Όπως μάλιστα κατήγγειλε σήμερα επισήμως η ΟΛΜΕ, το πανελλαδικό ποσοστό των μαθητών της πρώτης λυκειακής τάξης που έμεινε και θα δώσει το Σεπτέμβριο για να προσπαθήσει να περάσει στην επόμενη τάξη, είναι το τραγικό 4 στους 10!!!
Ο λόγος των τραγικών ποσοστών αποτυχίας δεν είναι άλλος αλλά από την εφαρμογή του μέτρου της «Τράπεζας Θεμάτων» από την οποία αντλήθηκε το 50% των ερωτημάτων των προαγωγικών εξετάσεων.
«Σπρώχνουν» τους μαθητές εκτός λυκείου!
Οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι η νέα μέθοδος θα αποτελέσει ουσιαστικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το εργαλείο της κυβέρνησης για να αποφασίζει ποιοι και πόσοι θα πάνε στη γενική εκπαίδευση, ποιοι και πόσοι στην υποβαθμισμένη τεχνική και ποιοι θα μείνουν εκτός λυκειακής μόρφωσης και θα ενταχθούν αμέσως ή με σύντομη κατάρτιση στην αγορά εργασίας…
«Τα δύο θέματα που βάζει σε σύνολο τεσσάρων το Υπουργείο Παιδείας κεντρικά, είναι αυτά που ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος του πήχη δυσκολίας, άρα και τη δυνατότητα του να καθορίζει πόσοι μαθητές θα πάνε στη Γενική, την Τεχνική και τη λεγόμενη μη τυπική εκπαίδευση», αναφέρει η ΕΛΜΕ η οποία υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρά τις παθογένειες που οφείλονταν στη χρόνια υποχρηματοδότηση του, είχε παγκόσμια από τα υψηλότερα ποσοστά «παραγωγής» αποφοίτων λυκειακής βαθμίδας.
Θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα, σε όποιον κακόπιστο σχολιάσει ότι «τα παιδιά βγαίνουν από το λύκειο και δεν είναι μορφωμένα» ότι οι Έλληνες επιστήμονες είτε των ελληνικών ΑΕΙ ή και αυτοί που σπουδάζουν σε ξένα ιδρύματα, είναι περιζήτητοι παγκοσμίως παρά την τεράστια εκροή επιστημόνων και επαγγελματιών εκτός Ελλάδας λόγω κρίσης. Κάτι που αποδεικνύει ότι η βάση της κατάρτισής τους, που προέρχεται από το σύστημα της κύριας εκπαίδευσης στη χώρα μας, όχι μόνο δεν είναι σαθρή αλλά είναι θεμέλιο για μία λαμπρή στη συνέχεια εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία…
Θα πάνε λύκειο μόνο οι «εκλεκτοί»…
Τα μέλη της ΕΛΜΕ, μάλιστα, τονίζουν ότι με τις πρόσφατες αλλαγές, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι η βελτίωση του συστήματος αλλά η επιστροφή σε μία παιδεία των (οικονομικά) λίγων και εκλεκτών: «Φέτος που είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων πιθανά να μην εμφανιστεί το πρόβλημα σε όλη του τη σοβαρότητα, γιατί το Υπουργείο θα «ανεχθεί» την αναμενόμενη ευαισθησία της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μέσα από την προφορική βαθμολογία, κυρίως, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την αναμενόμενη αποτυχία. Είναι προφανές όμως ότι σε επόμενα στάδια και με την αποφασιστική βοήθεια της αξιολόγησης αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί εύκολα να ελεγχθεί».
Χθες η εκδήλωση της ΕΛΜΕ, σήμερα η παρουσίαση
Χθες το απόγευμα, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας πραγματοποίησε εκδήλωση σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Κέρκυρας στην οποία παρουσιάστηκε η μελέτη εργασίας εκπαιδευτικών του νησιού σχετικά με την πρώτη προσέγγιση στα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος της τράπεζας θεμάτων (ή θυμάτων, όπως χαρακτηριστικά την «μεταγλώτισσαν»).
Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή θα γίνει και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν ΕΛΜΕ και γονείς.
Ποιοι έκαναν την έρευνα
Την έρευνα για τα αποτελέσματα της «τράπεζας θεμάτων» στο νομό πραγματοποίησαν από κοινού οι καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης Μαρία Ανυφαντή, Άντζελα Γεωργοτά, Νίκος Σκιαδόπουλος, Μαρία Βλαχοπούλου, Δώρα Παπαδοπούλου, Αντώνης Περδικάρης, Όλγα Τσιλιμπάρη, Νίκος Μεταλληνός, Μαρία Μαυρωνά, Μαργαρίτα Καρύδη (το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκφράζει τις ευχαριστίες του για τον κόπο, αλλά κυρίως για το παράδειγμα συλλογικής δράσης που δίνουν και υπογραμμίζει ότι τα συμπεράσματα βαρύνουν τους ιδίους και ότι ουδεμία παρέμβαση έγινε από το ΔΣ ως προς αυτό).
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μετεξεταστέων το οποίο καταγράφεται στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄Λυκείου που διεξήχθησαν κατά 50% μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, επιβεβαιώνει δυστυχώς τις αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ για την ανεπαρκή συγκρότηση και λειτουργία του νέου θεσμού.
Ήδη από το Μάρτιο η Δημοκρατική Αριστερά είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, εν σχέσει με την οργάνωση του ειδικού ηλεκτρονικού αποθετηρίου θεμάτων και ζητεί από τότε, όπως και σήμερα, η εφαρμογή της νέας μεθόδου να θεωρηθεί πιλοτική τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.
