Ομάδα «αγνώστων», που στοχεύει στους βολβούς τους, δρα σε θέσεις γνωστές από προεργασία ντόπιων και ξένων φυσιολατρών. Ξεριζώνουν ορχιδέες και «οργώνουν» το υπόβαθρο στο οποίο φυτρώνουν καταστρέφοντάς το. Στην προσπάθεια προσέγγισης κατακόπτονται (με αλυσοπρίονο!) θάμνοι και ολόκληρα δέντρα, η ξυλεία των οποίων εγκαταλείπεται στον τόπο.
Οι άγριες ορχιδέες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σπάνια φυτά, η ευδοκίμηση των οποίων απαιτεί ειδικές συνθήκες στο έδαφος και «βοήθεια» άλλων οργανισμών. Η Κέρκυρα είναι ένας παράδεισος σχετικά άγνωστος σε μας (και πιο γνωστός στους ξένους). Ο μεγάλος αριθμός ειδών ορχιδέας την καθιστά φαινόμενο. Η Διεθνή Σύμβαση CITES, που έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο, απαγορεύει να βλάπτονται 43 από αυτά τα είδη – τα περισσότερα από τα φυτικά είδη που προστατεύονται στην Κέρκυρα είναι ορχιδέες. Στο νησί καταγράφηκαν επιστημονικά για πρώτη φορά είδη εξαιρετικού ενδιαφέροντος, και εργάστηκαν ειδικοί που αποτελούν «μύθους» του χώρου.
Η ακατάσχετη εκρίζωση ορχιδεών για σειρά ετών απειλεί με οριστική εξαφάνιση είδη άγριας ορχιδέας, δηλαδή με σημαντική υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Οι ορχιδέες αποτελούν, εκτός των άλλων, «πάθος» πολλών φυσιολατρών που επισκέπτονται την Κέρκυρα για να τις ανακαλύψουν και να τις φωτογραφίσουν. Η κοινωνία αυτή χειμάζεται από προβλήματα που κάνουν ίσως το θέμα να φαντάζει «περιττή πολυτέλεια». Όμως η ελπίδα να αποκρούσουμε τα δεινά θα έχει χαθεί μόνο τη μέρα που θα αποστρέψουμε το βλέμμα από ό,τι όμορφο και αδύναμο λεηλατούν οι αδίστακτοι. Και η μέρα αυτή δεν έχει φτάσει.
Τελευταία σχόλια