 30% λόγω της αύξησης του αριθμού των ασθενών που απευθύνονται σ’ αυτό, λειτουργώντας με το ήμισυ του προσωπικού που προβλέπει ο οργανισμός του.
Πράγματι πρόκειται για μια μονάδα κτηριακά καινούργια, όμως αυτό από μόνο του δεν συνιστά απαραίτητα και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που αξιολογούνται και κρίνονται με διαφορετικά στοιχεία και δείκτες, όπως η αντιστοιχία ιατρών και παραϊατρικού προσωπικού ανά κλίνες, η επιστημονική επάρκεια των κλινικών, η στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, οι εφημερίες, ο εκσυγχρονισμός στο πληροφοριακό σύστημα, η λειτουργία των εργαστηρίων, η τεχνολογική αναβάθμιση μηχανημάτων, όπως ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, η λειτουργία μονάδας εντατικής θεραπείας, το τμήμα επειγόντων περιστατικών, η διεξαγωγή στεφανιογραφίας, μαστογραφίας, ο περιορισμός της μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσοκομεία κυρίως τριτοβάθμια κ.ά.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το δυσάρεστο και απογοητευτικό περιβάλλον, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς του χώρου της υγείας του νησιού μας και συγκεκριμένα ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, συμμεριζόμενοι για ακόμη μια φορά το διακύβευμα των επιχειρούμενων αλλαγών, καλούν τα μέλη τους σε αγωνιστική εγρήγορση και τα προσκαλούν να λάβουν μέρος στην πανυγειονομική απεργία που αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες των ιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ .
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Τελευταία σχόλια