Το κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΛΜΕ
«Σε όλα τα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα που επιχειρήθηκαν στην εκπαίδευση μεταπολεμικά, μόνιμος στόχος ήταν η στροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη γενική στην τεχνική εκπαίδευση. Οι εισηγητές των μεταρρυθμίσεων αυτών με μελαγχολία συχνά διαπίστωναν ότι η Ελληνική οικογένεια αρνιόταν να σπρώξει τα παιδιά της σε τεχνικά επαγγέλματα και επέμενε στις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κανείς από αυτούς δεν προσπάθησε να προσεγγίσει τη συμπεριφορά αυτή με βάση την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας και πολλοί την αντιμετώπιζαν σαν ένα είδος κοινωνικής παθογένειας. Το νεοελληνικό λαϊκό αίτημα «μάθε παιδί μου γράμματα» αντιμετωπίστηκε από την άρχουσα τάξη της χώρας σαν μία «ιδιοτροπία» του λαού μας που «εμπόδιζε» την χώρα να μοιάσει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Ήταν μία αντιστροφή του προβλήματος, που απέδιδε τις στρεβλώσεις του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στην παιδεία. Μία οικονομία με πρωτογενή τομέα εγκαταλειμμένο, με δευτερογενή τομέα περιορισμένο, στρεβλό και συχνά τεχνολογικά εξαρτημένο ή καθυστερημένο και τέλος τριτογενή τομέα βασικά προσανατολισμένο στον τουρισμό, είχε ελάχιστες ανάγκες από ουσιαστικές τεχνικές ειδικότητες. Οι τεχνικές ειδικότητες, που υπήρχαν, ήταν περιορισμένης εξειδίκευσης και κατά συνέπεια μειωμένου κοινωνικού κύρους. Καμία σχέση φυσικά με τους εξειδικευμένους τεχνι-
κούς των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.
Ο όρος μεταρρύθμιση έχει θετικό πρόσημο και κατά την γνώμη μας δεν ταιριάζει στις αλλαγές που επιχειρούνται στην εκπαίδευση της Ελλάδας της κρίσης. Στην πραγματικότητα πραγματοποιούνται βίαιες ανατροπές που προετοιμάζονταν πολλά χρόνια πριν, οι οποίες γυρίζουν την εκπαίδευση της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω. Το καινούργιο αυτών των αλλαγών, σε σχέση με αντίστοιχες απόπειρες του παρελθόντος επίσης σκοταδιστικές,, όπως η πάλε ποτέ μεταρρύθμιση Αρσένη, είναι ότι επιδιώκεται όχι η στροφή των μαθητών προς την τεχνική εκπαίδευση, αλλά σε μία περιορισμένη κατάρτιση και μαθητεία, δηλαδή απλήρωτη εργασία.
Ο μηχανισμός για την επιτυχία αυτού του στόχου έχει βρεθεί και λέγεται ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. Η δυνατότητα του Υπουργείου, μέσω του ελεγχόμενου από αυτό ΙΕΠ, να βάζει τα μισά θέματα, για την ώρα, στις εξετάσεις προαγωγής από τάξη σε τάξη στα Γενικά και τα Τεχνικά Λύκεια, είναι ο μηχανισμός ελέγχου της ροής μαθητών στη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση. Τα δύο θέματα του Υπουργείου ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος του πήχη δυσκολίας, άρα και τη δυνατότητα του να καθορίζει πόσοι μαθητές θα πάνε στη Γενική, την Τεχνική και τη λεγόμενη μη τυπική εκπαίδευση. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (παρά τις παθογένειες του που οφείλονταν κυρίως στη χρόνια υποχρηματοδότηση του) και εξαιτίας του ρόλου των Ελλήνων εκπαιδευτικών, είχε παγκόσμια από τα υψηλότερα ποσοστά «παραγωγής» αποφοίτων λυκειακής βαθμίδας. Αυτό ήταν ένα γεγονός που το αναγνώριζαν και οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα και παρά τις, συχνά δικαιολογημένες, διαμαρτυρίες για την ποιότητα των αποφοίτων αυτών, η επιτυχημένη πορεία όσων συνέχιζαν στο εξωτερικό, δείχνει ότι οι Έλληνες μαθητές σε τίποτα δεν υστερούν σε γνώσεις και ικανότητες ως προς τους μαθητές των ανεπτυγμένων χωρών, παρότι το εκπαιδευτικό σύστημα των τελευταίων χρηματοδοτείται πολύ πιο πλουσιοπάροχα. Το πραγματικό ζητούμενο των συντελούμενων αλλαγών δεν είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά η επιστροφή σε μία παιδεία των λίγων και εκλεκτών, οικονομικά εννοείται, με άλλα λόγια σε ένα πολύ πιο ταξικό από το σημερινό σχολείο. Φέτος που είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων πιθανά να μην εμφανιστεί το πρόβλημα σε όλη του τη σοβαρότητα, γιατί το Υπουργείο θα «ανεχθεί» την αναμενόμενη ευαισθησία της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μέσα από την προφορική βαθμολογία, κυρίως, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την αναμενόμενη αποτυχία. Είναι προφανές όμως ότι σε επόμενα στάδια και με την αποφασιστική βοήθεια της αξιολόγησης αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί εύκολα να ελεγχθεί».
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά στο φυλλάδιο που εξέδωσε η ΕΛΜΕ, τα ανά εκπαιδευτικό τομέα συμπεράσματα της έρευνας των καθηγητών της Κέρκυρας
{source}
<iframe src=”http://files.flipsnack.com/iframe/embed.html?hash=fzt5gnuu&wmode=window&bgcolor=EEEEEE&t=1403796376″ width=”100%” height=”600px” seamless=”seamless” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowtransparency=”true”></iframe>
{/source}
Τελευταία σχόλια